Sport

De Graafschap balanceert tussen hoop en vrees

De Graafschap balanceert tussen hoop en vrees
De Graafschap balanceert tussen hoop en vrees © Orange Pictures
ALMELO - Soms zijn er wedstrijden in sport waar je doorheen moet kijken. De Graafschap verloor vrijdagavond alweer voor de zesde keer dit seizoen, maar vooral de eerste helft bood perspectief voor een opmars in de komende weken. Dat is ook bittere noodzaak, want de resultaten zijn alarmerend slecht.
Heracles Almelo, favoriet voor directe promotie, pakte met een beetje geluk alvast de eerste periodetitel door met 3-2 te winnen van De Graafschap. De ploeg van de bekritiseerde trainer Adrie Poldervaart had in Almelo een puntje echter zeker verdiend. Na een zwakke openingsfase richtte het elftal zich knap op, om vervolgens Heracles met lef en verzorgd spel een half uur behoorlijk onder druk te zetten en open kansen te creëren. De tweede helft was meer in evenwicht.

Fragiele defensie

"Ik heb ze een compliment gegeven hoe er gestreden is, maar ook voor de manier van voetbal", analyseerde Poldervaart. "Wij hebben Heracles in veel fases onze wil opgelegd, alleen verdedigend is het fragiel. Wat we weggeven aan kansen, gaat er meestal ook in. Daar moet echt een tandje bij. Dit is de vijfde van zes wedstrijden waarin we met één goal verschil verliezen. Dat is erg pijnlijk."
Toch is - op iets meer dan een kwart van de competitie - de voorlopige conclusie dat De Graafschap een beroerde eerste fase van het seizoen doormaakt. Komende vrijdag staat de 'kelderkraker' De Graafschap - Jong FC Utrecht op het programma: de twee ploegen die na tien duels onderaan de ranglijst bungelen. Voor De Graafschap, met een grote, trouwe aanhang en een behoorlijk spelersbudget, is dat affiche ronduit beschamend.

Druk bij De Graafschap

Een vraag die in alle geledingen veel de kop opsteekt is of Poldervaart wel of niet bij de club past. Feit is dat de boerenzoon uit Hellevoetsluis dag en nacht bezig is met zijn werk, maar daar win je geen wedstrijden mee. Hoe klein de club misschien ook is, zeker is dat ook Poldervaart flink moest wennen aan de druk die er bij de De Graafschap altijd is. En dat de club op zijn beurt weer moest wennen aan de soms felle emoties van Poldervaart en zijn manier van leiding geven.
In de zomer werd de selectie ook nog eens grondig gerenoveerd. Ondanks een berg aan ervaring met spelers als Siem de Jong, Alexander Büttner en Charlison Benschop heeft het veel tijd gekost tot er wat lijn in het spel kwam. Vrijdagavond werd die lijn, met de rustige en vaardige Joel Valencia op het middenveld, eindelijk in langere fases zichtbaar.

Vertrouwen groeit

"We mogen onze kop nu niet laten hangen", zegt spits Benschop. "Er zit na de teamsessies die we gehad hebben meer voetbal in de ploeg, dat is duidelijk besproken. We bouwen beter op van achteruit en durven onder druk meer ballen te vragen. Een puntje tegen Heracles had gemoeten. Ik zie het vertrouwen groeien. Hier moeten we doorheen, dan komen we er ook snel weer uit."
Er is al veel gebeurd dit seizoen bij De Graafschap. Na de belabberde start en de soms ongezouten kritiek vanuit de media schaarden spelers, directie en Raad van Commissarissen zich, na talloze crisisgesprekken, achter Poldervaart. "We hebben vertrouwen, maar het moet snel beter", stelde technisch manager Peter Bijvelds.

Betrokkenen missie visie en continuïteit

Met een vroegtijdig wegsturen van Poldervaart zou de clubleiding zelf ook de gevolgen moeten trekken uit eigen falen. De zoektocht naar een vijfde trainer in iets meer dan drie jaar zou dan gestart moeten worden. Dat zegt heel veel.
Sinds de mislukte promotie en het daaropvolgende ontslag van Mike Snoei is het bij De Graafschap, ook achter de schermen, vooral kommer en kwel. Medewerkers vertrokken uit onvrede of zitten ziek thuis. Betrokkenen missen visie en continuïteit. Alles binnen de muren van De Vijverberg lekt keer op keer uit naar de media, waardoor intern verwarring en ongecontroleerde chaos ontstaat.
Dat door het zwalkende (technisch) beleid ook de prestaties in een neerwaartse spiraal kwamen, is dan ook niet zo gek. Als het bovenin onrustig is, sijpelt dat vroeg of laat altijd naar beneden. Dat Poldervaart er af en toe terecht op wees dat hij niet de eerste trainer is die al snel onder vuur kwam te liggen, moet intern ook te denken geven.

Meer dan tien nieuwe spelers

Financieel gaat het wel redelijk met De Graafschap, dat in zijn handjes mag knijpen met in de eerste divisie een gemiddeld aantal toeschouwers van rond de 9.000. Dat Bijvelds meer dan tien (niet goedkope) spelers naar Doetinchem kon halen, zegt genoeg over de mogelijkheden die er toch altijd wel weer zijn in de Achterhoek.
Nu wordt het tijd dat die spelers ook echt gaan opstaan. Het begin was er vrijdag in Almelo, ondanks de zure nederlaag. Spelers als Hidde Jurjus, Jeffry Fortes, Alexander Büttner, Charlison Benschop en Giovanni Korte nemen veel ervaring en ook voldoende kwaliteit mee. Siem de Jong is de beste van het stel, hij scoorde tegen Heracles opnieuw, maar zal nu nog meer de kar moeten trekken. De aanvoerder is echter ook blessuregevoelig, zo bleek tegen Heracles weer.

Weken van de waarheid voor De Graafschap

"Hij steekt er enorm veel tijd en energie in", zegt Poldervaart. "Maar ik zie dat hij steeds meer zijn draai gaat vinden. Voor ons heel belangrijk." Aan de hand van vormgever De Jong, in de rug gedekt door aanwinst Valencia en de betrouwbare en talentvolle Phillip Brittijn, moet De Graafschap de komende weken dominant kunnen zijn tegen ploegen als Jong FC Utrecht, TOP Oss, FC Den Bosch en Jong PSV. Het zijn de weken van de waarheid voor Poldervaart en zijn mannen.
Gaat het de komende tijd tegen vooral laagvliegers opnieuw mis, dan zal de clubleiding waarschijnlijk toch weer, onder druk van publiek, pers en sponsoren, ingrijpen en is de trainer alsnog de sigaar. Maar dan zullen in het kielzog van Poldervaart ook de commissarissen, technische klankbordleden, algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp (eindverantwoordelijk) en zelfs Bijvelds hun conclusies moeten trekken.

Grote schoonmaak in de top

Dan is na de grondige schoonmaak in de selectie ook aan een rigoureuze renovatie in de top niet meer te ontkomen. Tijdens het WK, waarin de competitie stil ligt, zullen dan nieuwe mensen de macht moeten grijpen om zo De Graafschap met nieuw en fris beleid eindelijk naar betere tijden te loodsen. Zoals altijd ligt het lot van die beleidsbepalers, inclusief stafleden, in handen van de voetballers. Zij moeten vanaf nu wedstrijden voor De Graafschap gaan winnen.

Zie ook: