Sport

Legende Hoy prijst Lavreysen: 'Hij is een machine'

Harrie Lavreysen juicht na het veroveren van zijn elfde wereldtitel.
Harrie Lavreysen juicht na het veroveren van zijn elfde wereldtitel. © ANP
MONTIGNY-LE-BRETONNEUX - Harrie Lavreysen veroverde zondag op het WK baanwielrennen in Frankrijk zijn tweede wereldtitel van dit toernooi en zijn elfde in totaal. Hij is daarmee op gelijke hoogte gekomen met recordhouder Chris Hoy, die zeer onder de indruk is van de Apeldoornse renner.
"Het is een eer om nu op gelijke hoogte te staan met zo'n kampioen", aldus Hoy, die zijn elf wereldtitels in tien jaar tijd veroverde. Lavreysen pakte zijn eerste gouden medaille op een WK in 2018 en is nog altijd pas 25 lentes jong. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voor hij Hoy van de troon stoot.
Hoy (46) was als analyticus voor de BBC aanwezig op het WK in Saint-Quentin-en-Yvelines en ziet in Lavreysen iemand die een nieuwe standaard heeft neergezet. "En niet alleen op de sprint, maar voor het hele baanwielrennen. Hij is een machine, heeft nooit een slechte dag. Vroeger maakte hij misschien in één van de tien races nog een foutje, maar nu eigenlijk nooit meer. Harrie is een complete atleet", aldus Hoy.
Lavreysen pakte zondag zijn vierde wereldtitel op rij op het onderdeel sprint. De Apeldoorner was in twee heats veel te sterk voor de Australiër Matthew Richardson. In de teamsprint eindigde hij met Nederland op de tweede plaats, na een hegemonie van vier jaar. Op het onderdeel keirin kroonde hij zich afgelopen donderdag al tot wereldkampioen.
Kijk de finale terug: