Sport

Een standbeeld voor Sifan Hassan? Mo strijdt ervoor

Sifan Hassan met haar olympische medailles.
Sifan Hassan met haar olympische medailles. © Robin Utrecht
ARNHEM - Er moet een standbeeld van de gouden olympische atlete Sifan Hassan in Arnhem komen. Dat vindt podiumkunstenaar, cabaretier en auteur Mo Hersi. Hij is er dan ook een actie voor gestart. "Ze kan als rolmodel dienen."
"Een mooie manier om het lelijke betonnen station in Arnhem op te vrolijken", lacht Hersi maandag. "Het zou het eerste standbeeld voor een Afrikaanse vrouw in Nederland zijn." Hassan kwam als vluchteling vanuit Ethiopië naar Nederland en kreeg in Arnhem het Nederlanderschap.

Drie olympische plakken

Hassan woonde en trainde vele jaren in de Gelderse hoofdstad. Haar carrière nam een grote vlucht en werd vorig jaar bekroond met twee gouden en een bronzen medaille op de Olympische Spelen van Tokyo. Bovendien werd ze twee keer wereldkampioen outdoor en één keer indoor.
Van de mensen die het verdienen staat Sifan Hassan op nummer een
Hersi zette zich eerder in voor een standbeeld voor zwemster Enith Brigitha. Die kwam er onlangs, in Almere. "Dat is nu klaar en toen kreeg ik de vraag: wat ga je nog meer doen? En van de mensen die het verdienen, staat Sifan Hassan op nummer een", verklaart Hersi.

'Hoop op draagvlak'

"Ik ga het eerst aan haar zelf vragen. Ik heb haar ooit ontmoet, dus er is een opening. En dan ga ik het vragen aan de burgemeester. Kijken of er draagvlak is. Het zou mooi zijn als Arnhem het initiatief over zou nemen. Met Enith Brigitha ben ik twee jaar bezig geweest."
Hersi is verbaasd dat Hassan nog niet in Arnhem geëerd is. "Bij andere succesvolle atleten is dat wel gebeurd, maar bij haar nog niet. En er zijn heel weinig standbeelden voor mensen van kleur. Ik probeer mijn steentje bij te dragen."

'Hassan als rolmodel'

Hassan's voormalige trainer Honoré Hoedt is in eerste instantie geen voorstander van standbeelden voor mensen die nog leven. "Maar Sifan Hassan kan wel als rolmodel dienen voor kinderen van nu. Ik ben vaak op scholen en zie kinderen met talent. Maar die hebben niet de mogelijkheid om op Papendal te komen trainen, hun talent te ontwikkelen en dus een nieuwe Sifan te worden. Laten we daar wat aan doen."