Sport

Is Jasper Cillessen een naar mannetje? 'Nee, een leuke gast'

NEC-doelman Jasper Cillessen.
NEC-doelman Jasper Cillessen. © ANP
NIJMEGEN - Er is veel commotie over Jasper Cillessen. De 33-jarige doelman van NEC lag de afgelopen week flink onder vuur in de media. En dat allemaal omdat hij zijn ambities durfde uit te spreken.
Cillessen wil met het Nederlands elftal naar het WK in Qatar en vindt dat hij daar eerste doelman moet zijn, mede op grond van zijn toernooi-ervaring. En daar kan hij inderdaad, als enige doelman in de huidige selectie van Oranje, op bogen. De Groesbeker was er in 2014 op het WK in Brazilië al bij en keepte daar alle zeven wedstrijden. Vanaf de kwartfinales kreeg hij geen enkel velddoelpunt meer tegen, een unieke prestatie.

Hetze tegen Cillessen

Zijn zelfbewuste uitspraak werd opgepakt door oud-voetballer Rafael van der Vaart, die Cillessen een naar mannetje noemde. En dat ging meteen een eigen leven leiden. Columnisten als Sjoerd Mossou en Nico Dijkshoorn leefden zich uit op het onderwerp en ook recordinternational Wesley Sneijder deed een duit in het zakje. Een hetze was geboren.

NEC verkrampt

NEC verkrampt op dit soort momenten vaak en zo ook nu. In overleg met de doelman werd gecommuniceerd: "We houden Jasper momenteel even uit de media." Daarmee wordt Cillessen dus de kans ontnomen, of ontneemt hij zichzelf de kans, om een en ander te nuanceren.

Niet naar het EK

Maar ligt Cillessen inderdaad niet zo goed in de voetbalwereld? Daarvoor is nog wel een andere aanwijzing. Vorig jaar liep hij in de aanloop naar het EK 2020 een coronabesmetting op. Aanvankelijk liet toenmalig bondscoach Frank de Boer weten dat de doelman de tijd moest nemen om te herstellen en dat hij dan mogelijk weer aan mocht sluiten.
Maar opeens bleek Cillessen helemaal niet meer tot de definitieve selectie te behoren, terwijl hij ruim voor de start van het toernooi alweer volledig hersteld was. Een contrast met andere landen, die besmette spelers wél selecteerden en na hun herstel gewoon weer opstelden.
Jasper Cillessen zwijgt over de situatie.
Jasper Cillessen zwijgt over de situatie. © Omroep Gelderland
Waarom werd de Groesbeekse doelman zo snel afgedankt? En kreeg Maarten Stekelenburg opeens de voorkeur, die uiteindelijk bepaald geen sterk toernooi speelde? Is er meer aan de hand en is Cillessen inderdaad een probleem in de spelersgroep, zoals nu ook in diverse media is gesuggereerd, aangewakkerd door Van der Vaart en Sneijder.

Van Gaal heeft vertrouwen

Voor het WK hoeft Cillessen niet te vrezen, want de huidige bondscoach Louis van Gaal kijkt niet naar het verleden en lijkt een blind vertrouwen te hebben in Cillessen, die acht jaar geleden onder Van Gaal excelleerde. Hij weet wat hij aan Cillessen heeft.
Bij NEC doet hij het voorlopig uitstekend, met slechts vijf tegendoelpunten in zeven duels. En Cillessen pakte al meerdere punten voor de moeilijk scorende Nijmeegse ploeg. Bovendien straalt het plezier ervan af: de doelman staat vaak met een brede lach onder de lat. "Jasper moet op het veld zijn niveau halen. En het is ook nog een hele leuke gast", zegt zijn trainer Rogier Meijer.
Kijk hier hoe NEC-trainer Rogier Meijer de kwestie-Cillessen ziet:
Jasper Cillessen krijgt forse kritiek