Sport

Eigenaar Gelredome wil in bestuur Vitesse: 'Ik wil weten wat er gebeurt'

Michael van de Kuit is met zijn bedrijf Nedstede eigenaar van stadion Gelredome.
Michael van de Kuit is met zijn bedrijf Nedstede eigenaar van stadion Gelredome. © ANP / beeldbewerking Omroep Gelderland
ARNHEM - Michael van de Kuit wil een plaats in de Raad van Commissarissen van Vitesse. De eigenaar van stadion GelreDome ziet zijn wens als een soort handreiking. Een overzicht van de actuele stand van zaken in een bizar schimmenspel tussen twee partijen die tot elkaar veroordeeld lijken. "Vitesse, kom eens met een voorstel."
In 2018 zegde Vitesse de huur op die de club moest betalen voor het gebruik van GelreDome op wedstrijddagen. Het gaat om een bedrag van 1,95 miljoen euro, dat jaarlijks moet worden overgemaakt aan Nedstede, het vastgoedbedrijf van Van de Kuit. Vitesse vindt, ook omdat de club het stadion zelf niet mag exploiteren, dat het bedrag veel te hoog is in vergelijking met de huur bij de meeste andere voetbalclubs.
Het contract met GelreDome loopt op 30 september 2023 af en zonder opzegging van Vitesse zou dat nog eens met twintig jaar verlengd worden. Nu dat wel is gebeurd, zit Vitesse volgend jaar mogelijk zonder voetbalstadion en Van de Kuit zonder club - en dus een flinke inkomstenderving.

Geen Siamese tweeling

"Wij een Siamese tweeling en tot elkaar veroordeeld? Geen sprake van", countert de zakenman. "Ik ben ondernemer genoeg om over voldoende alternatieven nagedacht te hebben. Maar die kaart houd ik nog tegen de borst. Ik zeg er niets over. Ik ben totaal niet in paniek en vind nog altijd dat Vitesse in GelreDome hoort."
Vitesse beroept zich ondertussen al jaren op een eeuwigdurend speelrecht, dat lang geleden in een notariële akte van de grondoverdracht zou zijn vastgelegd tijdens een reddingsplan van de club in 2003.

Geheime documenten

Van de Kuit zegt dat die afspraak helemaal niet bestaat en beweert al vaak gevraagd te hebben om een toelichting van het eventuele recht. De documenten zijn volgens de gemeente Arnhem echter geheim en worden niet vrijgegeven. Van de Kuit deed daar onlangs een vergeefse poging toe. "Ook al zou het speelrecht er zijn, dan is het nu allang verjaard en verdwenen."
De huuropzegging van Vitesse leidde in coronatijd tot een kort geding in de Arnhemse rechtsbank. Van de Kuit won de zaak en paste de huursom dus ook niet aan. "Een typische kamikazeactie van Vitesse, waarvan je denkt dat ze er toch goed over nagedacht zouden hebben", zegt hij.
Vanaf dat moment groeiden de ergernissen over en weer en is er nauwelijks contact tussen de kibbelende partijen. Met meer dan gemiddelde belangstelling en soms vol verbazing volgde Van de Kuit de overnameperikelen en het vertrek van de Russen bij Vitesse door de achterdeur.

Geen communicatie

We vragen de zakenman, die een groot vermogen opbouwde in vastgoed en hoog genoteerd staat in de Quote 500, over de impasse rond GelreDome en zijn pogingen om tot een gesprek te komen met Vitesse. Volgens Van de Kuit heeft hij dat herhaaldelijk geprobeerd, maar zonder succes. "Af en toe is het half communiceren, maar meestal krijg ik geen reactie. Ze bellen me ook niet terug. Dit is niet goed. Ik voel me al heel lang niet serieus genomen. We zijn toch allebei professionals?"
Dan vertelt hij een opmerkelijk verhaal. Bijna had Van de Kuit naar eigen zeggen om tafel gezeten met Coley Parry, de beoogde nieuwe eigenaar van Vitesse. Maar waar eerder een ontmoeting met algemeen directeur Pascal van Wijk al op het nippertje strandde, kwam er nu ook geen ontmoeting met Parry.
"Ik wilde graag in gesprek met een man die ik nog helemaal niet kende en was er speciaal voor naar Nederland gevlogen. Mijn bedoeling was om in Amsterdam een week de tijd te nemen om elkaar te leren kennen, te onderhandelen en een deal te maken. En dan tijdens de mediapresentatie met een compleet pakket naar buiten te komen. De mensen vertellen dat er weer rust in de tent zou zijn."

Streep door gesprek

"Maar vlak voor de afspraak kreeg ik via via een appje dat hij toch niet zou komen", gaat Van de Kuit door. "Ik vertrouw op mijn directie, stond erin. En we laten het bij Van Wijk. Wat ik ervan vind? Laat ik het diplomatiek zeggen: dit helpt niet om tot een vergelijk te komen. Vitesse is een regentenclub en dit is een trend aan het worden. Vlak voor de persconferentie kreeg ik een berichtje met de naam van de nieuwe eigenaar. Wie de man was, wist ik niet."

Plek in RvC

Van de Kuit zegt dat hij blijft proberen met Vitesse tot een oplossing te komen rond het stadiondrama. "Ik heb ze daarom een soort van wensenpakket gestuurd. Daarin heb ik ze nog niet laten weten wat ik jullie nu wel exclusief zeg, maar ik wil graag een plek in de Raad van Commissarissen. Dat is er een onderdeel van. Zo kan ik grip houden, meekijken met de club en met mijn dertig jaar ondernemerschap helpen. Wat gebeurt er allemaal? Het lijkt me als stadioneigenaar ook best logisch dat ik dat vraag."

'De huur wordt altijd hoger'

Ondertussen houdt Van de Kuit vast aan het hete hangijzer van de huur van GelreDome. Hij zegt rustig af te wachten waar Vitesse mee komt. "Ik heb tegen de club gezegd: jullie zijn altijd vrij om een voorstel te doen. Over alles valt te onderhandelen, maar de huur zal sowieso altijd hoger worden. Ja, dat is de consequentie van de opzegging in 2018. Ik ben natuurlijk wel een zakenman."

Gerechtelijke procedure

Tegelijkertijd loopt er een gerechtelijke procedure over het eeuwigdurend speelrecht, waar de rechter waarschijnlijk pas veel later een uitspraak over doet. Van de Kuit besluit: "Wij hebben duidelijk aangegeven waarom we vinden dat het niet bestaat. Ik heb er ook hoogleraren naar laten kijken."
"En natuurlijk willen we graag aan tafel, maar alleen als het zinvol is. Eerst moet dat speelrecht van tafel, anders wordt het een gek gesprek. Ja, en als de rechter uiteindelijk aangeeft dat er van dat recht geen sprake is, dan staan ze door de opzegging van de overeenkomst door eigen schuld op straat. Vitesse is nu aan zet."
Omroep Gelderland heeft ook Vitesse gevraagd om een reactie. De Arnhemse club wil inhoudelijk nergens op reageren.