Sport

Dit is de steun en toeverlaat van de Kameroense ploeg

Arjan en een staflid van de Kameroense volleybalploeg.
Arjan en een staflid van de Kameroense volleybalploeg. © Omroep Gelderland
RENKUM - Arjan van Andel uit Renkum is tijdens het WK Volleybal in Nederland de steun en toeverlaat van de internationale volleybalploeg uit Kameroen. En dat is niet zonder toeval: Van Andel woonde tijdens zijn jeugd in het Afrikaanse land. Hij weet dus alles van de cultuur en spreekt vloeiend Frans.
"Ik ben de begeleider van het Kameroense team. Dat houdt eigenlijk in dat ze gedurende hun verblijf mij als aanspreekpunt hebben. Ik regel dingen die nodig zijn. Dat zijn dingen als het kopen van een ansichtkaart tot het regelen van een bus."

'Heerlijke tijd gehad'

Dat uitgerekend Arjan de teambegeleider is van de volleybalploeg uit Kameroen, komt dus niet zomaar uit de lucht vallen. "Ik heb als kind in Kameroen gewoond. Ik ben daar opgegroeid en heb daar een heerlijke tijd gehad. Mijn vader heeft daar als tropenarts in het ziekenhuis gewerkt."
Arjan groeide op in Kameroen, waar zijn vader als arts werkte.
Arjan groeide op in Kameroen, waar zijn vader als arts werkte. © eigen foto
"Nog steeds als het vliegtuig daar landt en de deur gaat open, voel ik me weer thuis. De mensen zijn los. Alles kan, maar het hoeft niet. Dat in tegenstelling tot Nederland waar alles volgens afspraak moet. De mentaliteit vind ik heerlijk."
Dat dat soms ook voor hobbels zorgt, vindt Arjan niet erg. "Dat ze soms tien minuten later komen aankakken, dat wij daar dan stress van hebben, dat zal ze ook een zorg zijn."

Trui tegen de kou

"Ze vinden het hier echt heel leuk. Waar ze enorm van genieten is de omgeving. Ze lopen alleen aan tegen de kou, het klimaat. Zoals ze zelf eindeloos vertellen, vernikkelen ze van de kou. We hebben alle speelsters een trui gegeven, daar waren ze heel gelukkig mee."
Ondertussen ben ik aan het revalideren en grijp ik mijn kansen
Voor Arjan is het een mooie kans deze taak op zich te nemen. "Ik heb de tijd, omdat ik vanwege ziekte thuis zit. Ik heb een jaar geleden kanker gekregen aan mijn tong. Ondertussen ben ik aan het revalideren en grijp ik mijn kansen. Dit is zo'n kans die ik gegrepen heb. Dit is fantastisch en het geeft me heel veel energie. Het gaat af en toe ten koste van mijn gezondheid, maar dat heb ik er op dit moment voor over."
Arjan van Andel.
Arjan van Andel. © Omroep Gelderland