Sport

Het slechtste voetbalveld van Gelderland ligt in Nijmegen

Het dramatisch slechte veld van Krayenhoff.
Het dramatisch slechte veld van Krayenhoff. © Ger Maas
NIJMEGEN - Het is begin oktober en nu al is het veld van de Nijmeegse amateurclub Krayenhoff bijna niet meer bespeelbaar. Het drijft iedereen bij de club tot wanhoop. "Ze willen ons kapotmaken."
De meeste velden in Gelderland liggen er op dit moment heel fraai bij. Een mooie groene mat, waarmee het verantwoord is om de herfst en winter in te gaan. Zo niet bij Krayenhoff. Op het eerste gezicht ziet het er nog redelijk uit, maar wie wat beter kijkt, ziet overal stukken met vooral zand en bovendien veel kuilen en oneffenheden.
"Een heel slecht en beschamend gevoel, vooral ook naar de tegenstander toe", zegt bestuurslid Tonnie van Zanten, die ook in het derde elftal speelt. "Het is gewoon een drama, ik schaam me ervoor. We hebben al jaren meegemaakt dat het hier een zandvlakte wordt, dat wordt het nu ook weer. Met kuilen en dat heeft gevolgen, want je hoeft maar een sprintje te trekken en daar gaat je enkel."
Kijk hier naar het slechtste voetbalveld van Gelderland:
Veld Krayenhoff nu al bijna onbespeelbaar
Voorzitter Ger Maas wordt er droevig van. "Als er nog wat regen komt, is het einde oefening hier. We hebben nu moeten besluiten om de lage elftallen niet meer te laten trainen. Alleen het eerste mag hier nog trainen op dinsdag en donderdag. De zes andere elftallen balen als een stekker. Ze hebben al gevraagd of ze wat contributiegeld terug kunnen vragen, omdat ze hier niet kunnen trainen. Sommige elftallen overwegen nu om te stoppen, want vorig jaar was het ook al zo."

Uitwijken naar Hatert

Destijds moesten alle elftallen uitwijken naar velden bij andere clubs. "We hebben het hele veld eruit moeten halen, zo slecht was het. Toen hebben we bij Hatert gevoetbald en dat willen echte Krayenhoff-mensen eigenlijk niet. Die zijn gehecht aan deze plek."

Toezegging voor kunstgrasveld

De oplossing was toegezegd, maar ging toch niet door. "We zouden voor 99 procent zeker een kunstgrasveld krijgen, maar dat ging helaas niet door. Een andere vereniging kreeg voorrang. Er is nu een vage toezegging voor 2024, maar dat komt voor ons te laat. Dit gaat echt een keer mis, want het is gevaarlijk. Het veld zit vol gaten. Mocht er direct iemand een enkel breken, dan stellen we de gemeente aansprakelijk."
Het veld van Krayenhoff na een regenbui
Het veld van Krayenhoff na een regenbui © Ger Maas (Krayenhoff)
Maas weet het echt niet meer. "Als je nog wat regen krijgt, is het binnen een paar weken over en uit hier. Het lijkt wel of de gemeente ons liever kwijt is dan rijk. Alsof ze ons kapot willen maken. Dat doet heel veel pijn."

Reactie gemeente

De gemeente Nijmegen bevestigt het verhaal. “Eind 2021 is een onafhankelijk onderzoek geweest naar voetbalaanbod en de velden in Nijmegen. In het geval van Krayenhoff betekent dit dat het veld intensief wordt gebruikt, wat haar impact kent op de kwaliteit van het veld. In de basis is het geen capaciteitsvraagstuk. Kolping Dynamo krijgt aankomend kalenderjaar een kunstgrasveld, omdat hier eerder middelen in een eerdere stadsbegroting voor waren gereserveerd."
"Voor de eventuele vervanging van het natuurgrasveld naar een kunstgrasveld bij Krayenhoff is dus nog extra geld nodig", aldus de gemeente. "Deze middelen zijn na een integrale afweging in de stadsbegroting van aankomend jaar nu niet vrijgemaakt. De gemeenteraad moet de stadsbegroting nog definitief vaststellen."

'We willen niet van Krayenhoff af'

"Belangrijk is om te melden dat de gemeente niet af wil van Krayenhoff. Integendeel, we vinden het belangrijk dat er goed voetbalaanbod in Nijmegen is. Krayenhoff maakt daar uiteraard onderdeel van uit. Als gemeente hebben we de taak om zorg te dragen voor de kwaliteit van het aanbod van onze gemeentelijke sportaccommodaties. Dat blijven we ook de komende tijd doen. Ook voor het veld waar vv Krayenhoff op speelt.”
"Voor de eventuele vervanging van het natuurgrasveld naar een kunstgrasveld bij Krayenhoff, zijn aanvullende middelen nodig. In de stadsbegroting 2024-2027 heeft er een integrale afweging plaatsgevonden over de verdeling en inzet van financiële middelen."
Tonnie van Zanten heeft er weinig vertrouwen in. "De gemeente Nijmegen zegt voor de sport te staan. Wij vragen nooit iets aan de gemeente, we doen alles zelf. Ze komen niet eens kijken hoe slecht het veld hier is."
"Ik denk dat andere clubs mensen in het bestuur hebben die iets met de gemeente hebben. En die krijgen dus voorrang. Krayenhoff moet blijven bestaan. Wij horen bij elkaar, maakt niet uit waar je vandaan komt en wat je afkomst is. Het is hier altijd feest. Echt een schande dat de gemeente ons zo achterlaat."