Sport

Phillip Cocu: 'Leren van fouten bepalen waar je als topsporter uitkomt'

Phillip Cocu: 'Kritiek gaan we niet wegmoffelen'
Phillip Cocu: 'Kritiek gaan we niet wegmoffelen' © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vitesse treft vanavond weer een concurrent in de strijd om handhaving in de eredivisie. FC Emmen komt naar GelreDome (21.00 uur) en gaat de Arnhemse club voorbij als het wint. Phillip Cocu zag ondertussen in vier dagen tijd de grilligheid van zijn jonge selectie.
Van de tien gespeelde duels in de eredivisie verloor Vitesse al zes keer. De pas twee geboekte overwinningen waren ook direct de beste wedstrijden. Onder Thomas Letsch nog domineerde Vitesse op bezoek bij FC Groningen en onder Cocu werd SC Cambuur vorige week in eigen stadion met bij vlagen goed aanvallend voetbal verslagen.
Daar tussendoor stelde Vitesse, ook onder Cocu, vooral teleur. Het dieptepunt was woensdag toen Kozakken Boys de profs uitschakelde in de beker. Die mokerslag is keihard aangekomen in het Arnhemse kamp. Vanavond tegen FC Emmen verwacht de trainer een duidelijke reactie.

'Iedereen mag een keer zijn neus stoten'

Cocu wijst op een 'leerproces' maar benadrukt vooral wat je doet met bepaalde momenten uit een wedstrijd. "Als topsporter moet je snel leren. Natuurlijk worden er fouten gemaakt. Iedereen kan een keer zijn neus stoten. Maar wat je daar vervolgens mee doet in de toekomst, bepaalt waar je als voetballer uitkomt in je carriere. Dat is een stukje besef dat er zal moeten zijn. En daar zijn nog veel stappen te zetten."
Kijk naar het interview met Phillip Cocu:
Phillip Cocu moet omgaan met de grilligheid van de selectie van Vitesse

Grilligheid van Vitesse

Vier dagen na de verdiende winst in Leeuwarden, blameerde Vitesse zichzelf op dramatische wijze in de beker. "Dat is inderdaad de grilligheid die je ziet bij een jonge ploeg", stelt Cocu. "Dit Vitesse is nog lang niet zover dat na een goede wedstrijd tegen Cambuuur weer een goede wedstrijd volgt. De tweede goal die wij tegen Kozakken Boys tegen krijgen, kenmerkt de jeugdigheid. Hoe wij daar gepositioneerd staan. Dat moet er snel uit."
De doorgaans rustig ogende Cocu heeft zich flink laten gelden na de bekersof. Met het schaamrood op de kaken van de uitschakeling, een uitbarsting van boze supporters en keiharde woorden van de 101-voudig international in het achterhoofd verliet de selectie van Vitesse het amateurcomplex in Werkendam.

'Ik ga niets wegmoffelen'

"Ze kennen mij inmiddels wat beter", meldt Cocu. "Je kunt hier niet dagen in blijven hangen, maar direct na de wedstrijd ben ik dan wel even anders, dat klopt. Ik ben een trainer die dingen duidelijk benoemt als wij slecht spelen. Dat moet. Ik ga dat dan niet wegmoffelen. Maar andersom gebeurt ook. Dan geef ik complimenten en uit ik dat in de media. Soms ben ik tevreden als we een wedstrijd verliezen. Dan kijken ze me soms raar aan, maar ook dat benoem ik dan."

'Voor schut gezet'

"We hebben onszelf voor schut gezet", zegt Cocu nog maar eens klip en klaar. "Maar iedereen heeft zichzelf inmiddels in de spiegel aangekeken en tegen FC Emmen zal het team een reactie moeten geven. Zij hebben veel spelers die graag aan de bal zijn, met veel positiewisselingen voorin. Emmen wil zich zowel uit als thuis laten zien. Maar dat betekent ook dat er vaak iets meer ruimte komt. Dan kun je zelf ook voetballen", doceert Cocu.
Vitesse kan heel voorzichtig de aansluiting met de middenmoot vinden als het vanavond wint. Punten pakken moeten gepaard gaan met een andere manier van spelen: "We zitten in een overgang met onze speelwijze waarbij we minder vanuit de reactie spelen. Dat zat er wel heel erg in. Die verschuiving zijn we nu aan het maken."
"We willen aan de bal onze stempel drukken in een wedstrijd. Maar tegen een ploeg als FC Emmen, die vooral voorin de kwaliteiten hebben, zal ook je defensieve organisatie solide moeten zijn. Net als woensdag moet je ook kunnen aanvoelen wat een wedstrijd soms nodig heeft. Uiteindelijk gaat het om winnen en dat kan ook met 2-1 en hoeft niet altijd met 3-1."