Sport

Cocu definitief naar Vitesse: 'Juiste club op het juiste moment'

Cocu keert terug als trainer in de eredivisie.
Cocu keert terug als trainer in de eredivisie. © ANP
ARNHEM - Het is Vitesse gelukt. De Arnhemse club is tot overeenstemming gekomen met 101-voudig international Phillip Cocu. De voormalig aanvoerder van FC Barcelona keert als trainer terug bij zijn oude liefde en tekent voor twee jaar.
De 51-jarige Cocu leidt dinsdag al zijn eerste training op Papendal. Hij wordt bij Vitesse de opvolger van Thomas Letsch, die vorige week een transfer maakte naar VfL Bochum. Cocu zat al meer dan een jaar zonder club en tekent bij de Arnhemse club nu een contract voor twee jaar.

'Vitesse is een warme club'

Cocu keert terug bij de club waar hij tussen 1990 en 1995 met succes speelde. "Vitesse is een warme club met sportieve ambities, waar ik als speler prachtige herinneringen heb liggen", zegt hij in een eerste reactie. "Om hier nu als trainer terug te keren, vervult mij met trots. Het is voor mij de juiste club op het juiste moment", zegt de voormalig middenvelder van het Nederlands elftal.
"We zijn zeer verheugd en trots dat we Phillip Cocu kunnen presenteren als nieuwe hoofdtrainer", vervolgt technisch directeur Benjamin Schmedes. "Omdat we snel hebben kunnen schakelen, kan de eerste training direct door hem worden geleid."
Hij kent de club en de competitie goed
"Natuurlijk komt de club uit een uitdagende situatie en een lastige start van de competitie, maar ik geloof in de kwaliteit van de spelers", stelt Cocu.

'Cocu straalt rust uit'

Schmedes denkt dat Cocu uitstekend bij Vitesse past. "De prettige gesprekken met Phillip hebben bevestigd dat hij uitstekend in ons profiel past. Hij kent de club en de competitie goed en beschikt over veel nationale en internationale ervaring. Hij straalt rust uit en was ook nog direct beschikbaar. Maar vooral is hij de juiste persoon om onze speelstijl verder te ontwikkelen. Phillip staat voor een focus op balbezit, met een drang naar voren en een bepaalde intensiteit, maar wel met een stabiele basis."
Cocu, die zijn carrière begon bij DCS uit Zevenaar, voetbalde behalve 137 wedstrijden voor Vitesse ook voor onder meer AZ en FC Barcelona en in zijn nadagen nog voor PSV, waar hij op sensationele wijze afscheid nam met de landstitel.
Als trainer werd hij ook kampioen met PSV. Dat lukte hem zelfs drie keer. Zijn laatste klussen verliepen echter teleurstellend. Zowel bij het Turkse Fenerbahçe als het Engelse Derby County werd Cocu ontslagen.

Zaterdag debuut

Nu strijkt hij dus neer in de omgeving waar hij ook opgroeide. Cocu woonde in Zevenaar en in Giesbeek en nu alweer een aantal jaren in Eindhoven. Zaterdag zit Cocu voor het eerst in de dug-out als Vitesse in Enschede speelt tegen de nummer vijf FC Twente. Vitesse staat veertiende.