Sport

'Laat het maar knallen', crisisoverleg bij De Graafschap

Adrie Poldervaart houdt voorlopig het vertrouwen bij De Graafschap
Adrie Poldervaart houdt voorlopig het vertrouwen bij De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - Adrie Poldervaart krijgt de kans om het tij te keren bij De Graafschap. De complete technische staf moet donderdag wel met de billen bloot zoals de technisch manager dat dinsdagavond al deed bij de Raad van Commissarissen (RvC).
De Graafschap beleeft de slechtste start in de clubgeschiedenis. Op bijna een kwart van de competitie bungelt de club uit Doetinchem samen met Jong FC Utrecht troosteloos onderaan in de eerste divisie. "Het is De Graafschap onwaardig en dit doet me veel pijn, ook richting de supporters", stelde Poldervaart na de thuisnederlaag vrijdag tegen Almere. Al acht maanden is op de eigen Vijverberg niet meer gewonnen.

'Wat is het strijdplan?'

"Nee, dit was niet onze bedoeling", stelt voorzitter Martin Mos een dag later eufemistisch vast. Om later toch wat hardere woorden te gebruiken. "Ik zie enorme fouten, ik weet niet wat het strijdplan is en constateer een negatieve spiraal. Dit is waardeloos, we verliezen veel en daar kan ik niet tegen."
Twee dagen na die uitspraken zat Mos met de andere leden van de Raad van Commissarissen en het dagelijks bestuur van De Graafschap aan tafel voor een stevig onderhoud over het tot nu toe dramatische seizoen. Technisch manager Peter Bijvelds moest daar maar eens komen uitleggen waarom het zo slecht gaat en vooral wat er in wedstrijden en binnen de selectie anders moet.
"Het was een zeer pittig gesprek", vertelt Bijvelds die dit seizoen net als Poldervaart voor nieuw elan moest zorgen bij De Graafschap. Met een mix van eigen jeugd en een karrenvracht aan ervaren spelers werd afgesproken dat de aanval de beste verdediging zou zijn en het hondstrouwe publiek vooral vermaakt moest worden.
Peter Bijvelds is niet te benijden in zijn eerste jaar als technische baas bij De Graafschap
Peter Bijvelds is niet te benijden in zijn eerste jaar als technische baas bij De Graafschap © Orange Pictures
Daar is nog niets van terecht gekomen. In fases vertoonde De Graafschap nog redelijk spel in de eerste wedstrijden, maar het voetbal werd steeds slechter. Uit de laatste drie duels pakte het elftal van Poldervaart één schamel punt. Supporters lieten zich na de deceptie thuis tegen Almere horen met negatieve spreekkoren. "Ik weet hoe het werkt. Als het niet goed gaat, is eerst de trainer aan de beurt", sprak Poldervaart al emotioneel.

'Laat het maar knallen'

Technisch manager Bijvelds kreeg dinsdagavond van de RvC een hoop vragen op zich afgevuurd over het armoedige voetbal, de chemie tussen spelers en trainers en de aankopen. "Soms is de kritiek terecht, soms ook niet. Maar daar moeten we nu tegenkunnen. Ik zal de beste versie van mezelf moeten zijn. Nee, er is geen twijfel over mij uitgesproken, wel zorg over hoe het gaat. Het moet beter."
In dat gesprek werd ook geconcludeerd dat het vertrouwen in trainer Poldervaart voorlopig blijft. Wel laste Bijvelds voor de donderdag een crisisgesprek in met de volledige staf. "Laat het maar een keer spetteren en knallen. Ik wil klare wijn schenken en van iedereen weten hoe we erin zitten. We halen niet ons niveau dat wel in de groep zit. Waarom is dat? Ik heb er wel een mening over."

Gejaagd en gestrest

Kritiek op Poldervaart, die een pure controlfreak wordt genoemd is onder meer dat hij zich overal mee wil bemoeien en soms als een olifant door de porseleinkast dendert. De boerenzoon wil zich ontzettend graag bewijzen en lijkt moeite te hebben met de druk. Hij oogt vaak gestrest en gejaagd, ook langs de kant.
Zo blesseerde hij zichzelf al eens door keihard op de dug-out van Jong Ajax te slaan toen De Graafschap daar dreigde te verliezen. Ook zou hij wel erg veel vragen van zijn stafleden, die zich bijvoorbeeld na de uitwedstrijd tegen Telstar om 07.30 uur alweer moesten melden om beelden te bekijken. Ook spelers, die weinig plezier uitstralen, worden daar overigens keer op keer aan blootgesteld. Supporters klagen over het ontbreken van een goed strijdplan en het feit dat De Graafschap zich te vaak aanpast aan de tegenstander.

'Resultaat is absoluut negatief'

Bijvelds wil er niet in detail op ingaan, maar zegt wel dat de positie van Poldervaart op dit moment niet ter discussie staat. Voorzitter Martin Mos deed dat zondag ook al. "Maar als we over zeven wedstrijden weer vijf punten hebben, zitten we in een ander stadium", weet Bijvelds. "Het gaat om het resultaat en dat is nu absoluut negatief. Maar ik merk juist dat we dit samen op willen oplossen. Ik heb vertrouwen in Adrie, de rest van de staf en de spelers."
De vraag is hoe. De essentie van de crisisgesprekken is dat De Graafschap vooral weer wil 'uitgaan van eigen kracht.' Desnoods met alle gevolgen vandien.
'Er staat toch best een redelijk elftal?'
Opvallend was vrijdag dat Almere in Doetinchem veel meer balbezit had en ook terecht won. "Het was de wedstrijd met de minste initiatief van ons. We pasten ons teveel aan", erkent Bijvelds. "Ik zet hier daarom nu een streep. We willen terug naar lef tonen en risico nemen en accepteren dat je dan ook wel eens in het mes kunt lopen. Zo hebben we het ook samen afgesproken en daar blijven we in volharden."
Mos denkt niet dat het aan de selectie ligt. Hij ziet ook veel goede dingen. "Er staat toch best een redelijk elftal met kapitaal op het veld. Op het budget van 2 miljoen euro is niet gekort. De randvoorwaarden zijn goed ingevuld en financieel is er stabiliteit. Maar je bent afhankelijk van wat er op het veld gebeurt en de feiten liegen niet. Dat werkt altijd door naar de rest van de club."

Besprekingen hoog gewaardeerd

Bijvelds: "Ik bespeur geen negatieve tendens en loop te lang mee om dat niet aan te voelen. Om je een voorbeeld te noemen, de besprekingen van de hoofdcoach worden door de staf en spelers juist hoog gewaardeerd. Ik proef een enorme wil bij iedereen. We moeten zelfs oppassen dat dat geen obsessie gaat worden. Ik bespeur veel draagvlak. Deze historisch slechte start is erg vervelend, vooral omdat er vooraf zoveel geloof en vertrouwen was. Maar vanaf nu moet het wel beter anders hebben we een probleem."