Sport

Voormalig topsporter nu toernooidirecteur bij WK Volleybal: 'Ik voel me vereerd'

Manon Flier (rechts) en Slöetjes poseren in GelreDome dat is omgedoopt tot volleybaltempel
Manon Flier (rechts) en Slöetjes poseren in GelreDome dat is omgedoopt tot volleybaltempel © Nevobo / fotohoogendoorn.nl
ARNHEM - Ze keek haar ogen uit toen ze woensdag stadion GelreDome binnenwandelde en zag hoe de voetbaltempel was omgedoopt tot een immense volleybalarena. De voormalig topspeelster uit Lichtenvoorde vervult de komende weken een representatieve functie op het WK. "Ik vind dit fantastisch om mee te maken."
Tijdens ieder interview, en dat zijn er veel op deze woensdag in Arnhem, noemt Slöetjes ook toernooidirecteur Bas van de Goor even. De Apeldoorner had zich twee jaar lang op de achtergrond ingezet voor de organisatie van het WK in Nederland. Maar door een onfortuinlijke val op de fiets brak Van de Goor zijn ribben en liep hij een klaplong op. De volleybalbond benaderde Slöetjes om de gaten op te vullen naast oud-speelster Manon Flier.
"Het is heel sneu voor Bas als je er al zo lang naartoe hebt gewerkt. Maar toen dit op mijn pad kwam, vond ik het ook een kans die ik moest aangrijpen. Ik voel me echt vereerd en vind het een droom dat ik dit mag doen", glundert Slöetjes terwijl achter haar nog met man en macht wordt gewerkt aan de aankleding van het stadion.

Bij de wereldtop

Slöetjes speelde zelf jarenlang in de top en was goed voor 302 interlands in het oranje shirt. Als diagonaalspeelster hoorde ze bij de wereldtop. Nu staat ze aan een heel andere kant en heeft ze het vooral druk tijdens een persbijeenkomst in GelreDome waar iedereen haar wil spreken.
De 31-jarige Achterhoekse loopt ontspannen van camera naar camera en staat iedereen geduldig en met een grote lach te woord. Soepeltjes vertelt ze over de kansen voor het team op dit WK, de impact voor het volleybal en haar eigen rol op dit toernooi.

Sponsorbijeenkomsten bezoeken

"Ik vul met Manon de gaten op die Bas helaas moet achterlaten", vertelt de geboren Varsseveldse. "Ik zal soms aanwezig zijn bij sponsorbijeenkomsten hier in het stadion waar mensen even een praatje met de toernooidirecteur willen maken. Ook zal ik bijvoorbeeld ondersteuning verlenen bij interview-aanvragen. Het is een soort representatieve rol waarbij ik nu ook eens de achterkant van een toernooi meemaak. Als topsporter zie je dat nooit en heb je geen idee wat er allemaal bij komt kijken."
Lonneke Slöetjes stopte in februari 2021 zelf als topvolleybalster
Lonneke Slöetjes stopte in februari 2021 zelf als topvolleybalster © Omroep Gelderland
Zelf stopte ze in februari vorig jaar met topvolleybal. Slöetjes kon geen nieuwe doelen meer vinden, had genoeg van alle mentale druk en verlangde naar rust. "Ik voelde geen kriebels toen ik de laatste training op Papendal gisteren bekeek. Ik had niet het gevoel: hier wil ik bij zijn. Het was dus een juiste keuze. Zo'n evenement ingaan is natuurlijk wel gaaf, maar als ik dan twee seconden langer nadenk ben ik blij dat ik die wedstrijdspanning niet meer heb en die druk niet meer voel."
"Ik heb echt afstand genomen en het volleybal ook weinig meer gevolgd", vervolgt ze tussen alle drukke bouwwerkzaamheden op de achtergrond door. "Ik verwacht ook niet dat ik tijdens het toernooi die kriebels weer krijg. Het was genoeg en het proces van een keuze maken heeft lang geduurd. Ik heb er nooit spijt van gehad."

Nog kaarten beschikbaar

Ze hoopt dat het WK met liefst 24 landen in Apeldoorn, Arnhem en Rotterdam een impuls zal zijn voor de jeugd. "Het is vooral supermooi voor de sport dat we een visitekaartje zijn voor de wereld. Er is voorspeld dat er in totaal 1,7 miljard mensen naar de wedstrijden gaan kijken. Hopelijk leidt het ertoe dat mensen meer wedstrijden van hoog niveau gaan aanschouwen."
Vrijdag gaat het WK voor Oranje beginnen met een wedstrijd tegen Kenia. Verder is de nationale ploeg ingedeeld met Kameroen, België, Italië en Puerto Rico. Voor het openingsduel zijn nog enkele honderden kaarten van de 9000 beschikbaar. "Verder loopt de verkoop goed, ook de wedstrijden van bijvoorbeeld Turkije en Polen. De finale in Apeldoorn is al uitverkocht."

'Kwartfinales realistisch'

Slöetjes verwacht een succesvol toernooi. "Het is een jong team, maar ik denk dat het wel realistisch is dat ze de kwartfinales halen als ze het in de poulefase goed doen. Dan zit je dus bij de laatste acht. Daarna kan de steun van het thuispubliek het team misschien leiden naar een mooie verrassing en is het de dood of de gladiolen. Dan moet je ook wat geluk hebben."