Sport

Groot gevecht in Arnhem: geen extra veiligheidsmaatregelen

Badri Hari en Alistair Overeem in een 'staredown' tijdens de persconferentie in aanloop naar het gevecht.
Badri Hari en Alistair Overeem in een 'staredown' tijdens de persconferentie in aanloop naar het gevecht. © ANP
ARNHEM - In het GelreDome stappen kickboksgrootheden Badr Hari en Alistair Overeem zaterdag tegen elkaar de ring in. De gemeente Arnhem ziet geen aanleiding om de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen na het uit de hand gelopen kickboksgala in het Belgische Hasselt. Organisator Glory heeft wel maatregelen genomen met onder meer gedragsregels voor fans en vechters.
Arnhem is wel gaan kijken bij Hasselt, laat een gemeentewoordvoerder weten. Daar kon een gevecht tussen Badr Hari, die zaterdag weer de handschoenen aantrekt, en de Poolse kickbokser Arkadiusz Wrzosek niet worden afgemaakt na rellen tussen supporters. Daarbij vlogen onder meer stoelen door de lucht en werden er over en weer klappen uitgedeeld.

'Hele strakke voorwaarden'

Arnhem zag geen aanknopingspunten voor verbetering, omdat de stad al 'hele strakke vergunningsvoorwaarden heeft' voor gevechten als deze. Zo is er geen alcohol, zitten vechters afgeschermd van het publiek, zijn er heel veel gespecialiseerde beveiligers en is er een beperkt aantal tickets per persoon, somt de woordvoerder op.
"Er kunnen dus geen groepen hooligans mee zoals de Poolse vechter deed in Hasselt." De twee keer dat er dit soort gevechten in het GelreDome plaatsvonden werkten deze maatregelen goed, constateert de gemeente.
Glory nam na de ongeregeldheden in Hasselt dus wel maatregelen. De organisatie laat weten dat het ticketingbeleid is gewijzigd waardoor er tijdens evenementen geen samenscholing meer mogelijk is. Ook zijn de gedragsregels voor vechters aangepast. "Zodat duidelijk is dat vervelend gedrag niet getolereerd wordt tijdens onze evenementen."

'Onhandelbare fans aanpakken'

Verder zijn er nieuwe beleidsregels vanuit de organisator waardoor 'onhandelbare fans sneller worden aangepakt en escalaties kunnen worden voorkomen'. Glory maakt sinds het evenement in Hasselt alle evenementen wereldwijd volledig alcoholvrij. In Nederland was dat al zo.

Zie ook: