Sport

'Iets waar je altijd bang voor bent', motorcoureur Steeman (22) overleden

Victor Steeman in 2021 tijdens het FIM Superbike World Championship in Tsjechië.
Victor Steeman in 2021 tijdens het FIM Superbike World Championship in Tsjechië. © CTK Photo/Ondrej Hajek
LATHUM - Motorcoureur Victor Steeman (22) uit Lathum is enkele dagen na zijn crash in Portugal overleden. De motorsporter lag in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij crashte op het circuit in Portimão, waar de laatste twee races van het seizoen werden gereden. "Iets waar je als ouder van een motorcoureur altijd bang voor bent, is nu gebeurd", laat zijn familie weten.
Dat meldt de NOS op basis van een bericht van WorldSBK, de organisator van het WK Superbike en de Supersport 300, de klasse waarin Steeman actief was. De 22-jarige motorcoureur reed voor het team MTM Kawasaki.
Steeman had dit seizoen vier zeges te pakken en streed met de Spaanse Álvaro Díaz om het kampioenschap. Bij de eerste race van zaterdag raakte de Lathummer betrokken bij een grote crash. De race werd stilgelegd. Steeman werd meteen verzorgd en per helikopter naar het ziekenhuis gebracht. Maar de zorg en hulp mochten niet baten. Hij overleed in een ziekenhuis in Faro, Portugal.

Familie is geschokt

In een verklaring laat zijn familie weten diep geschokt te zijn over het overlijden van Steeman. "Iets waar je als ouder van een motorcoureur altijd bang voor bent is nu gebeurd. Onze Victor wist zijn laatste race niet te winnen."
We zullen onze Victor enorm missen
"Ondanks het ondraaglijke verlies en verdriet zijn we enorm trots om mede te delen dat onze held door zijn overlijden vijf andere mensen heeft kunnen redden door zijn organen te doneren. We zullen onze Victor enorm missen."
Ruben Bijman is teamgenoot van Steeman bij MTM Kawasaki in de Supersport 300-klasse. Hij uitte zijn verdriet over het tragische ongeval op Instagram. Bijman (links op de foto) schreef onder meer: "Ik kan het niet geloven maat. Ik ben een geweldige vriend en teamgenoot verloren. We hebben grappige, gekke en geweldige momenten beleefd samen. Vooral dit seizoen."
"Ik zal je nooit vergeten. Je was een heel speciaal persoon met een heel goed hart. Je was anders dan andere mensen en dat vond ik leuk aan je. Je bleef jezelf na dit seizoen, je veranderde nooit. Want je was dit seizoen met afstand de beste coureur van de grid."
"Ik mis je echt man. Tot we elkaar weer ontmoeten. Ik hou van je, vriend."

Zwarte Cross

Steeman zat in de Talententuin van de Zwarte Cross. Daarvoor schreef hij onder meer een blog. "Bij deze wil ik alle medewerkers van de Zwarte Cross/Feestfabriek enorm bedanken voor alle aandacht die ze mij gegeven hebben. Vaak bu-j te bang, Leven voor de dood en Niks is onmogelijk zijn thema’s die ik ieder jaar met veel plezier op mijn sport kon toepassen. Dank jullie wel!", schreef Steeman in zijn laatste bijlage.
Ook de organisatie zelf reageert op social media. "De wereld is een prachtig en talentvol mens verloren", schrijven ze. Er wordt bewondering opgeroepen voor Steeman en ook zijn opmars naar de top wordt benoemd. "We zullen je nooit vergeten."
In 2018 gaf de toen 17-jarige Steeman een interview bij mediapartner REGIO8. Hij vertelde dat hij ooit begon met de motorsport op zijn zevende, op een parkeerplaats met een minibike. Ook gaat hij in op zijn ambities: "Ik wil zover mogelijk komen. Het hoogste wat je kunt behalen is MotoGP. MotoGP lijkt me heel erg cool."