Sport

Talent Brittijn sluit zich af van kritische geluiden rond De Graafschap

Phillip Brittijn verwacht een snelle ommekeer bij De Graafschap
Phillip Brittijn verwacht een snelle ommekeer bij De Graafschap © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Elke wedstrijd stond hij in de basis in een vrij anonieme rol verdedigend op het middenveld. De Graafschap mag er dan beroerd voor staan, de 18-jarige Brittijn blijft stoicijns en naar volle tevredenheid zijn werk doen. "De trainer gelooft in mij."
Vanwege een lichte blessure viel hij alleen halverwege het duel met Jong AZ uit. Trainer Adrie Poldervaart heeft een rotsvast vertrouwen in de middenvelder en stelt hem iedere week weer op. Brittijn geldt als een nuchtere no-nonsense jongen uit Winterswijk die nooit verzaakt. "Nee, dit had ik niet helemaal verwacht. Hij wil energie zien, die breng ik zeker mee."
Vanavond stuit De Graafschap in eigen huis op Jong FC Utrecht, een essentiële wedstrijd voor het gevoel. Verliest de club uit Doetinchem staat het namelijk helemaal onderaan in de eerste divisie. "Ik heb de volle overtuiging dat we deze winnen. Wij moeten met onze kwaliteiten deze tegenstander aan de kant kunnen zetten."

Geen schoonheidsprijs

Vorig seizoen werd het 2-2 tegen Jong Utrecht en maakte Brittijn zijn eerste goal in het betaald voetbal. "Je bent blij en toch ook weer niet", moet de Achterhoeker er een beetje om lachen. "We weten dat Darije Kalezic niet voor de schoonheidsprijs komt. De strijd en passie is er altijd wel bij ons. We hebben genoeg goede spelers. Vanavond moet het begin zijn van een goede reeks."

De rijen gesloten

De Graafschap sprokkelde pas acht puntjes bijelkaar dit seizoen. De kritiek is op de selectie is niet mals. Emotionele gesprekken tijdens de interlandbreak in september hebben ervoor gezorgd dat de rijen zijn gesloten. "We houden alles zoveel mogelijk in het team en reageren niets af op wat er geroepen of geschreven wordt. Die dingen houden we in de kleedkamer', zegt Brittijn wijs.

Kleinere wereld maken

"Natuurlijk is het logisch dat er kritiek komt van supporters die fluiten of de media die over ons schrijven, maar daar word je ook hard van", merkt het talent uit de eigen opleiding. "Je wordt erop aangesproken door mensen die vragen hoe het kan. Ze zeggen tegen je dat het niet loopt. Dit is een goede groep, daar ligt het niet aan. Ik probeer er rustig op te antwoorden, maar ga er ook niet te diep op in."
"Je maakt je wereldje bewust toch wat kleiner. Ik praat vooral met mensen die dicht om mij heen staan, in mijn cirkel zitten. Daar luister ik ook naar, zoals mijn ouders en broer bijvoorbeeld. En daar steek je ook weer veel van op. "
Brittijn, die vorig seizoen vaak in een aanvallende rol speelde, ziet de stijgende lijn in het spel van De Graafschap. Tegen Heracles werd heel behoorlijk gevoetbald, maar bleven de punten in Almelo. De laatste thuiswedstrijd tegen Jong AZ leverde wel een overwinning op. De Graafschap houdt zich daaraan vast.

Bovenste zes

"We moeten blijven gaan als de brandweer en dan denk ik dat alles nog mogelijk is met deze groep. Er is door Peter Bijvelds een goed team neergezet. Ik verwacht dat wij dit nog gaan omdraaien en wij de eerste zes moeten kunnen eindigen. In de komende periode is het mogelijk om een reeks neer te zetten."