Sport

'Vuist op tafel slaan doe ik niet snel', Jesse Schuurman reserve bij De Graafschap

Jesse Schuurman verstuurt een pass tegen Jong AZ, afgelopen vrijdag.
Jesse Schuurman verstuurt een pass tegen Jong AZ, afgelopen vrijdag. © Orange Pictures
DOETINCHEM - Hij komt uit Bemmel, speelde jaren bij Vitesse en voetbalt nu voor het vierde seizoen in Doetinchem bij De Graafschap. Met een aflopend contract maakt Jesse Schuurman als reservespeler momenteel een zware periode door. "Iedereen vindt dat hij moet spelen. Ik ook."
Onder alle trainers bij De Graafschap die hij meemaakte, waren er wel goede periodes. In het seizoen waarin de Achterhoekse club er op miraculeuze wijze niet in slaagde te promoveren, speelde Schuurman met assists, goals en goed spel zelfs een belangrijke rol in het elftal.
Ook vorig seizoen was Schuurman op het middenveld meestal een constante factor. Zowel onder Reinier Robbemond als Jan Vreman was de 24-jarige Gelderlander bijna altijd een basisspeler. En ook in het eerste competitieduel onder Adrie Poldervaart tegen PEC Zwolle begon Schuurman aan de aftrap. Maar daar bleef het ook bij.

'Brittijn doet het goed op mijn positie'

Sindsdien viel hij alleen nog in, eventjes bij Telstar en onlangs thuis tegen Almere en vrijdag tegen Jong AZ. In dat laatste duel deed de inwoner van Bemmel één helft mee. "Phillip Brittijn heeft het goed gedaan en die speelt toch een beetje op mijn positie", legt Schuurman uit. "Waar ik mezelf zie spelen? Het meest als defensieve middenvelder of als rechtshalf. Je baalt, maar het is zo. Iedereen wil altijd spelen."
Schuurman zegt af en toe wel te praten met Poldervaart over zijn reserverol. "Aan de bal vindt hij dat het beter moet. Ik moet het laten zien in oefenwedstrijden zoals vorige week tegen Excelsior. Dat is het enige wat je dan kan doen."

Bemmels boertje

Mike Snoei, die Schuurman wegplukte bij zijn oude club Vitesse en ook met hem werkte in Doetinchem, gebruikte af en toe de media om hem te prikkelen. "Hij noemde mij een keer Bemmels boertje. Soms ben ik nog te bescheiden, als je brutaler bent kom je vaak wel wat verder. Maar het kan ook wel een beetje een valkuil zijn voor mij", kent Schuurman zijn eigen karakter het allerbeste. "Met de vuist op tafel slaan, doe ik inderdaad niet zo snel."
De Graafschap werkt de komende dagen toe naar de lastige uitwedstrijd tegen koploper Heracles. De Tukkers verloren slechts één keer dit seizoen. Het seizoen van De Graafschap verloopt juist uitermate teleurstellend. Daar verandert een 2-0 zege op Jong AZ voorlopig niet veel aan.

Na kritiek een hechtere ploeg

"We moeten het over een langere periode laten zien. Er is veel kritiek geweest. Als je 19ste staat in de eerste divisie is dat ook helemaal terecht. Er werden ook andere dingen geschreven waar we het als groep minder mee eens waren. Het brengt je misschien wel dichter bij elkaar. Wij kunnen in een periode zoals nu alleen terugvallen op onszelf."
"Als team moeten wij het doen en er nu extra voor zorgen dat we niet uit elkaar vallen. Of ik lees wat er geschreven wordt?" Schuurman lacht een beetje: "Het is beter dat je niets leest als je in een slechte periode zit. Dan wil je dat ook helemaal niet."