Sport

Geschrokken Vincent Vermeij hoopt ooit weer voor De Graafschap te spelen

Vincent Vermeij, voor altijd een held bij De Graafschap, is trefzeker namens Freiburg II
Vincent Vermeij, voor altijd een held bij De Graafschap, is trefzeker namens Freiburg II
FREIBURG IM BREISGAU - Zijn naam blijft voor altijd verbonden aan de promotie van 2015. In dienst van De Graafschap punterde Vincent Vermeij de Superboeren naar de eredivisie. De spits voetbalt al jaren in Duitsland, maar zijn oude liefde volgt hij nog op de voet. "Ik hoop er ooit weer te mogen spelen."
Het is volop lente, de laatste dag van mei in het jaar 2015 als Volendam het decor is waar het voor De Graafschap moet gebeuren. En in die finale van de play-offs om een plekje in de eredivisie lukt het allemaal voor de ploeg van trainer Jan Vreman. De blonde centrumspits Vermeij maakt het enige doelpunt en duizenden supporters van De Graafschap vieren tot diep in de nacht een Achterhoeks feest.

Kopbal uit corner van Kaak

Zelf haalt hij een ander moment boven als we hem confronteren met het beroemde schot met de punt van de schoen op die zonnige zondagmiddag aan het IJsselmeer. "In de halve finale scoorde ik in Deventer tegen Go Ahead met een kopbal uit een corner van Lion Kaak, die nu weer terug is bij De Graafschap. Dat was ook een hele mooie herinnering. Daarna wisten we ook, het is klaar. We gaan de finale om promotie spelen."
Hoe anders is de situatie nu. Vermeij maakt zijn doelpunten nog steeds, nu voor het tweede team van SC Freiburg in de derde Bundesliga. Maar De Graafschap stond vorige week bijna onderaan in de eerste divisie en won vrijdag voor het eerst sinds acht maanden weer eens een thuiswedstrijd. En of die opleving een vervolg krijgt, lijkt nog niet heel aannemelijk. De volgende tegenstander is immers koploper Heracles in Almelo, ook nog een oud-werkgever van Vermeij.
Vincent Vermeij voor SC Freiburg II in duel met Maxwell Gyamfi (VFL Osnabrück
Vincent Vermeij voor SC Freiburg II in duel met Maxwell Gyamfi (VFL Osnabrück © ANP

"Benschop? Ik dacht, dat is lekker"

"Ja ik ben wel geschrokken. Dit had ik totaal niet verwacht", zegt de Noord-Hollander over de tegenvallende resultaten als hij onderweg is naar SC Freiburg in de deelstaat Badem Württemberg. "Het is best wel bizar als je kijkt naar de spelers in de selectie van De Graafschap. Toen ik hoorde dat ze een spits als Benschop nog haalden, dacht ik echt 'dat is wel lekker'. Siem de Jong is een hele goede voetballer met een neusje voor de goal, Büttner heeft een gouden linkervoet en Hidde Jurjus is gewoon een stabiele doelman."
"Maar ze zijn op dit moment niet echt 'erfolgreich', husselt Vermeij er een Duits woord doorheen. Hij lacht erom: "Succesvol bedoel ik inderdaad. Maar De Graafschap is een club waar het altijd ook wel weer goed komt. Uiteindelijk gebeurt dat weer. Ik heb er ook wel een goed gevoel bij dat ze er dit seizoen nog weer gaan uitkomen. Hopelijk zijn ze vrijdag tegen Jong AZ de goede weg ingeslagen."

Relaxt maar ook bloedserieus

Vermeij praat dan over zijn eigen club. Freiburg staat er fantastisch voor en deelt zeer verrassend de koppositie met Union Berlin. Beide ploegen staan dus boven de grootmachten Bayern München en Borussia Dortmund. "Houvast en stabiliteit zijn denk ik heel belangrijk. Bij het eerste van Freiburg zit al jaren dezelfde trainer en technisch directeur. Vooral in die laatste functie moet je een klik hebben met de club en daarin niet snel gaan veranderen. Er is tijd nodig om iets op te bouwen. Hier zijn ze heel down to earth, er heerst een relaxte sfeer, maar toch is alles ook ontzettend serieus", verklaar Vermeij een deel van het succes.
In het tweede team is hij de onomstreden spits. In tien duels maakte Vermeij er dit seizoen vier. "Dat hadden er een paar meer moeten zijn. Hopelijk gaan ook andere jongens wat meer scoren, dat ontbrak er vorig seizoen een beetje aan. We kunnen best meedraaien bij de eerste tien, maar de doelstelling is net als vorig jaar lijfsbehoud. Spelers zijn hier heel fit. Het niveau zit denk ik tussen de Nederlandse eredivisie en de eerste divisie in", schetst Vermeij.

Buren van Hidde Jurjus

In die eredivisie zou hij best nog wel eens willen spelen. En als het De Graafschap wordt, mag het ook wel eerste divisie zijn als het aan de geboren Blaricummer ligt. Hij volgt de Achterhoekers nog op de voet. "Daar terugkeren lijkt me zeker mooi. Het is misschien wel de mooiste club waar ik voor gespeeld heb. Mijn mooiste herinneringen liggen daar. En inderdaad, met de supporters had ik een goede klik. Met een aantal spelers van nu heb ik nog steeds goed contact. Vooral met Hidde Jurjus. Toen hij in Duitsland speelde, waren we zelfs buren."

Nog een mooie stap in Duitsland

En er is nog meer binding. "Mijn schoonouders komen uit Doetinchem dus ik ben er regelmatig. Misschien kopen we in de toekomst wel een huisje tussen Blaricum en Doetinchem in. Dat is voor later. Ik heb wel iets opgebouwd de afgelopen jaren in Duitsland en heb er zelfs mijn debuut in de Bundesliga mogen maken. Ik zou hier nog best graag een nieuwe mooie stap willen maken en dan over een paar jaar terugkeren naar Nederland. Maar voorspellen in het voetbal is onmogelijk. Ik had ook nooit verwacht dat ik hier al zo lang zou wonen."