Sport

Kenners vinden NEC te laf: 'Handrem moet eraf'

NEC-icoon Sije Visser.
NEC-icoon Sije Visser. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - NEC staat na de eerste fase van de competitie in de middenmoot. De ploeg verliest nauwelijks, maar heeft ook maar één keer gewonnen. Drie echte NEC-kenners analyseren hoe de club erop staat en constateren dat NEC te weinig lef toont, zeker thuis.
Sije Visser is recordhouder als het gaat om de meeste wedstrijden voor NEC. Hij was jarenlang aanvoerder en zat na zijn carrière ook lange tijd in de clubleiding.
"Ik ga nog iedere thuiswedstrijd kijken. We mogen op zich niet klagen over hoe het nu gaat. Zeker niet na al die jaren in de KKD, waar we met geluk uit zijn gekomen. Op zich staat er een redelijk goed elftal. Er zijn alleen te weinig goals ingekocht. Dat gaat je opbreken. Ik vind het te vroeg om te oordelen over de spitsen die nu zijn gehaald, maar de statistieken spreken niet in hun voordeel."

'Had er drie kunnen winnen'

Arno Arts speelde jarenlang voor NEC en volgt de club nog op de voet. "NEC is dit seizoen lastig te bestrijden met een goede verdedigende organisatie. En zeker door Jasper Cillessen, een fantastische aankoop. Die heeft nu al drie of vier punten gepakt. Ik denk dat niemand graag tegen ze speelt. Maar het probleem is vooral als ze de bal zelf hebben. Ze zouden wat meer naar voren mogen spelen. Dat past ook meer bij de cultuur van NEC. Als je de tegenstander in De Goffert meteen gaat afjagen, gaat het publiek er ook achterstaan. Nu is het vaak meer een schaakspel."
Het is moeilijk om van ons te winnen
"Er is al vijf keer gelijkgespeeld en daarvan had je er zeker drie kunnen winnen", vindt Sije Visser. "Dan had je veel hoger gestaan. De organisatie is goed, het is moeilijk om van ons te winnen, maar aanvallend is schiet het tekort. We hebben echt de kansen wel gehad, er wordt genoeg gecreëerd."

'Gebruik die twaalfde man'

Eric Meijers komt uit een waar NEC-nest. De Nijmeegse trainer mist iets als hij gaat kijken. "Ik heb me bij de thuiswedstrijden dit seizoen niet vermaakt. Er zit weinig smaak en kleur aan. De organisatie staat goed en er is duidelijkheid qua speelwijze. Maar haal die handrem er nou eens af. Het leeft meer dan ooit bij de supporters, maak gebruik van die twaalfde man door het eerste kwartier meteen de boel af te jagen. En je ziet dat er wat gebeurt als Cissoko invalt, ook met het publiek. Laat die jongen dan eens een keer beginnen."
"De cijfers zijn niet slecht, want je hebt maar vijf tegendoelpunten", vervolgt Meijers. "Dat voorspelt een stabiel seizoen. En zeker in uitwedstrijden snap ik best dat je wat meer 'reactievoetbal' speelt. Dat leverde zelfs een punt op tegen AZ, al was dat met veel kunst- en vliegwerk en een hele goede Cillessen. Wat mij betreft trouwens de beste keeper van Nederland."
NEC haalt de laatste jaren vaak spitsen met een krasje
"De spitspositie is wel een probleem. Marques is net niet goed genoeg en Nany is beter, maar ik vraag me af hoeveel hij er gaat maken. NEC haalt de laatste jaren vaak spitsen met een krasje, maar dat is ook niet gek als je zo vlak voor 31 augustus nog op zoek gaat. Vanaf het middenveld wordt er ook weinig gescoord met Proper en Schöne. Tannane moet dat wel kunnen. Hij is spectaculair begonnen, maar het wordt tijd dat hij echt het verschil gaat maken. Zondag tegen Feyenoord is daar een mooie gelegenheid voor."
Jasper Cillessen is volgens de kenners een meerwaarde voor NEC.
Jasper Cillessen is volgens de kenners een meerwaarde voor NEC. © Omroep Gelderland

'Middenmoot moet kunnen'

De doelstelling van de club is volgens Arno Arts onduidelijk. "Soms hoor je dat ze zich alleen maar veilig willen spelen. Maar Jasper Cillessen zegt dan weer dat ze mee willen doen voor Europees voetbal. Ik denk zelf dat ze in de middenmoot eindigen, achtste of negende. Ze hebben toch wel bijzondere spelers. Over Lasse Schöne zeggen ze dat hij op zijn einde loopt, maar hij heeft nog zoveel rust aan de bal. Dat wordt echt onderschat. Het is geweldig dat zo'n speler bij NEC zit. Tannane brengt natuurlijk ook iets extra's en voorin doet Tavsan dat ook."
Je bent erg afhankelijk van Marcel Boekhoorn
Sije Visser ziet wel een probleem bij NEC. "Er staat een redelijk goed elftal, wat ook wel het nodige heeft gekost. Het is een plus dat er een investeerder is die dat mogelijk maakt, maar dat is ook het gevaar. Je bent erg afhankelijk van Marcel Boekhoorn. Ik snap het vertrek van Ted van Leeuwen ook niet. Hij zegt dat zijn werk klaar is en dat hij niet op de winkel wil passen. Maar volgens mij is het nog niet klaar, want je moet verder bouwen aan een elftal dat stabiel in het linkerrijtje kan spelen. De naam Carlos Aalbers valt als opvolger. Van mij mag hij terugkomen."
Eric Meijers voor De Goffert.
Eric Meijers voor De Goffert. © Omroep Gelderland
Daar is Eric Meijers het mee eens. "De technisch directeur moet wat mij betreft iemand zijn die dat zeker drie tot vijf jaar doet. En bij voorkeur met een NEC-verleden en binding met de regio en een gigantisch netwerk. Carlos voldoet daar allemaal aan en mag linea recta terugkomen. Hij is heel integer en past bij NEC. Maar ik zit ook te denken aan Rens van Eijden, al heeft die nog niet de ervaring. En misschien Sjoerd Ars."
Sije Visser vindt het belangrijk dat NEC zelf ook weer meer inkomsten genereert. "NEC moet ook leven van uitgaande transfers, maar dat is de laatste jaren bijna niet meer gebeurd. Het was veel korte termijn. Voor de lange termijn is het ook essentieel dat er een nieuw stadion komt. Pas dan kan NEC echt doorgroeien."