Sport

Dit zegt de trainer van Vitesse op zijn eerste werkdag

Phillip Cocu tekende deze week voor twee seizoenen bij Vitesse.
Phillip Cocu tekende deze week voor twee seizoenen bij Vitesse. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Phillip Cocu is niet van plan op korte termijn de boel op te schudden bij Vitesse. De nieuwe trainer van de Arnhemmers werd dinsdag officieel geïnstalleerd met een contract voor twee seizoenen. Komende zaterdag wacht een uitwedstrijd tegen FC Twente. In de dagen die voor hem liggen wil Cocu een eerste aanzet doen om Vitesse weg te loodsen uit de kelder van de competitie.
Het is allemaal vrij vlot gegaan voor Cocu. Vorige week vertrok zijn voorganger Thomas Letsch uit Arnhem en vijf dagen later stond Cocu al op het trainingsveld om nader kennis te maken met zijn selectie.
"Soms gaan dingen snel in de voetballerij, soms duurt het juist heel lang", zei hij daar dinsdag over. "In dit geval ben ik vrij snel aan de slag gegaan en nu richten we ons alweer op de eerstvolgende wedstrijd van komend weekend. Ik ben blij dat ik hier ben."
Hoewel zijn komst naar Arnhem vlot verlopen is, is de keuze voor Vitesse als nieuwe werkgever geen overhaaste beslissing geweest voor Cocu. Hij voerde meerdere gesprekken met de clubleiding, onder wie technisch directeur Benjamin Schmedes. "Er waren momenten bij dat we elkaar aankeken en zeiden: zitten we nu al vier uur aan tafel? Dat hebben we wel een paar keer gehad. Voor mij persoonlijk is zoiets een goed teken."

Call met Coley Parry

Ook aan Coley Parry, voorman van de Common Group en de beoogde nieuwe eigenaar van Vitesse, hield Cocu een prettig gevoel over. Eerder deze maand werd Parry gepresenteerd in in Arnhem. Voor Cocu en Parry kwam het in de voorbije dagen tot een eerste - digitale - kennismaking. "We hebben best een behoorlijke tijd gesproken en gedachten uitgewisseld. Hij komt uitstekend over", aldus de 51-jarige trainer.
Voor Cocu is Arnhem bepaald geen onbekend terrein. Van 1990 tot 1995 speelde hij er zelf. In die jaren speelde hij onder trainers als Bert Jacobs, Herbert Neumann en Ronald Spelbos en werd hij omgeturnd van linkerflankspeler tot centrale middenvelder. Hij bewaart goede herinneringen aan die periode.
"Als speler zat ik vaak voor een langere periode bij een club. Dat zegt wel iets. Ik ben de club altijd blijven gevolgen, al was het dan van afstand. Maar mijn gevoel voor Vitesse is niet veranderd. Het blijft een speciale plek waar ik in mijn periode als speler een belangrijke ontwikkeling heb doorgemaakt - zowel sportief als in de omgang met spelers en trainers. Die herinneringen heb ik nog steeds."
Er is geen ruimte om alles om te gooien, maar er zullen wel wat verschuivingen komen
Phillip Cocu
Toen Cocu zo'n tien jaar geleden zijn eerste stappen zette als zelfstandig hoofdtrainer, had hij geen specifiek loopbaanpad uitgestippeld waarin ook Vitesse een halte zou zijn. "Je kunt wel zeggen: ik wil daar en daar werken, maar als speler en trainer weet je nooit hoe een traject zal verlopen. Het pad leidt je ergens toe. Maar het is wél speciaal om als trainer te werken bij een club waar je als speler al een stuk historie hebt liggen."
Vorig seizoen zette Vitesse zich in Europees opzicht op de kaart, door voor het eerst te overwinteren in een internationale competitie. Afgelopen zomer vertrokken belangrijke spelers als Riechedly Bazoer, Loïs Openda, Danilho Doekhi, Jacob Rasmussen en Eli Dasa echter. Daarvoor in de plaats kwamen vooral spelers terug die nog alles te bewijzen hebben in de Eredivisie. Met een veertiende plaats op de ranglijst na zeven speelronden is Cocu wat dat aangaat niet in een gespreid bedje terechtgekomen.
Phillip Cocu met technisch directeur Benjamin Schmedes.
Phillip Cocu met technisch directeur Benjamin Schmedes. © ANP

Zorgen voor stabiliteit

"Ik denk dat ik in eerste instantie moet zorgen voor stabiliteit", zegt hij daar zelf over. "In het laatste deel van de transfermarkt zijn er flink wat jonge spelers bijgekomen, het is nog vrij nieuw en vers. Ik ben hier om stabiliteit en vertrouwen aan te brengen in het team. Het is een andere situatie dan wanneer je de gehele voorbereiding hebt meegemaakt. Er is geen ruimte om alles om te gooien, maar er zullen wel wat verschuivingen komen. Eerst gaat het erom elkaar beter te leren kennen, teamspirit te kweken en een veilige omgeving te creëren", aldus Cocu.
De supporters hopen dat Cocu erin slaagt het tij te keren bij Vitesse. De club staat laag in het 'rechterrijtje' van de ranglijst en speelt de komende weken tegen FC Twente, Fortuna Sittard en SC Cambuur. De achterban zou graag zien dat in die duels goede resultaten worden geboekt. "Het is natuurlijk erg vroeg, ik heb de jongens net één keer zien trainen. Ik heb ideeën over het systeem, maar ik moet ook rekening houden met de samenstelling van de selectie."
"Sommige spelers kunnen makkelijker overstappen op andere accenten, anderen hebben daar iets meer tijd voor nodig. Ik heb vandaag al accenten ingebracht die wat anders waren dan ze gewend waren - en dat zal de komende dagen ook zo gaan. Maar we gaan niet alles in één keer anders doen. Er moet een idee achter zitten."