Sport

Aad de Mos geeft training in Nijmegen (en heeft over alles een mening)

Aad de Mos traint de Nijmeegse jeugd
Aad de Mos traint de Nijmeegse jeugd © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Aad de Mos is 75 jaar en nog altijd bezeten van voetbal. Daarom meldde hij zich donderdagavond in Nijmegen voor een training aan de jeugd.
De Mos inspecteert het complex van SV Orion. "Het is hier El Dorado", klinkt het tevreden. "Ik ben hier om een gasttraining te geven. Je komt wel eens iemand tegen die iets goeds voor jou doet, dan wil je wat terugdoen."
Kijk hier hoe gepassioneerd Aad de Mos training geeft:
Aad de Mos gaat helemaal los
De Mos is al meer dan tien jaar gestopt als trainer in het betaald voetbal, maar hij staat nog vaak op het veld. "In Eindhoven geef ik trainingen bij RPC, de club van mijn kleinzoon. De voldoening is heel groot, je kunt jongens echt wat leren. Dat doe ik hier ook. Ik werk nooit met pionnen, ik gebruik de lijnen van het veld."
"Ik ben als het ware geboren op het veld. Mijn vader was oud-speler bij ADO en ik liep daar als driejarige al rond. Het is met de paplepel ingegoten. Het was zelfs zo erg dat wij niet aten als ADO verloor."
De Mos was nog twee jaar trainer van Vitesse. "Ik vind het zorgwekkend wat er nu gebeurt. Ze kwamen in handen van buitenlandse eigenaren, die eruit zijn gestapt vanwege de oorlog. Veel sterkhouders ben je kwijt en dan moet je opnieuw beginnen. Trainer Letsch is op tijd vertrokken, denk ik."

Vertrouwen in Cocu

De nieuwe trainer Phillip Cocu is een bekende van De Mos. "Ik ken Phillip zeer goed. Hij is zelfs collega-trainer van mij geweest bij RPC, waar zijn zoontje speelt. Ik ben blij voor hem dat hij weer aan de bak kan. Hij zal veel meetings hebben met spelers om te kijken waar het goed en fout gaat. Nu heeft hij vooral succes nodig, zeker in zijn eerste thuiswedstrijd tegen Fortuna."

Cillessen nummer één

Ook over de keeperskwestie bij Oranje heeft de trainer een uitgesproken mening. "De hype rond Pasveer was een zeepbel, die is doorgeprikt tegen Napoli. Jasper Cillessen heeft die ervaring en die weet al lang van Frans Hoek en Louis van Gaal dat hij de eerste keeper is op het WK. Er wordt veel over hem gezegd in praatprogramma's, waar mensen iets spectaculairs willen zeggen. Ik ken Van der Vaart zo ook niet."
"Ik kijk wel graag naar NEC. Ze hebben een goede organisatie, dat zag je ook tegen Feyenoord. Ze hebben een goede as en ik zie Tannane graag voetballen en hoe Schöne dat organiseert. Er zit wel een goede gedachte achter het team met Meijer als trainer. En Ted van Leeuwen heeft goed werk geleverd."

Hoog verwachtingspatroon

De Graafschap baart De Mos meer zorgen. "Het heeft met kwaliteit te maken. Het verwachtingspatroon is altijd heel erg hoog. Maar die eerste divisie is enorm sterk geworden, iedereen wil terug naar de eredivisie. Je moet heel scherp zijn, er zijn veel gekke uitslagen. De achterban van De Graafschap is veeleisend en het is te hopen voor Poldervaart dat hij zijn hachie gaat redden."