Sport

ANALYSE | Geldsmijterij van NEC voorlopig mislukt

NEC presteert voorlopig ondermaats
NEC presteert voorlopig ondermaats © Broer van den Boom
NIJMEGEN - NEC startte vol ambitie aan het seizoen. De Nijmeegse ploeg wil meedoen om Europees voetbal. Maar voorlopig is er pas één competitieduel gewonnen en is het voetbal qua vermaak ook veelal ondermaats.
Met Lasse Schöne haalde NEC vorig jaar al een grote naam binnen. En afgelopen zomer volgde Oussama Tannane en als klap op de vuurpijl keerde veelvuldig international Jasper Cillessen terug naar Nijmegen. Stuk voor stuk spelers die voor alle eredivisieclubs, behalve de traditionele top drie, versterkingen waren geweest. En dat werd allemaal mogelijk gemaakt door de financiële injecties van Marcel Boekhoorn. Zo zorgde hij er hoogst persoonlijk voor dat Cillessen weer onder de lat staat bij NEC.
Jasper Cillessen keerde terug bij NEC
Jasper Cillessen keerde terug bij NEC © Omroep Gelderland
Daarnaast werd de selectie aangevuld op de positie waar dat nodig was. Met name op het middenveld werd het dringen. Voor de essentiële spitspositie kwam Pedro Marques, maar dat bleek duidelijk geen zekerheid en dus werd op de valreep ook Nany Dimata nog binnengehaald. Een mooi seizoen diende zich aan. Want op de top drie en AZ na leek NEC voor niemand onder te hoeven doen. Concurreren met ploegen als FC Twente en FC Utrecht leek een realistisch doel.

Veelbelovende start

Dat bleek al direct in de openingswedstrijd van het seizoen, toen NEC thuis aan de hand van Tannane domineerde tegen Twente. Alleen werden de kansen gemist, met name door Marques. De enige doelpoging van de Tukkers was wel raak en dus volgde een onverdiende nederlaag. Een week later in Volendam won NEC met 4-1 en viel vooral het makkelijke combinatievoetbal op. Dat beloofde veel voor de rest van het seizoen.

Zeven keer gelijk

Maar de NEC-fans kwamen bedrogen uit. Voor de competitie werd vervolgens zeven keer op rij gelijkgespeeld. Uit tegen AZ en thuis tegen Feyenoord was dat verdienstelijk, maar tegen mindere broeders als FC Groningen, Excelsior en Fortuna Sittard schoot NEC tekort en in Heerenveen slaagde NEC er niet in om in een half uur met een man meer tot serieuze kansen te komen. Afgelopen weekend volgde een volkomen terechte nederlaag uit tegen Sparta, waarbij het elftal vrijwel collectief door de ondergrens zakte.
NEC heeft moeite met scoren
NEC heeft moeite met scoren © Omroep Gelderland
En dus staat NEC slechts elfde met tien punten uit tien wedstrijden. En voorlopig maar twee punten boven de degradatiezone en al zeven punten achter op de nummer zes, Sparta, dat kwalitatief over een veel mindere selectie beschikt dan NEC. Van goed en attractief spel was nauwelijks sprake. In Volendam was het aardig en er waren goede fases tegen Twente en Fortuna, maar het spel van NEC doet vaak ook pijn aan de ogen. Veel balbezit in een vaak erg laag tempo, maar weinig rendement.
Individueel valt Cillessen op. De doelman pakte al meerdere punten voor de ploeg, al had hij tegen Sparta ook een mindere beurt. Ivan Marquez heerst achterin en is zelfs topscorer van de ploeg. Bart van Rooij speelt ook een degelijk seizoen, evenals Joris Kramer, voordat hij geblesseerd raakte. En Dirk Proper speelt op het middenveld sober en degelijk.
Ivan Marquez speelt sterk dit seizoen
Ivan Marquez speelt sterk dit seizoen © Omroep Gelderland
Aanvallend moet bijna alles van Oussama Tannane komen. Die gaf al vier assists en dat had minstens het dubbele kunnen zijn, als zijn vaak afgemeten voorzetten ook zouden worden afgemaakt. Maar daar zit het grootste pijnpunt bij NEC: het afronden.

Falende spitsen

Pedro Marques scoorde weliswaar één keer in de competitie, maar hij miste ook menige opgelegde kans. Tegen Twente en Groningen had hij NEC naar de zege kunnen schieten, maar de spits faalde. Nany Dimata doet het nauwelijks beter, op zijn treffer tegen Excelsior na. En van de vleugels komt ook veel te weinig. Mikkel Duelund begon aardig, maar verloor zijn basisplaats.
Elayis Tavsan, die vol bravoure verkondigde dat het tijd is voor een stap hogerop, verzandt in oeverloos gepingel en lijkt ook niet langer onomstreden. Magnus Mattsson laat het ook nog niet echt zien en Ibi Cissoko brengt als invaller vaak wel wat extra's, maar is blijkbaar nog niet rijp om vanaf de aftrap te starten.

Andere tactiek

De bekerwedstrijd tegen Fortuna Sittard gaf een wat ander beeld. Trainer Rogier Meijer viel terug op de 5-3-2 tactiek en het spel was attractiever en zowaar drie treffers. Maar de eerste ronde van de beker overleven is niet meteen reden tot euforie, want wellicht was een zege in de competitie dit seizoen nuttiger geweest. Ooit won NEC in 2013/14 wel wat bekerwedstrijden, maar in de competitie lukte dat te weinig, wat toen zelfs leidde tot degradatie. Zo ver zal het dit seizoen echt niet komen, maar voor een ploeg die mee wil strijden om Europees voetbal is vaker winnen wel essentieel.

Meijer voelt geen druk

Trainer Rogier Meijer raakt niet in paniek en zegt geen druk te voelen, maar zijn tactische omzetting zegt wel dat NEC op een dood spoor leek te zitten. Waarschijnlijk borduurt hij zondagmiddag tegen Go Ahead voort op 5-3-2. Maar los van het systeem weet de trainer als geen ander dat NEC echt eens moet gaan winnen om nog serieus mee te kunnen doen. Voor de vroege winterstop staan ook nog uitduels tegen Cambuur en PSV op het programma en tot slot een thuiswedstrijd tegen RKC. Eigenlijk moet NEC daarin negen punten halen. Met 19 uit 14 staat de ploeg dan wel weer in het linkerrijtje, maar dan houdt het nog steeds niet over.

Smijten met geld

Het beleid van NEC lijkt vooral gebaseerd op de korte termijn. Smijten met het geld van Boekhoorn om grote namen binnen te halen. En die leveren zeker wel, maar het is voorlopig onvoldoende als het gaat om de resultaten. En op de lange termijn ziet het er minder goed uit. De nieuwe technisch directeur mag flink aan de bak, want de vertrekkende Ted van Leeuwen heeft NEC voor de toekomst niet heel goed achtergelaten.
Ted van Leeuwen en Rogier Meijer.
Ted van Leeuwen en Rogier Meijer. © Omroep Gelderland
Veel contracten lopen af, met name van jonge spelers die transferwaarde vertegenwoordigen, zoals Van Rooij, Proper, El Karouani en Tavsan. Ze gratis de deur uit laten lopen, is pure kapitaalvernietiging. Maar met gretige zaakwaarnemers op het vinkentouw is de kans groot dat meerdere van deze spelers transfervrij vertrekken. En dan verdient NEC weer te weinig geld en kan Boekhoorn weer de pinpas te voorschijn halen. En dat biedt geen zekerheid, zo blijkt voorlopig dit seizoen al.