Sport

Chinezen maken sfeer tijdens WK volleybal in Arnhem: 'Minimaal halve finales'

Vier fans die in Arnhem naar China komen kijken
Vier fans die in Arnhem naar China komen kijken © Omroep Gelderland
ARNHEM - China won na een superspannende laatste set van rivaal Japan op het WK volleybal in Arnhem. De fans vermaken zich opperbest in GelreDome en zorgen voor een uitgelaten sfeer op de tribunes. "Heel leuk dat het zo dichtbij is voor ons."
Aan het woord is Julia. Ze woont in het Brabantse Ravenstein en bekijkt de wedstrijd met haar vader Hong die wel werd geboren in China. "Het is een klein uurtje rijden en we wilden hier graag naartoe om het team te zien. Het is leuk om de wedstrijden op deze manier in een voetbalstadion te bekijken. Ze hebben het mooi opgezet."
Julia en Hong zitten samen met Jacquelien en haar man Baofeng op de tribunes. Elk punt wordt luidkeels gevierd. Om hen heen nog enkele tientallen Chinezen die het vrouwenteam ondersteunen. Een aantal verblijft in hotels in de regio Arnhem. "Ze hebben er veel geld voor over om hierbij te zijn."

Enthousiast geschreeuw

De meeste supporters willen overigens niet praten met de media en lopen met een boogje om de microfoons en camera's heen. China wint uiteindelijk van Japan al was daar een hele spannende laatste set voor nodig waar de Chinese vrouwen drie maal op matchpoint stonden. De vlaggen komen tevoorschijn en het enthousiaste geschreeuw galmt door GelreDome.
Chinese fans leven bij in GelreDome tijdens China - Japan
Chinese fans leven bij in GelreDome tijdens China - Japan © Omroep Gelderland
"Zij kennen elkaar uit hun studententijd", wijst Julia naar de twee mannen. "En één van de speelsters van de volleybalploeg van China komt uit de geboortestad van Baofeng. Dat is in China heel belangrijk."

Volleybal is razend populair in China

China is een grootmacht in het volleybal al is het land de laatste jaren niet meer zo toonaangevend. Het land werd drie keer olympisch kampioen en in 1982 en 1986 twee maal wereldkampioen. Ze horen nu niet bij de topfavorieten. "Maar de halve finales moeten minimaal gehaald worden", vindt Boafeng wel.
"Het team was vroeger heel sterk. Dat is een soort traditie geworden", wordt ons uitgelegd. "Die traditie is in China van grote waarde waardoor het vrouwenvolleybal daar een hele grote sport blijft. Het is nog altijd razend populair met altijd veel fans bij wedstrijden, ook op de scholen wordt al op jonge leeftijd gevolleybald."

Hoge prijzen

Julia is wel geschrokken in Arnhem. Net als veel andere liefhebbers vindt ze de prijzen hoog. Voor veel plaatsen moet zelfs meer dan 40 euro worden neergeteld. "Mijn vader en ik betaalden dertig euro per persoon voor deze wedstrijd tegen Japan. Maar het parkeren is helemaal duur. Daar moesten we 20 euro voor neertellen. Daar schrok ik wel van."
Of ze het Nederlands team op het WK ook volgt is de vraag. "Ik krijg het een beetje van de zijkant mee, maar tot nu toe heb ik er nog niet veel van gezien. Als ze de kwartfinales halen, ga ik zeker kijken", lacht Julia.