Sport

Supporters Vitesse hebben ruzie op tribune, dit is volgens hen waarom

Supporters van Vitesse kijken uit naar gezelligere tijden.
Supporters van Vitesse kijken uit naar gezelligere tijden. © ANP
ARNHEM - Afgelopen zaterdag was het weer raak op de tribunes bij Vitesse: na eerdere incidenten in het seizoen 2020/21 was er zaterdag tijdens de wedstrijd tegen FC Emmen opnieuw ruzie tussen supporters onderling. Er wordt veelal gewezen naar een groepje sfeermakers onder de naam GTKP (Geitenkamp). Maar wat is er nu precies aan de hand?
De irritaties op de tribune tussen supporters lopen al langer. Er waren afgelopen seizoen meerdere incidenten waarbij bier naar elkaar en op het veld werd gegooid, evenals vuurwerk. Dat verpest voor velen de sfeer.
Tijdens de wedstrijd tegen FC Emmen ging het weer mis. Supportersgroep GTKP besloot vooraf tot een boycot en bleef daarom tijdens de eerste helft weg. Toen de groep in de tweede helft wel op de tribune plaatsnam, werden ze uitgejoeld en bekogeld met bier. Andere supportsgroepen maakten op die manier duidelijk dat zij de boycot niet accepteerden. Ook werd op de tribune een rookpot afgestoken. Dat mag niet en volgens meerdere supporters werd die afgestoken door GTKP.
GTKP geeft aan Omroep Gelderland te kennen dat zij die rookbom niet afstaken. "Vitesse heeft dat ook gezien op camera's, dat wij dat niet hebben gedaan. Dat hebben ze ook gecommuniceerd naar de seizoenkaarthouders", luidt de verklaring.
De rookbom tijdens Vitesse-Emmen.
De rookbom tijdens Vitesse-Emmen. © ANP

Beschuldigingen

GTKP zorgt volgens verschillende supporters voor onrust, provocatie, intimidatie en acties - zoals bier gooien en vuurwerk afsteken - die niet gepruimd worden door de rest van de tribune.
André Onnink zit met meerdere vrienden op de Zuid-tribune en ergert zich aan de jongens in het midden van de tribune. "Het gaat om een groepje jongens, allemaal hetzelfde gekleed, die bewust provoceren en etteren. Ik heb dat bij de Europese wedstrijden in Londen en Rennes ook meegemaakt. Het is een groepje dat denkt de club te vertegenwoordigen, maar dat gewoon niet doet. Als je ze aanspreekt, krijg je gelijk een grote bek."
Dat verhaal hoort de redactie van meerdere kanten. "De echte supporters en de wat oudere supporters hebben er schoon genoeg van. De vrienden waarmee ik ga, vinden ook dat deze jongens de 'gewone' supporters in gevaar brengen. Ze vinden ook dat de acties van deze groep de club enorm schaden", zegt Onnink.
Een andere supporter, die anoniem wil blijven, vult aan: "Ze staan op stoelen, zodat anderen niets kunnen zien. Ze zwaaien met vlaggen die het zicht belemmeren. Als ze daar dan een reactie op krijgen, dagen ze uit en zoeken ze de confrontatie op."
De fan in kwestie weet dat supporters wel eens een lied inzetten, maar dat die groep dan demonstratief niet meedoet en vervolgens zelf een lied inzet met als doel de rest te overstemmen . "Met andere woorden: niet de Zuid-tribune bepaalt hoe de sfeer eruit ziet, maar dat willen zij bepalen."

'Geen knokploeg of amokmakers'

Hoe kijkt de GTKP-groep naar deze beschuldigingen? De beheerder van de Instagrampagina staat ons telefonisch anoniem te woord.
“Er is een hoop onrust de laatste tijd op de tribune en wij krijgen de zwartepiet toegespeeld. Maar dat is niet helemaal hoe het is”, vertelt hij namens GTKP, een groep jongens van 18 jaar en ouder die nog maar enkele jaren bestaat. “Wij staan er elke week om de spelers op te zwepen."
Wij hebben ook wel eens het grijze randje opgezocht
De groep zegt het vervelend te vinden om weggezet te worden als ruziemakers. “We zijn begonnen met vijf man, om te kijken of we wat kunnen bereiken in de sfeer bij de wedstrijden, want we zijn al ons leven lang fan van Vitesse. Maar wij zijn absoluut geen knokploeg of amokmakers. Natuurlijk hebben wij ook wel eens het grijze randje opgezocht. Vorig seizoen tegen SC Heerenveen bijvoorbeeld, zijn er rookbommetjes afgestoken en zijn er spandoeken mee naar binnen genomen, die niet aangemeld waren. Maar we hebben geen wapens meegenomen."
Toch gaat het wel eens mis met de groep, die uit zestig man bestaat. Zoals afgelopen zaterdag, na de boycot. "Wij kwamen de tribune op en toen was het meteen feest. We werden bekogeld met bier en andere spullen zoals vapors (elektronische sigaretten, red.). Jongens van ons werden in het gezicht geraakt. Wij zijn er voor de sfeer en niet om de boel op te naaien, maar als je drie halve liters bier in je nek krijgt, dan gaan ze wel handgebaren maken, ja."

'Het gaat van kwaad tot erger'

Maar tussen wie zijn nu de ruzies eigenlijk? “De meeste incidenten zijn met jongens die niet bij een supportersgroep zijn aangesloten”, zegt GTKP. "Wij hebben met veel groepen goed contact, ook al zijn er wel eens dingen waar we het niet mee eens zijn.”
Maar waardoor ontstaat dan de frictie volgens hen? “Ik durf het niet te zeggen, maar het gaat van kwaad tot erger. Het speelt al sinds vorig seizoen. Wat ons betreft is het bier gooien het grootste probleem. Wij zeggen tegen al onze jongens voor de wedstrijd: doe geen gekke dingen.”

Meezingen met anderen

De groep hoopt dat de sfeer op de tribune weer kan verbeteren en steekt ook de hand in eigen boezem. Om dat te bereiken, hebben ze met andere supporters en supportersgroepen om tafel gezeten. “Zij gaven aan dat wij bijvoorbeeld niet met hun liedjes meezongen. Dat is heel kinderachtig, eigenlijk. Toen hebben wij ook aangegeven dat we mee zouden zingen met anderen.”
En over het zwaaien van vlaggen is GTKP duidelijk. “Supporters zeggen dat wij het zicht belemmeren, maar het is een sfeertribune. Er mogen vlaggen worden getoond, dat hebben we afgesproken met de club. Er zijn ook affiches met 'spelregels' gemaakt die nu op de tribune hangen. Daarop staat ook dat wij de hele wedstrijd met vlaggen mogen zwaaien.”
Hij hoopt ook dat de oude sfeer weer terugkeert. “Dat is wel de bedoeling. We zijn allemaal Vitesse-jongens en willen de club niet in diskrediet brengen.”

Hoe op te lossen?

Vitesse en de supportersvereniging breken in samenspraak met de supporters het hoofd over hoe de ruzies verleden tijd kunnen worden. Hoe ze dat doen, lees je in dit verhaal.
Voor dit verhaal sprak Omroep Gelderland met meerdere supporters van Vitesse. Zij willen om verschillende redenen niet allemaal bij naam genoemd worden, maar hun gegevens zijn bij de redactie bekend.