Sport

54 bier in één keer halen? Geen probleem in de Achterhoek

Rody Elting (links) en neef Jorick Kok tilden de 54 biertjes naar de tribune.
Rody Elting (links) en neef Jorick Kok tilden de 54 biertjes naar de tribune. © Danny Evers
DOETINCHEM - Wie tijdens thuiswedstrijden wel eens op De Vijverberg is, weet dat daar goed gedronken wordt. Een vriendengroep uit Stokkum en 's-Heerenberg maakte het vrijdagavond echter wel héél bont. Een video waarin te zien is dat twee jongens uit de groep met 54 (!) biertjes op één tray komen aanlopen, gaat sinds de wedstrijd overal rond.
Rody Elting, die samen met neef Jorick Kok te zien is in het 11 seconden durende filmpje, kan er goed om lachen. Hij is vaste gast bij de thuiswedstrijden van De Graafschap en is de aangewezen bierhaler. Hoe lang hij dat al doet, weet hij zelf niet meer. "Ik doe het in ieder geval altijd, ook omdat mijn vriendin achter de bar staat. Ik bewaar ook de pot. Vooraf stoppen we daar tien horecamuntjes de man in en in de rust nog eens tien. Ik haal vervolgens het bier", legt hij uit.
Rody baarde al eens opzien bij zijn vrienden door met zeven trays bier - met zes plastic bekers per tray - terug te keren op de tribune. Vrijdagavond stond hij als vanouds weer aan de kassa en viel zijn oog plots op een reusachtige tray, waar nog veel méér bekers in pasten dan hij zelf kon dragen. Dat bracht hem op een idee.

Een beetje bluf

"Met een beetje bluf heb ik die tray gekregen en die heb ik laten vullen. Met 54 biertjes, ja. Je moet je grenzen af en toe verleggen, hè? Ik noemde een naam van iemand die ik ken bij De Graafschap en legde uit dat het voor mij makkelijker was die grote tray mee te nemen, dan drie keer heen en weer te moeten lopen. Nou, toen was het goed", verhaalt Rody.
Neef Jorick hielp hem vervolgens om de reusachtige hoeveelheid bier naar de tribune te tillen. Daar wachtten hun vrienden de twee juichend op, om de biertjes vervolgens te verdelen onder de twaalf aanwezigen.

Viraal dankzij ESPN

Toen tv-zender ESPN de beelden deelde op Facebook, stopte Rody's telefoon niet meer met trillen. "Ik zag het op TikTok voorbijkomen, waar het al heel snel 1,6 miljoen views haalde", lacht Rody. "En ik kreeg allerlei linkjes doorgestuurd van mensen die het ergens hadden gezien. Ik ben ik weet niet hoe vaak getagd onder berichten, het is niet normaal. Ach, leuk toch?"
Leuk was ook de wedstrijd van vrijdag in Doetinchem. De Graafschap won thuis met 2-0 van Jong FC Utrecht en voorkwam zo dat het afzakte naar de allerlaatste plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Rody: "Ik heb de goals wel gezien, maar de wedstrijd zelf niet echt. Het is altijd lachen, gieren, brullen op de tribunes. En het blijft toch De Graafschap, hè? Wat je tekortkomt aan goed voetbal, moet je zelf maar goedmaken met een biertje."
Bekijk de beelden:
De Graafschap-supporters halen 54 bier in één keer lopen