Sport

Carlos Aalbers lijkt terug te keren bij grote liefde NEC: ‘De intentie is er’

Carlos Aalbers
Carlos Aalbers © Rob Koppers
NIJMEGEN - De deal is nog niet helemaal in kannen en kruiken, maar wordt wel spoedig verwacht. Carlos Aalbers kan terugkeren bij de club waar hij naam maakte als voetballer en technisch directeur. Maar ook bij AZ heeft de topscout uit Ewijk het goed naar zijn zin.
AZ wordt vaak bewierookt om zijn talenten die voortkomen uit de opleiding en doorbreken naar het eerste. Maar de club uit Alkmaar heeft er ook patent op jonge spelers met veel kwaliteiten op te sporen die later met flinke winst weer verkocht worden. Aalbers, geboren in Winssen in de gemeente Beuningen, is als hoofdscout van AZ mede verantwoordelijk voor dat financiële succes. Hij is in Noord-Holland bezig aan zijn vijfde seizoen.

Jahanbakhsh en Vleminckx

Bij NEC presteerde Aalbers in de functie van technisch directeur ook uitstekend. Hij verdiende vanaf 2006 miljoenen euro's voor de Nijmeegse club met transfersommen voor onder anderen Björn Vleminckx en Alireza Jahanbakhsh die hij zelf naar NEC haalde. Ook slaagde Aalbers erin om Jasper Cillessen, die doorbrak uit de eigen opleiding, voor veel geld te verkopen aan Ajax.

Aalbers spekte de clubkas van NEC

Niemand zorgde als technisch directeur van NEC in de clubgeschiedenis voor meer inkomsten. "Dat zijn de feiten, het is aan anderen om daar verder over te oordelen", zegt Aalbers er kort en krachtig over.

Marcel Boekhoorn

Het is dan ook niet vreemd dat de ambitieuze club onder leiding van aandeelhouder Marcel Boekhoorn nu weer uitkomt bij de man die De Goffert negen jaar geleden na een conflict met de directie verliet. Volgens de steenrijke ondernemer uit Bennekom, die al miljoenen euro's in NEC pompte, is Aalbers de enige persoon die geld voor Boekhoorn opleverde in het voetbal.

'Praten betekent dat de intentie er is'

Nu is hij opnieuw gevraagd. Aan Omroep Gelderland licht Aalbers voor het eerst iets toe van de op handen zijnde transfer. "Ze hebben mij benaderd en vervolgens hebben we een goed gesprek gehad. Nu ben ik aan het nadenken of ik deze stap wil gaan maken. Zo is de status momenteel. Dat het al helemaal rond is, is iets te voorbarig. Maar als je praat, is er wel de intentie."

Van TD naar hoofdscout

De kans is dan ook groot dat Aalbers terugkeert bij NEC waar hij geldt als een clubicoon. De voormalig middenvelder kwam in het groen-rode shirt uit op het indrukwekkende aantal van 466 wedstrijden tussen 1982 en 1996. In 2006 werd hij er technisch directeur. NEC haalde zelfs Europees voetbal. Vanaf 2016 ging Aalbers verder in een rol als hoofdscout, eerst van FC Groningen en de afgelopen vier seizoenen dus bij AZ.

Emotionele keuze

Voor Aalbers betekent een vertrek bij AZ dat hij een Nederlandse (top)club die structureel Europees voetbal speelt achterlaat. NEC is echter de club die voor altijd in zijn hart zit en waar hij groot werd als voetballer. De keuze voor een rentree naar De Goffert zou vooral op emotionele gronden zijn. "Het is te vroeg om daar nu verder op in te gaan, maar zoals je het schetst klopt het zeker."
De 58-jarige Aalbers, die AZ al vroegtijdig inlichtte, moet van NEC de komende jaren weer een stabiele middenmoter in de eredivisie maken waar ook nog eens aantrekkelijk voetbal wordt gespeeld. Als de deal rond komt, wordt Aalbers de eindverantwoordelijke op technisch gebied, een duidelijk andere rol dan de afgelopen jaren dus bij AZ.

Structuur

Met een goed gevoel kijkt Aalbers nu naar NEC. "Er is sinds ongeveer twee jaar een duidelijke structuur ontstaan waarvan ik een aantal jaren geleden al uitsprak dat ik hoopte dat die er zou komen. Namelijk dat Boekhoorn de enige aandeelhouder zou worden. Dat is inderdaad gebeurd. Rust en duidelijkheid in een organisatie zijn cruciaal."
Bij NEC moet hij de opvolger worden van Ted van Leeuwen die inmiddels bijna is vertrokken. De aanstelling van Aalbers als technisch directeur wordt dan ook snel verwacht. "Als het gebeurt, zal dat ergens volgende week zijn denk ik", besluit de Gelderlander.