Sport

'Strijder' Myrthe Schoot ging tot de bodem voor WK volleybal

Schoot tijdens een oefenwedstrijd in mei van dit jaar.
Schoot tijdens een oefenwedstrijd in mei van dit jaar. © Orange Pictures
APELDOORN - Vrijdagavond gaat het WK volleybal dan eindelijk beginnen voor Nederland. In Arnhem wordt tegen Kenia (20.00 uur) direct de eerste overwinning verwacht. Myrthe Schoot uit Winterswijk is er helemaal klaar voor. "Ik heb hier jaren voor gestreden."
Sinds 2009 verdedigt de Achterhoekse al de oranje kleuren van het Nederlands team. Ze hoort bij een groepje van ervaren dertigers uit het oosten des lands dat steeds verder uitdunde. Maret Grothues bedankte onlangs voor de nationale ploeg en Lonneke Slöetjes uit Lichtenvoorde deed dat al eerder, omdat ze geen nieuwe doelen meer voor zichzelf zag. Slöetjes is nu toernooidirecteur en noemde Schoot deze week een 'echte strijder'.
De libero van Oranje moet lachen en kan de woorden van haar provinciegenoot alleen maar bevestigen. "Beter voorbereid dan ik nu ben, was niet mogelijk. Ik heb er de hele zomer op Papendal voor gestreden. Ik heb er de afgelopen jaren voor gestreden. Dus kan ik mezelf in de spiegel aankijken. Meer zat er op voorhand niet in."

'Met China en Brazilië wordt het serieus'

Met Schoot (34) in de ploeg veroverde Nederland onder meer een zilveren medaille op het EK van 2015 en 2017. De komende weken wordt er een WK gespeeld. Arnhem en Apeldoorn zijn naast Rotterdam in de tussenfase de speelsteden.
"Een sterker toernooi is er niet om te spelen, al kom je in het begin ook altijd landen tegen waar je geen idee van hebt zoals Kenia en Kameroen. We zitten in een mooie poule, maar laten we hopen dat we later tegenstanders als China en Brazilië ontmoeten. Dan wordt het serieus. Je weet nooit hoe het loopt. Er kunnen op een WK altijd rare dingen gebeuren."
Slöetjes liet zich ontvallen dat een plek bij de eerste acht er zeker in moet zitten, de kwartfinales dus. Maar Nederland beschikt over een relatief jonge ploeg met nog niet zoveel ervaring op grote toernooien. Schoot: "Het is best reëel om de eerste acht te zeggen. Iedere speelster heeft voor zichzelf een doelstelling bepaald wat zij er de komende weken van verwacht. Die verwachtingen zijn per individu anders, en dat is ook logisch met verschillende fases van carrières."

'Elke zweetdruppel eruit persen'

Nederland is voorlopig ingedeeld met Kenia, Kameroen, Puerto Rico, Italië en België. Acht landen verdeeld over vier poules vallen af. Schoot wil de lat niet te hoog leggen. "Het belangrijkste is dat we elke zweetdruppel eruit gaan persen en alles geven in iedere wedstrijd", zegt Schoot. "Dan kun je afloop zeggen, meer zat er ook niet in en kun je dus tevreden zijn. Het enige wat je vooraf kunt doen is je optimaal voorbereiden. Dat hebben we gedaan."

Dopingautoriteit

Nederland heeft deze week zijn intrek genomen in een hotel in Apeldoorn. Amper geïnstalleerd wachtte de ploeg een verrassing. "De dopingautoriteit stond ineens op de stoep. Tien van de veertien speelsters moesten bloed of urine afgeven. Ik had mazzel, want ik moest allebei. Gezellig", lacht de goed gemutste Schoot een dag later. "Het is pas de tweede keer in mijn carrière dat ik bloed moest afgeven, dus dit komt niet vaak voor."
Myrthe Schoot op Papendal waar maanden is getraind
Myrthe Schoot op Papendal waar maanden is getraind © Omroep Gelderland

Over de boarding springen

Donderdag trainde Oranje voor het eerst in GelreDome dat voor het WK is omgedoopt tot een prachtige volleybaltempel met drie velden. Nederland speelt op een vloer met de meeste zitplaatsen eromheen, maximaal 9000. "Ik kreeg al een appje van Manon Flier dat de boarding laag is", vertelt libero Schoot. Dat kan extra spektakel opleveren. "Je kan er dus makkelijk overheen springen. Het zou vet zijn als ik af en toe ballen kan terugbrengen in het veld die over de boarding komen. Een soort mini-doel erbij."