Sport

Van Vleuten mogelijk voor de derde keer met breuk in WK-wegwedstrijd

Ondanks haar val woensdag rijdt Van Vleuten mee op het WK
Ondanks haar val woensdag rijdt Van Vleuten mee op het WK © Omroep Gelderland
WOLLONGONG - Annemiek van Vleuten maakte woensdag een dramatische val op het WK in de mixed team relay, waarbij ze een breukje in haar elleboog opliep. Het is bepaald niet de eerste keer dat de 39-jarige Wageningense pech heeft tijdens een WK.
Ze deed voor het eerst mee in 2011, maar reed toen vooral in dienst van Marianne Vos, die tweede werd. Een jaar later in Valkenburg viel Van Vleuten, maar kon ze door en deed ze veel werk voor Vos, die wereldkampioen werd. In 2013 op een loodzwaar parcours in Florence kon ze minder betekenen voor Vos, die weer de beste was. In 2014 ging Van Vleuten met hoge verwachtingen naar het WK. Met de Raboploeg golden ze als favoriet voor goud, maar de équipe kwam ten val. Van Vleuten brak haar voet moest passen voor de tijdrit en de wegwedstrijd.

Drie jaar zonder val op het WK

In 2015 werd de Wageningse niet geselecteerd, omdat ze anderhalve maand voor het WK werd aangereden. Ze herstelde snel en was ten tijde van het WK alweer in topvorm. Een jaar later was ze er wel bij in het bloedhete Qatar, maar op het vlakke parcours kon ze zich niet onderscheiden. In 2017 in het Noorse Bergen werd ze voor het eerst wereldkampioen tijdrijden. Maar in de wegwedstrijd kon ze niet aanvallen, omdat ploeggenoot Chantal Blaak was ontsnapt. Die pakte de wereldtitel, Van Vleuten bevestigde haar topvorm met een vierde plaats.

Naar finish met gebroken knie

In 2018 werd de Wageningse opnieuw wereldkampioen tijdrijden en startte ze als topfavoriet in de wegwedstrijd, maar bij een onbenullige botsing met Ellen van Dijk kwam ze ten val. Ze had veel pijn, maar reed de koers toch uit en had zelfs nog een belangrijke rol in dienst van Anna van der Breggen, die goud pakte. Van Vleuten kwam als zevende over de finish en dat was des te opmerkelijker, omdat ze een breuk in haar knie had opgelopen.

Eindelijk goud

In 2019 ging het dan eindelijk een keer zoals gewenst. De tijdrit leverde geen goud op, maar in de wegwedstrijd reed ze bijna honderd kilometer voorop en dat leidde dan eindelijk tot de regenboogtrui. Een droom kwam uit en een jaar later was ze favoriet voor titelprolongatie, toen het noodlot weer toesloeg. Van Vleuten heerste in de Giro voorafgaand aan het WK, maar kwam ten val en liep een polsbreuk op. Desondanks reed ze toch het WK, waar ze heel knap zilver pakte achter Anna van der Breggen.

Geen geschikt parcours

Vorig jaar ging er voor de verandering een keer niks mis, maar het parcours in Leuven was niet selectief genoeg en ondanks meerdere aanvallen kwam Van Vleuten niet weg en eindigde het WK in een sprint, die werd gewonnen door de Italiaanse Elisa Balsamo.
En toen kwam dit jaar. Na een teleurstellende tijdrit met een zevende plaats viel Van Vleuten al in de eerste meters van de Mixed Relay. Ze blijkt een breukje te hebben opgelopen in haar elleboog. Maar ze blijft bij de selectie en start zaterdag mogelijk toch in de wegwedstrijd. Dat wordt dan een unicum, want het zou de derde keer worden dat Annemiek van Vleuten met een breuk een WK rijdt. En het zou helemaal uniek zijn als ze dan ook nog goud pakt.

Zie ook: