Sport

Cocu staat met dolend Vitesse nu al voor cruciale weken

Phillip Cocu.
Phillip Cocu. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Na acht wedstrijden in de eredivisie heeft Vitesse pas één keer gewonnen. De Arnhemse club staat bijna onderaan, op een gedeelde zestiende plaats, en heeft pas vijf punten op zak. Er zijn zorgen, flinke zorgen. Vitesse heeft nú resultaat nodig en de komende weken zijn cruciaal.
Het is misschien wat gek om de komende wedstrijden - tegen Fortuna Sittard, SC Cambuur, FC Emmen, Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles en tussendoor nog Ajax - cruciaal te noemen, wanneer je pas acht wedstrijden onderweg bent. Maar mede door een rommelig begin van het seizoen, met veel onzekerheid rond de overname, is de situatie van Vitesse meer dan zorgwekkend. Over degradatie wordt binnen Vitesse, enigszins logisch, nu nog niet gesproken. Maar vergelijkingen met onverwachte degradaties van 'grotere clubs' als FC Twente in 2018 en Willem II in 2021 vallen rond de club al wel.
Het gevaar voor zo'n doemscenario ligt altijd op de loer, helemaal in een situatie waarin een club het niet gewend is tegen degradatie te spelen en daar ook niet nadenkt. Natuurlijk zijn er bij Vitesse excuses. Door de overnameperikelen kwamen nieuwe spelers pas laat en onlangs wisselde de club ook nog van hoofdtrainer.

4-3-3 ingewikkeld

Die hoofdtrainer, Phillip Cocu, wil ook het liefst nog heel anders gaan voetballen met Vitesse. Zijn voorganger Thomas Letsch liet Vitesse spelen in een 5-3-2 systeem, Cocu denkt het liefst aan 4-3-3. In de selectie ontbreekt het echter aan buitenspelers: de selectie is niet op zijn wensen ingekocht. Dat maakt het allemaal nog een stapje ingewikkelder voor de Arnhemse club. "Maar ik ben niet een type dat lang zeurt. De situatie is eenmaal zo. Ik kan alleen invloed uitoefenen op de toekomst", zei Cocu vrijdag na de training.
Vóór de trainer pleit dat hij wel echt een vakman is. Hij weet welke wetten in het topvoetbal gelden en zit vol voetbalkennis. Hij hoopt dat zijn team snel mee kan in zijn ideeën. Het als team compact voetballen en wat minder hoog druk zetten zijn wijzigingen die de oud-speler van Barcelona wil doorvoeren. "De spelers zijn in ieder geval bereidwillig. Ze hebben lang onder een vorige trainer gespeeld en zich een bepaalde stijl eigen gemaakt. Maar ik probeer nu een balans te krijgen in de visie die ík heb. Daarom laat ik ze veel beelden zien en heb ik veel gesprekken met ze. We zijn wel stapjes aan het maken."

Cruciaal

En die stapjes zijn hard nodig. Vitesse heeft als gezegd pas vijf punten en zondagavond moeten daar tegen Fortuna Sittard eigenlijk drie punten bij komen. Het is een cruciale wedstrijd. Bij verlies moet de club ook vijf punten goedmaken op de Limburgers. "Het woordje cruciaal wordt er snel aan gehangen", zegt Cocu vrijdag. "Maar het is inderdaad een belangrijke wedstrijd, zo helder kunnen we het wel krijgen."
Linksback Maximilian Wittek wil ook niet aan het woord cruciaal. "Nee, we zijn pas acht wedstrijden onderweg. Dat we nu onderin staan, zegt nog niet zo veel. " Maar ook de Duitser beseft het belang van de komende reeks wedstrijden. "We moeten nu wel een reeks gaan neerzetten waarin we punten pakken. Hoeveel punten we moeten halen uit de wedstrijden tegen Fortuna Sittard, Cambuur en FC Emmen? Hopelijk negen punten. Maar het is nog niet verstandig om verder te denken dan Fortuna. Die wedstrijd is al moeilijk genoeg."
Het zou voor Vitesse-begrippen mogelijk moeten zijn om in de wedstrijden tegen Fortuna (thuis), Cambuur (uit), FC Emmen (thuis) en Sparta (thuis) zeker negen punten te pakken. Meer is mooi meegenomen, minder dan zes zou dramatisch zijn.
Maximilian Wittek.
Maximilian Wittek. © Omroep Gelderland

Zelfvertrouwen broos, leider ontbreekt

Om nu resultaten te behalen, probeert Cocu zijn idee van voetbal over te brengen, maar ook weer plezier in het voetbal te brengen. Het zelfvertrouwen van de spelers blijkt dit seizoen zeer broos. Bij elke tegenslag gaan de hoofden hangen. Er is eigenlijk ook geen speler in de selectie die Vitesse echt bij de hand neemt, wanneer het wat moeilijker gaat: een echte leider ontbreekt. Wat dat betreft is de klus voor Cocu groot.
Zondag heeft hij zijn eerste thuiswedstrijd als coach van Vitesse. "Dat is toch wel speciaal en daar kijk ik wel naar uit", zei hij vrijdag. In die wedstrijd hoopt de trainer 'een bepaalde houding en bepaald voetbal' te zien. "Daarna kan ik zeggen of ik het goed vind of niet. En als dat niet goed is, zal ik dat ook zeggen. Ik zal er absoluut niet omheen draaien."
Goed genoeg is het eigenlijk pas als Vitesse de punten ook pakt. "Het maakt ook even niet uit of het met goed voetbal is of niet", zegt Wittek. "We moeten nu tot de winterstop zo veel mogelijk punten pakken en dan beginnen we in het nieuwe jaar ook daadwerkelijk weer opnieuw."