Sport

Opluchting bij supporters, geen laatste plaats: 'Was er wel bang voor'

De Graafschap-supporters konden weer eens juichen.
De Graafschap-supporters konden weer eens juichen. © BSRAgency/Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap heeft vrijdagavond met 2-0 gewonnen van Jong FC Utrecht, het was een rechtstreeks duel met de hekkensluiter en door de winst hoeven de Doetinchemmers de laatste plek op de ranglijst niet in te nemen. Tot opluchting van de supporters.
"Ik ben zeker opgelucht", zegt supporter Ep Hogeweide. "Het is lange tijd geleden dat we dit hebben gehad." Daarmee doelt de supporter op het goede spel van De Graafschap in de eerste helft. "Het mooiste was toch wel het doelpunt van Danzell Gravenberch, dat beviel goed. En de eerste vijf minuten, we klapten er meteen vol op. Daarna werd het iets minder."
Ook supporter Hans kon van de 1-0, een goed voetballende goal, wel genieten. "Dat zorgt voor sfeer. Die hangt hier altijd, maar met de mindere resultaten werd dat ietsje minder. Al blijven de trouwe supporters altijd komen. Ik ben ook opgelucht na vandaag hoor, het is prachtig mooi. En het is ook nodig hè?"

Vooraf bang

Want bij een nederlaag had De Graafschap vandaag een historisch dieptepunt bereikt. Dan was de ploeg op de laatste plaats van de eerste divisie beland. Maar zover kwam het niet. "Maar ik was daar wel bang voor", zegt Hogeweide. "Ik hoopte echt dat we zouden winnen, anders stonden we helemaal onderaan. We zijn het ook niet gewend om zo laag te staan."
Supporter Ep Hogeweide.
Supporter Ep Hogeweide. © Omroep Gelderland
Hans was wat minder bang. "Vorige week voelde ik al dat de omslag was gekomen, maar vandaag hebben we nog een stapje verder gezet."
Trainer Adrie Poldervaart was voor alle supporters blij dat die laatste plek er niet kwam. "Het mes stond spreekwoordelijk op de keel vandaag. Ik heb in mijn carrière nog nooit meegemaakt dat ik laatste stond met een club. En De Graafschap had dat als club ook nog nooit meegemaakt. Dat zou dus dubbel desastreus zijn. Maar de spelers leverden ontzettend veel, dus was het een terechte overwinning."

'Meer lucht'

De Graafschap krijgt nu iets meer lucht om vrijer te voetballen, denkt supporter Hogeweide. "Je moet nu ook tegen ploegen die ook een beetje onderin staan. Ik hoop dat we iets verder gaan klimmen, want ik had niet verwacht dat we zo laag zouden staan. Dat is echt jaren geleden."
De winst betekende dus vooral opluchting. Dat was het woord van de avond. En die opluchting bij de supporters was voor trainer Poldervaart wel te verklaren. "De Graafschap is in 2018/2019 gedegradeerd na winst bij Sparta en thuis werd toen verloren. Het jaar daarna stond de club bovenaan, maar werd het seizoen afgebroken door corona. Daarna hoefde de club met Mike Snoei nog maar een paar wedstrijden te winnen om te promoveren, dat lukte niet. En met Robbemond ging het ook niet goed. En nu hadden we de slechtste start in de geschiedenis van de club. Ik ben dus blij dat we twee keer thuis achter elkaar winnen, want van de laatste 26 wedstrijden wonnen we er thuis maar zes. Ik ben blij dat we ze deze konden geven."
Adrie Poldervaart na De Graafschap-Jong Utrecht.
Adrie Poldervaart na De Graafschap-Jong Utrecht. © Omroep Gelderland

'Winst zegt niks'

Voor Doetinchemmer Siem de Jong zegt de overwinning nog weinig. Al ziet de middenvelder De Graafschap wel langzaam opkruipen. "We moeten de lijn van de laatste drie wedstrijden zien vast te houden. Deze was in ieder geval een stap in de goede richting. Maar we moeten in ieder geval elke keer laten zien dat we voor de winst willen gaan. Ook al komen er lastige tegenstanders aan."
Poldervaart weet dat ook, maar relativeert. "Deze overwinning zegt dan ook niks over de komende weken. We staan er nog steeds beroerd voor."
Iedereen rond De Graafschap, en dus ook supporter Hans, hoopt dat de ploeg dit nu doorzet. "We hebben al eens eerder gewonnen en toen stegen ze een paar plaatsen. Vandaag stijgen we er misschien ook twee, maar dat is niet voldoende. We moeten hoger."