Sport

Politie vreest de handen vol te krijgen aan ontevreden Vitesse-fans

Politie vreest de handen vol te krijgen aan ontevreden Vitessefans.
Politie vreest de handen vol te krijgen aan ontevreden Vitessefans. © ANP
ARNHEM - Vitesse moest maar snel tot betere prestaties komen, als het aan de politie ligt. Na corona neemt het supportersgeweld weer toe en de onvrede over de tegenvallende resultaten zou daar wel eens een negatief schepje bovenop kunnen doen. De politie vreest de handen vol te krijgen aan ontevreden voetbalsupporters, vertelt teamchef Erik Bomhof aan de Arnhemse gemeenteraad.
Een paar jaar geleden waren de hooligans goed in beeld en zag je het aantal raddraaiers tot bijna nul reduceren, weet Bomhof. "Vervolgens kwam corona en hebben we een aantal jaren weinig voetbal met supporters gehad." Toen er vorig jaar nog maar elf stadionverboden waren, gingen er nieuwe groepen ontstaan, zag de politiechef.

'Ging helemaal verkeerd'

"Vorig jaar was een heel mooi seizoen met veel Europese wedstrijden", blikt Vitesse-fan Bomhof terug. "Maar waar het sportief heel goed ging, ging het in de sfeer van rellen en problemen juist helemaal verkeerd."
Er is daardoor gezamenlijk stevig opgeschaald, legt Bomhof uit. "Uiteindelijk zaten we aan het einde van het seizoen met 101 stadionverboden. We hebben dus flink wat raddraaiers uit het stadion kunnen weren, waardoor het wat rustiger werd."

'Zelfs onderlinge vechtpartijen'

Maar de politie had veel last van 'die nieuwe clubjes' die hun eigen manieren gingen vinden, reflecteert Bomhof. "Zelfs onderling ontstonden er vechtpartijen. Dat zie je niet vaak. Daarnaast werden er allianties gesmeed voor vechtpartijen met uitsupporters, ook Europees." Al met al heeft dat veel politiecapaciteit gekost, maakt de teamchef duidelijk.
Op dit moment doet Vitesse het 'niet zo geweldig', ziet Bomhof. "Dus ik ben heel benieuwd wat dat de komende weken gaat opleveren. Want ook dat geeft weer wat strubbelingen van mensen die ontevreden zijn. Dus daar zullen we wel weer onze handen aan vol hebben."