Sport

Eerst alles eruit rammen, daarna totale rust: dit is zenboksen

Eerst alles eruit rammen, daarna totale rust: dit is zenboksen
Eerst alles eruit rammen, daarna totale rust: dit is zenboksen © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het begint met een flinke sessie kickboksen en daarna treedt de rust in. Iedereen wordt helemaal zen door yinyoga. Dat is de essentie van zenboksen.
Jeroen van der Lee uit Arnhem kwam met het idee. Zijn klas wordt inmiddels met de week drukker bezocht, zegt hij. "We gaan van het ene uiterste naar het andere. Eerst knallen, dan verzachten en verstillen."
Zenboksen hielp Claudia bij het revalideren na een auto-ongeluk:
'Zenboksen heeft echt effect'
"Ik heb altijd aan vechtsporten gedaan en dat was voor mij echt een uitlaatklep", aldus Jeroen. "Later kwam ik in contact met meditatie en yoga. Dat gaf mij iets wat ik uit het kickboksen niet kon halen. Ik ben ooit met deze combinatie begonnen in de jeugdzorg en het bleek supergoed te werken. Daarna gaf ik lessen in een gym en nu doe ik dit inmiddels al zes jaar. En het wordt groter en groter."

Vuur en voelen in je lichaam

"Het kickboksen gebeurt op een leuke manier, dus geen full contact", legt Jeroen uit. "Dan kom je in een stukje vuur, kracht, agressie en boosheid, die kan worden aangeraakt. Maar er moet ook lol bij zijn. Daarna komt het zachte, iets waar we in onze maatschappij maar weinig ruimte voor hebben. We hebben weinig tijd om te voelen in ons lichaam. Als je die twee achter elkaar plakt, verandert er iets bij mensen."
Jeroen van der Lee, de bedenker van zenboksen
Jeroen van der Lee, de bedenker van zenboksen © Omroep Gelderland
Maurice van Kippersluis vindt het geweldig om te doen. "Je kunt eerst helemaal op adrenaline losgaan, ook conditioneel. En daarna kom je helemaal tot jezelf. Echt yin en yang die samenkomen. Na het kickboksen laat je je hartslag zakken en dan zit je heel snel in een ander zijn. En dat is super. Ik neem vooral die rust mee als ik weer naar buiten ga. Dus als ik thuiskom en het eten moet opgezet worden, ben ik helemaal relaxed. Ondanks dat de jongens binnenkomen en het wordt een gekkenhuis, blijf ik rustig. Ze maken mij de kop niet gek."

Helende werking

Voor Claudia Leenaars is zenboksen ook heel heilzaam gebleken. "Ik ben gaan zenboksen vanuit de wens om te herstellen van een auto-ongeval. Ik had whiplash- en vermoeidheidklachten. Na iedere inspanning was ik moe en had ik heel veel pijn. En wonderbaarlijk kwam er heel veel kracht en energie vrij bij het zenboksen: een enorm verschil met andere intensieve bezigheden. Het heeft me heel erg geholpen in het herstel van de klachten. Nu vind ik het nog steeds heel fijn om te doen. Het geeft rust en ontspanning."
Het zenboksen lijkt uniek. "Ik ben hier in 2016 mee begonnen en toen was dit er nog niet", weet initiatiefnemer Jeroen van der Lee. "Zenboksen is van mij, maar ik hoor ook dat er iets is gekomen als boksyoga. Meer mensen ontdekken deze combinatie. Als andere mensen het op hun manier, wordt de wereld daar alleen maar beter van."