Sport

Ex-topsporters genieten van openingsdag WK volleybal in Arnhem

Oranje straalt na de simpele overwinning op Kenia. In het wit libero Myrthe Schoot uit Winterswijk
Oranje straalt na de simpele overwinning op Kenia. In het wit libero Myrthe Schoot uit Winterswijk © Omroep Gelderland
ARNHEM - De kop is eraf voor de (Gelderse) organisatie en het Nederlands team. Met een rimpelloze 3-0 overwinning op Kenia gingen de mensen tevreden naar huis. Een rondje langs drie voormalige topsporters die vrijdagavond op de tribunes zaten van GelreDome: Pieter van den Hoogenband, Peter Blangé en Marloes Wesselink.
Ongeveer zesduizend toeschouwers zien in Arnhem dat Nederland de eerste horde in de poule vrij eenvoudig neemt. Nooit komt de ploeg van coach Avital Selinger in de problemen. Volleybalicoon Peter Blangé (57), hij won in 1996 met Oranje Olympisch goud en was ook bondscoach, geniet zichtbaar van de entourage.

Drie velden op één venue

"Ze zijn erin geslaagd een heel innovatief concept op te tuigen in een voetbalstadion. Het is heel massaal en in het begin is het echt wel even wennen als je hier bent, maar ik vind het grote klasse. Ik heb dit met drie velden in één venue op deze manier nog nooit zo gezien."

Massaal maar ook compact

"Hoe een voetbalstadion als GelreDome eruit ziet nu is echt fenomenaal", vervolgt Blangé die actief is als tv-analist tijdens het WK. "Het veld is mooi uitgelicht, maar tegelijkertijd is het ook heel compact. Veel meiden spelen voor het eerst in zo'n grote setting, dat geeft natuurlijk ook wel een bepaalde mate van spanning."
Marloes Wesselink (35), geboren in Doetinchem en voormalig volleybalster van Orion en Longa'59 in Lichtenvoorde, noemt het evenement op Gelderse bodem indrukwekkend. "Het is echt gaaf om te zien hoe er is uitgepakt", zegt ze tijdens het openingsduel tegen de Afrikaanse vrouwen. "Aan alles voel je de enorme omvang. En voor een eerste wedstrijd zijn de tribunes mooi gevuld. Nu gaan mensen erover praten, ze zien het op tv. Dat werkt aanstekelijk."

Dynamiek met publiek

Ook Pieter van den Hoogenband (44), drievoudig Olympisch zwemkampioen en chef de mission tijdens de Spelen van Tokio, heeft het naar zijn zin. "Ik houd van Nederlandse sport en ga er gewoon vanuit dat ze dit toernooi gaan winnen. Hoe mooi zou dat zijn", zegt de Limburger enthousiast. "Je ziet de dynamiek met het publiek en ik denk dat ze alleen nog maar gaan groeien."
Marloes Wesselink, voormalig speelster van Orion en Longa, is ook present op het WK
Marloes Wesselink, voormalig speelster van Orion en Longa, is ook present op het WK © Omroep Gelderland
"Kenia is een tegenstander om lekker in je spel te komen en ritme op te doen", weet Blangé. "Als gastland heb je wat invloed op het schema en je kunt dus beginnen met een land dat je ligt." Wesselink: "Het is interessant om te zien wie op dit WK zijn kansen gaat pakken, want je ziet dat het team ook bezig is een nieuwe rolverdeling te zoeken. De poule komen ze zeker door en als je dan de smaak te pakken krijgt met de steun van het publiek, kan het heel mooi worden."

"Essentie is de mooie sport"

Het geluid wordt tussen de eerste en tweede set flink opgevoerd. De speaker zweept de mensen op. Van den Hoogenband komt nauwelijks boven het geluid uit. "Vermaak voor het publiek hoort er tegenwoordig ook bij, zolang het maar wel over de essentie gaat. En dat is goede en mooie sport. Dan is het prima. Het is mooi dat we dit als Nederland kunnen. Dat lukt door samen te werken en de krachten te bundelen."
Voor Oranje is de kop eraf, zondag wacht in Arnhem Kameroen
Voor Oranje is de kop eraf, zondag wacht in Arnhem Kameroen © Omroep Gelderland
Van den Hoogenband praat even bij met Blangé. "Ik ben die mannen eeuwig dankbaar dat ze in 1996 in Atlanta goud wonnen. Dat was een enorme inspiratie. Ik hoop dat deze meiden dat ook weer kunnen zijn voor de nieuwe generatie die hier vanavond op de tribune zitten."

"Gelderland is razend actief in topsport"

De wave gaat door het stadion en even later gaan de handen van links naar rechts als Oranje op setpoint komt. De projectleider kijkt tevreden toe net als enkele aanwezigen uit de Gelderse politiek. "Gelderland is razend actief als het gaat om het organiseren van topsportevenementen", weet Wesselink. "Er wordt veel tijd en geld in geïnvesteerd en dat het is mooi om te zien dat het zo leeft. De Achterhoek is daarbij misschien wel een beetje het kloppend hart van Oranje."

Lovende woorden voor Myrthe Schoot

Myrthe Schoot is geboren en getogen in Winterswijk. De libero kreeg veel speeltijd tegen Kenia en genoot zichtbaar. De sportkenners strooien louter superlatieven over haar uit. "Hoe gedreven zij is, op alle fronten zie je nog altijd zo'n drive. Dat is een genot om naar te kijken", zegt Wesselink. "Ze is van enorme waarde voor het team en ze heeft er nog altijd enorm veel plezier in."

"Ik zou 'm doortrekken tot Parijs"

"Ik ken Myrthe wat beter omdat ze ook stage heeft gelopen bij Rotterdam Topsport", vult Blangé aan. "Daar trainde ze in de moeilijke coronotijd nog extra op krachttraining om nog fitter te zijn. Dit WK moet haar een enorme voldoening geven. Een vrouw met een echt topsporthart, die nog hartstikke fit is. Ze moet zelf de keuze maken, maar ik zou de carriere doortrekken tot de Spelen van Parijs. Daarna heb je nog een heel leven voor je."