Sport

Voormalig trainer De Graafschap Darije Kalezic over kelderkraker: 'De druk ligt volledig bij hen'

Darije Kalezic: 'Het publiek van De Graafschap verdient meer'
Darije Kalezic: 'Het publiek van De Graafschap verdient meer' © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap zit sportief diep in de problemen. De club uit Doetinchem staat voorlaatste. Vrijdag komt Jong FC Utrecht op bezoek, dat nog een plek lager staat. Darije Kalezic is er trainer en was tussen 2009 en 2011 de eindverantwoordelijke op De Vijverberg.
Kalezic promoveerde met De Graafschap en hield ze vervolgens in het seizoen daarop in de eredivisie. Daarna trok de geboren Bosniër de wereld over en werkte hij onder meer in Saoedi-Arabië, Nieuw-Zeeland en Indonesië. Nu is hij, wat meer in de luwte, bezig aan zijn tweede seizoen bij Jong FC Utrecht. Net als bij De Graafschap zijn de resultaten teleurstellend.

Na het zaaien wil Kalezic bouwen

"Kijk je naar de prestaties is dat niet goed", opent hij. "Maar wij hebben een andere doelstelling. De langetermijnvisie is belangrijker. Het team is verjongd. Oudere spelers komen terug van blessures. Na het zaaien willen we dit seizoen vooral bouwen. We kijken breder dan alleen de resultaten. En vergeet niet, je kunt ons niet vergelijken met Jong AZ of Jong PSV. Onze jeugd speelt op een lager niveau en we hebben niet vijf internationals in de selectie. Daardoor is de aansluiting op het betaald voetbal ook groter."

'De Graafschap doet zichzelf tekort'

De Graafschap zit nog altijd in zijn hart. Kalezic was in Doetinchem populair bij de aanhang. Hij stond er bekend als een realistische trainer, maar boekte met topfitte spelers wel resultaat. "Nee, ik schrik niet als ik zie waar ze staan. Niemand kan daarmee tevreden zijn lijkt me. Als buitenstaander en coach van Jong FC Utrecht vind ik dat De Graafschap om de bovenste plekken moet spelen. Ze doen zich tekort. Deze situatie bij de club vind ik daarom wel vreemd, maar ik kan niet volledig in de keuken kijken dus kan ik ook geen diepgaande analyse geven waar het aan schort."
"Of het mij pijn doet om ze onderin de eerste divisie te zien staan? Persoonlijk vind ik het heel jammer, vooral omdat het publiek in Doetinchem niet krijgt wat ze verdienen. In mijn tijd bij De Graafschap zei ik altijd tegen mijn spelers dat als wij 80 procent voldoen aan het niveau van de supporters, ik tevreden ben als coach. Nu is het logisch dat niemand blij kan zijn."

Toegevoegde waarde met ervaren spelers

Kalezic (52) kent als weinig andere trainers de hoge verwachtingen bij De Graafschap. Zeker met veel ervaren spelers aan boord die zelfs bij topclubs speelden is de huidige stand op de ranglijst beschamend. "Ze hebben met Siem de Jong en Alexander Büttner jongens die toegevoegde waarde zouden moeten hebben. Dat zou ook in dit seizoen nog positief moeten uitpakken. Ze kunnen alleen nog maar groeien."
De Graafschap heeft acht punten en staat voorlaatste. Jong FC Utrecht heeft twee punten minder en scoorde pas acht keer. "Voor De Graafschap is dit een echte zes punten wedstrijd", vindt Kalezic. "Zij zijn zwaar favoriet en zullen het moeten waarmaken. De druk ligt volledig bij hen."