Sport

Voetbaltolk Dirk heeft twee specialiteiten: 'Spaans en Nimweegs'

Dirk Lotgerink maakt een selfie met Jasper Cillessen.
Dirk Lotgerink maakt een selfie met Jasper Cillessen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Als een voetbalclub in Nederland een Spaanstalige speler aantrekt, komt Dirk Lotgerink direct op de proppen. De Nijmegenaar is namelijk voetbaltolk.
"Ja, hij spreekt echt heel goed Spaans", vindt Ivan Marquez. De verdediger van NEC heeft al menigmaal gebruik gemaakt van Dirk. "Ik ben tolk bij internationale wedstrijden en ik help ook bij interviews met spelers. Soms kom ik als eerste bij een nieuwe speler, als de transfer nog helemaal niet bekend is."
Nijmegenaar is thuis in de voetbalwereld
Zo was Dirk al op de hoogte van de komst van spits Santiago Gimenez naar Feyenoord. Met grote belangstelling volgt hij de transfermarkt. "Ik ben blij als clubs zich bewegen in Spanje en Zuid-Amerika. Dan probeer ik contact te zoeken of de clubs bellen mij. Ik spreek ook al wat andere talen, maar daarvoor stuur ik liever mijn andere tolken. En het liefst spreek ik Nimweegs."
Dirk is dan ook fan van NEC. "Mijn werk als voetbaltolk is ook begonnen bij NEC, dat was de basis. Leuk dat ze met Marquez nu ook weer een Spaanse speler hebben, dan kan ik ze in mijn eigen achtertuin interviewen."

Zelf aangeleerd

"Ik ben vanaf de middelbare school al bezig met Spaans. Ik heb het mezelf aangeleerd. Daarna heb ik een tijdje in Spanje gewoond. Vervolgens heb ik de lerarenopleiding in Nederland gedaan. Voor mijn master belandde ik aan de universiteit van Mexico. Daar heb ik ook vijf jaar gewoond. Mijn naam vinden ze lastig in het Spaans. Soms maken ze er Enrique van, dat laat ik altijd maar zo."