Sport

Dit is waarom het WK volleybal zo'n 5 miljoen euro kost

Het pubiek geniet in GelreDome van muziek, entertainment en topvolleybal
Het pubiek geniet in GelreDome van muziek, entertainment en topvolleybal © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het WK volleybal is in volle gang, maar de wedstrijden in Arnhem zitten er alweer bijna op. Wat is opgevallen? En waren er ook kritische geluiden te horen? Gedeputeerde Jan Markink en de directeur van de bond kijken terug op een bewogen week in een voetbalstadion. "Wij organiseren topevenementen, daar hangt een prijskaartje aan."
De enthousiaste speaker zweept het publiek op als Nederland een punt scoort, door de aanval van Puerto Rico aan het net te blokkeren. De mensen halen hun oranje vellen met daarop de tekst block tevoorschijn en het papier gaat op luid commando van de speaker van links naar rechts. Duizenden mensen doen swingend mee. "Dit is toch heerlijk? En dan winnen de meiden ook nog", schreeuwt supporter Mariska Visser uit Nijmegen.

Liveband vermaakt volleybalpubliek

De volleybalsport is uitermate geschikt voor dit soort intermezzo's tussen de rally's door. Moderne beats, afgewisseld met korte stukjes uit Hollandse meezingers volgen elkaar in rap tempo op. De toeschouwers zingen hard mee. Op het court waar Oranje speelt, staat op één van de korte zijdes een liveband. De wisselwerking met de kundige speakers verloopt soepel.
Beeld van de volleybalarena waar Oranje zijn wedstrijden speelt
Beeld van de volleybalarena waar Oranje zijn wedstrijden speelt © Omroep Gelderland
Het is een oprukkende trend rond topsportwedstrijden: het publiek wil méér dan alleen een bal die hard in het achterveld ploft. Het zijn ook de 438 side-events in Nederland die het WK kleur geven. "Het gaat om de totale beleving", constateert sportgedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland met een tevreden glimlach.
"De mensen moeten goed vermaakt worden en dat doen we. Ze kunnen als het minder druk is ook hoppen van de ene naar de andere wedstrijd. Dat is heel mooi. Scholen, verenigingen met clinics zijn er ook bij betrokken. Op de markt in Arnhem zie je beach-, zit- en G-volleybal."

Mensen moeten flink betalen

Toch is er ook kritiek. Supporters klagen over de hoge prijzen, die er ook toe leiden dat sommige wedstrijden mager bezet zijn. Een goed zitje voor Nederland-België, vanavond om 20.00 uur in GelreDome, kost al gauw 45 euro per persoon. Daar komt nog eens 20 euro parkeergeld bovenop. Toch is de belangstelling voor de meeste wedstrijden redelijk goed.
"Op het parkeren hebben wij nul invloed", verweert directeur sportontwikkeling en evenementen Michel Everaert zich. "Dat bepaalt GelreDome. Wat wij mensen wel doorgeven, is dat ze hun auto ook bij de Rijnhal kunnen neerzetten. En verder is het heel simpel. Tien jaar geleden zijn wij begonnen met evenementen organiseren in plaats van wedstrijden. Toen kostte een kaartje ongeveer 10 euro, maar kwam er niemand kijken."

'Wij betalen geen peanuts'

"We hebben gezegd: 'we gaan er een show van maken' en dat doen we. We leveren kwaliteit die vergelijkbaar is met musicals. Daar horen andere prijzen bij en sindsdien verkopen we duizenden tickets. If you pay peanuts, you get monkeys. Nou, wij betalen geen peanuts, dus de mensen krijgen topkwaliteit en daar hoort een fatsoenlijk prijskaartje bij", aldus Eveaerts.
"Ik wil eraan toevoegen dat aan iedereen is gedacht", vervolgt de bestuurder van de NevoBo. "Veel gemeenten hebben gratis kaarten gekregen die ze aan minderbedeelden in onze samenleving kunnen geven, of aan wie ze ook willen."

'Gelderland kleurt nu Oranje'

De provincie Gelderland staat erom bekend dat ze topsportevenementen een warm hart toedraagt. Gelderland loopt graag voorop en heeft er veel geld voor over om toernooien of bijvoorbeeld wielerrondes binnen te halen. "Bij de Giro d'Italia zei ik dat Gelderland roze kleurt. Nu is dat ongeveer overal oranje", vertelt Markink zichtbaar trots. "Dat de mensen er plezier aan beleven, hebben wij hoog in het vaandel staan. Het is de basis."
Veel fanatieke fans van het Nederlands volleybalteam maken plezier in GelreDome
Veel fanatieke fans van het Nederlands volleybalteam maken plezier in GelreDome © Omroep Gelderland

'Niet alles laat zich in geld uitdrukken'

De politiek ondersteunt het WK volleybal met ongeveer 4,2 miljoen euro. Daarnaast is er 750.000 euro vrijgemaakt voor de gemeenten die de teams huisvesten. "Het is een fors bedrag, maar ik heb er geen moment spijt van", zegt Markink. "De economische inkomsten zijn belangrijk. We willen Gelderland laten zien over de hele wereld. Maar minstens zo belangrijk is dat het een feestje wordt. Niet alles laat zich in geld uitdrukken en dat hoeft ook niet."
Of het evenement in Arnhem en later nog Apeldoorn rendabel blijkt, zal na het WK duidelijk worden. "In het eerste weekend kwamen er 30.000 mensen op de wedstrijden af. Die verwachten we de komende dagen weer in Arnhem, met de wedstrijden tegen België en Italië."
Everaert noemt het jammer dat de finales uiteindelijk in het Omnisport worden gespeeld en niet, zoals de bedoeling was, in voetbalstadion GelreDome. Daar had de organisatie meer kaarten kunnen verkopen en dus meer inkomsten kunnen genereren.

Onzekerheid door pandemie

Maar hij heeft ook een logische verklaring. "We moesten een besluit nemen tijdens de coronapandemie. Alles was zo onzeker. Misschien zouden we wel zonder publiek gaan spelen. Daarom hebben we besloten om voor Apeldoorn te kiezen, met 6500 toeschouwers. Die finale is nu al drie weken uitverkocht. Jammer, maar we kunnen dat niet meer veranderen. Ook het Omnisport is fantastisch. Ik hoor deze week vooral heel veel tevreden mensen over dit WK."