Sport

Theo Janssen is druk bij Vitesse: 'Vorig seizoen heeft veel verbloemd'

Theo Janssen wil zijn rol niet te groot maken.
Theo Janssen wil zijn rol niet te groot maken. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zaterdagavond zit hij in Leeuwarden hoog op de tribunes om met oortjes en een microfoontje zijn observaties door te geven aan trainers op de bank. Door de week praat hij vooral met de spelers. Theo Janssen is terug bij het eerste van Vitesse. "Ik wil er zoveel mogelijk zijn, dat is ook het beste denk ik."
Het handjevol toeschouwers langs de kant en de aanwezige journalisten letten tijdens de training op Papendal toch even extra op hem. Cultheld Janssen op het veld van het eerste dat ploeterend door de eredivisie zwalkt op zoek naar vorm en stabiliteit. Vitesse staat met een zestiende plek bijna onderaan en vertoont ook onder de nieuwe hoofdtrainer Phillip Cocu nog geen progressie.
"Het heeft tijd nodig", stelt de 41-jarige Janssen die ook zijn functie bij het jeugdteam onder 16 voorlopig blijft vervullen. "Met deze nieuwe staf zijn we bezig een ander systeem in te slijpen en dat de ploeg daar nog zoekende in is, vind ik logisch. Het is omschakelen."

Korte gesprekjes

Janssen loopt op spelers af, geeft aanwijzingen en gaat in gesprek. Vaak zijn het korte momenten met vooral jonge spelers. Dan neemt hij weer afstand en observeert hij vooral. "Ik praat bijvoorbeeld met Ryan Flamingo over hoe je positioneel moet staan. Sta je open of gesloten. Ik vertel ze dingen die ik zie en wil graag weten wat er rondgaat in de groep. Daar probeer ik bij te helpen, mijn steentje bij te dragen."
Ik denk dat vorig seizoen veel heeft verbloemd
"Ik denk dat vorig seizoen veel heeft verbloemd", analyseert Janssen dan de kritische geluiden van nu. "Toen was het vaak ook al niet best, maar werd juist wel heel goed gespeeld in de Europese wedstrijden waar veel aandacht naar uit ging. Dan kijken de mensen er toch iets anders naar."
Met de rasechte Arnhemmer op het veld heeft Vitesse momenteel twee oud-spelers rondlopen die het voetbalspelletje als weinig anderen konden lezen. Twee middenvelders die op het hoogste niveau speelden en geroemd werden om hun tactisch inzicht.

Trots

"Phillip Cocu en ik kenden elkaar natuurlijk wel een beetje en dan kom je automatisch in gesprek", legt Janssen uit hoe hij nu bij het eerste kwam. "Hij vraagt naar mijn ambities en vertelt wat zij in de staf kunnen gebruiken. Ze denken dat ik iets kan toevoegen en ik vind het leuk om aan te sluiten. Ik ben daar trots op. Of ik daar in mijn carrière ook aan toe was? Dat zullen we gaan zien."

'Tijd genoeg'

Vitesse voelt de druk van alles en iedereen. Janssen neemt, net als Cocu, een schat een ervaring mee. "Ik heb het zelf ook meegemaakt. We degradeerden bijna terwijl we ook prachtige wedstrijden tegen Werder Bremen speelde. Maar als je onderaan staat, komt er druk bij. Dat is ook logisch en zeker als je bij een club als Vitesse speelt en kijkt naar de positie waar je nu staat. Maar hoeveel wedstrijden zijn er gespeeld? Negen? Er is nog tijd genoeg."
Zo predikt de analist op de landelijke televisie rust in crisistijden. Zijn duidelijke meningen tijdens Champions League avonden bijt zijn werk bij Vitesse niet, zo vinden zowel club als Janssen. Maar het zijn duidelijk drukke tijden voor de voormalig speler van onder meer Ajax en FC Twente. "Dit is leuk werk, dan heb je ook meer energie."
Het zal hier en daar misschien wat zoeken zijn
Zaterdagavond neemt Janssen plaats op de tribune op van het Cambuur Leeuwarden stadion waar Vitesse vorig seizoen nog één van zijn beste wedstrijden speelde van het seizoen en met 6-1 Friesland verliet. De belangen zijn nu veel groter. "Ik zit met oortjes in en heb dan contact met de bank", legt hij zoals altijd rustig één van zijn taken uit.

'Extra ogen'

"Extra ogen zijn altijd goed, dat geldt ook mijn voor aanwezigheid tijdens trainingen. Maar ik ben er gedeeltelijk en dus niet iedere dag, want de talenten van de club zijn ook belangrijk en daar heb ik mijn team onder 16. Het zal hier en daar misschien wat zoeken zijn. Ik hoop wel zo vaak mogelijk bij het eerste te zijn. En ik denk ook dat dat het beste is."