Sport

'Maak me grote zorgen', Vitesse-supporters delen leed bij podcast in de kroeg

Studio Langs de Rijn in Café de Wacht in Arnhem.
Studio Langs de Rijn in Café de Wacht in Arnhem. © Tom ter Veld
ARNHEM - Het gaat niet goed met Vitesse in de eredivisie. Ondanks de zege bij Cambuur zaterdag, staat de ploeg bijna onderaan en de zorgen groeien bij de supporters. Die zorgen bespreken de mannen van de podcast Studio Langs de Rijn regelmatig met elkaar, maar deze week deden ze dat voor het eerst live, met supporters in de kroeg én met Vitesse-icoon Theo Janssen.
Zo'n dertig supporters verzamelden zich in het oudste en kleinste café van Arnhem, Café De Wacht. Daar konden ze meeluisteren naar de podcast en vooral over Vitesse praten.
Voor podcastmakers Björn Courbois en Tom Krechting was de live-podcast in het café wel even wat anders dan anders. "Ja, normaal is het veilig op een kamertje, zonder camera's en andere mensen", vertelt Krechting. Courbois kan er ook van genieten. "Het is een bijzondere belevenis, toch anders dan met twee of drie man aan een tafeltje. Nu reageren de mensen ook. Normaal weet je wel wat je kan verwachten tijdens een opname en nu zijn er invloeden van buitenaf, dat is leuk."
De podcastmakers hadden donderdagavond een goede gast in hun midden. Vitesse-icoon Theo Janssen sloot aan. "Dit vind ik superleuk. Het betekent dat Vitesse leeft. Het is ook gewoon gezellig en een relaxte avond. Je praat een beetje over je eigen club en de mensen zijn super enthousiast, dat is toch heel erg leuk?"

Zware tijden

Het was ook een mooi moment voor de supporters om even bij elkaar te komen in tijden dat het niet goed gaat. Vitesse staat bijna onderaan. "En daar is de podcast ook voor", vertelt Courbois. Je kunt elkaar steunen en leed delen en soms feest vieren. Nu is het misschien even niet leuk, maar ook die werkelijkheid moet verteld worden."
De podcastmakers in een volle kroeg.
De podcastmakers in een volle kroeg. © Omroep Gelderland
Krechting sluit zich daarbij aan. "Je moet de podcast maken in goede en slechte tijden. Eerst maakten we hem in coronatijd en speelden we heel goed, ook Europees. Nu is dat minder. Maar het is nu fijn dat we er ook over kunnen praten met andere supporters. Dan wordt het toch leuker om het erover te hebben, ondanks dat het slechter gaat."

'Terechte zorgen'

Theo Janssen zegt die zorgen van de supporters ook heel goed te begrijpen. "Ik kan wel zeggen dat we er goed voorstaan, maar dat is gewoon niet zo. Het is terecht dat die zorgen er zijn. Het is logisch dat supporters zich nu roeren en dat ze bezorgd zijn. Maar wij gaan proberen Vitesse er bovenop te krijgen, hopelijk samen met de supporters."
Theo Janssen bij de podcast.
Theo Janssen bij de podcast. © Omroep Gelderland
En misschien komen er wel goede ideeën boven tafel, als er nog een keer zo'n podcast live met publiek wordt gehouden. "Ik vind het dan ook zeker voor herhaling vatbaar', zegt Björn Courbois. "En dat vind de kroeg volgens mij ook."