Sport

Cocu blij dat eerste 'lastige' week Vitesse erop zit

Werk aan de winkel voor Phillip Cocu.
Werk aan de winkel voor Phillip Cocu. © BSRAgency/OrangePictures
ENSCHEDE - Phillip Cocu maakte zaterdagavond zijn debuut als Vitesse-trainer. Dat was geen groot succes. De Arnhemse ploeg verloor met 3-0 bij FC Twente.
"De tegenstander was beter en is gewoon verder dan wij. Ik heb een team gezien dat wil strijden, maar het zat er niet in. Het is zonde dat we niet een doelpunt maken, want dat doet iets met het elftal. Dat geeft meer geloof en vertrouwen. Maar het zat er niet in. Dat is de harde werkelijkheid", stelt Cocu na afloop.
Cocu na Twente-Vitesse.
Cocu na Twente-Vitesse. © Omroep Gelderland
De trainer zag een elftal dat het lastig had in Enschede. Bij vlagen heel slordig was en aanvallend onmachtig was. "Maar ik ben niet geschrokken van het team. Ik weet dat we minder ver zijn dan Twente. We hebben pas drie dagen samen kunnen werken, misschien twee met de hele groep. Door de interlandperiode. Ik heb gezien dat ze bepaalde ideeën probeerden uit te voeren. Dat ging niet in alle gevallen goed, maar we probeerden het wel. Gelukkig hebben we nu een volle week om daar op verder te borduren. De prestatie na het weekend moet beter dan vandaag, dat is duidelijk."

'Lastige week'

Het was een lastige eerste week voor Phillip Cocu in Arnhem. Door de interlands had hij niet alle spelers tot zijn beschikking en hij had maar vier dagen om te trainen tot zijn eerste wedstrijd. "Het was een vrij lastige week. Er waren ook veel nieuwe dingen, veel nieuwe mensen en je probeert toch alles een beetje naar je hand te zetten zodat het eerste elftal optimaal kan spelen. Je probeert ook met iedereen een gesprekje aan te gaan en er waren natuurlijk nieuwe stafleden. Nu heb ik na het weekend een normale week en kunnen we ons eindelijk met voetbal bezig gaan houden."
En dat is ook nodig, want Vitesse staat met 5 punten uit 8 wedstrijden op een 16e plaats in de eredivisie. "Ja, je staat waar je staat. Maar we beginnen nu pas. We hebben nog zes wedstrijden tot de winterstop. In die periode wil ik zien waar we staan. Maar je wil natuurlijk altijd naar boven kijken, dus we hebben nog een weg af te leggen ja."

'Het is niet totaal anders'

Verdediger Melle Meulensteen baalde zaterdagavond wel dat hij en zijn teamgenoten Cocu geen goede start konden geven. "Je hoopt dat je goed kan beginnen voor de trainer, maar dit is een korte week voor hem geweest. Hij heeft wat kleine dingetjes kunnen inbrengen, maar het is niet ineens totaal anders."
Hij weet dan ook zeker dat Cocu met meer tijd meer uit het team kan halen. "Dat is een kwestie van tijd. Met een nieuwe trainer duurt dat altijd even. Maar het seizoen is al begonnen dus, we moeten punten pakken. We gaan alles doen om het tij te keren. Cocu weet precies wat hij wil en nee, dat kan hij niet in één keer overbrengen. Maar dat komt wel, zijn idee van voetballen is gewoon goed."