Sport

Veteranen en supporters genieten van sfeer rond Airbornewedstrijd: 'Heel eervol'

Er waren 18 Airborne-veteranen aanwezig bij de Airborne-wedstrijd.
Er waren 18 Airborne-veteranen aanwezig bij de Airborne-wedstrijd. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is misschien wel de bijzonderste wedstrijd uit de eredivisie. Niet door het spel, maar door alles eromheen. De jaarlijkse Airbornewedstrijd van Vitesse. Achttien veteranen die in Nederland vochten tijdens operatie Market Garden zijn er dit jaar bij aanwezig. En hoewel er steeds minder veteranen zijn, mag Vitesse deze wedstrijd nooit verloren laten gaan, zeggen de supporters.
Vol goede moed komen de supporters zaterdagavond aan bij GelreDome, waar twee oude Jeeps voor de deur staan. Het geeft meteen de sfeer aan van de avond. Supporters komen massaal in het blauw en maroonrood.
Kijk hier naar hoe de Airborne-wedstrijd beleefd werd:
Vitesse eert veteranen tijdens Airbornewedstrijd

'Echt een begrip'

Een van de supporters komt met een pet op met allemaal Vitesse-speldjes en een Airbornesjaal. "Ik vind het een hele belangrijke wedstrijd voor de Arnhemmers. We herdenken hier wat al die jongens voor Arnhem hebben betekend in de oorlog. Dat mogen we nooit vergeten."
Een andere supporter komt met zijn kleine zoon naar de wedstrijd. "Mijn kleine van drie gaat nu ook mee naar deze wedstrijd. Ik vind het belangrijk dat de boodschap wordt doorgegeven. En zelf vind ik de Airbornewedstrijd echt een begrip. Ik wil hem ook nooit missen en ben vorig jaar zelfs uit Vaals hierheen gereden."
Deze vader geeft het Airborne-verhaal door aan zijn zoon.
Deze vader geeft het Airborne-verhaal door aan zijn zoon. © Omroep Gelderland
Als we buiten staan, komt ook burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem een kijkje nemen en hij laat de supporters weten dat hij wel een overwinning verwacht vanavond.

'Nog nooit zoiets meegemaakt'

In het stadion worden de achttien veteranen naar binnen gebracht, onder applaus van het Vitesse-publiek. Het zijn veteranen die tijdens operatie Market Garden hebben gevochten in Nederland. Zij genieten oprecht. "Het is een prachtige avond, ik zal dit nooit meer vergeten", vertelt Frank Riessinger.
Richard Forrester vult hem aan. "Dit is echt heel eervol. Zo'n avond als deze geeft een fantastisch gevoel."
Voor Joe Landry is het de eerste keer dat hij in een voetbalstadion komt tijdens de Airbornewedstrijd. "Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt, maar het is prachtig om mee te maken. De mensen zijn zo ontzettend goed voor ons hier."

Pools doelpunt niet genoeg

De eerste helft verloopt teleurstellend, ook voor de veteranen. De ingezakte supporters werden tijdens de rust alleen weer wakker geschud tijdens het traditionele optreden van de Pipes and Drums.
De Pipes and Drums.
De Pipes and Drums. © Omroep Gelderland
En dat inspireerde Vitesse schijnbaar. De Arnhemse ploeg kwam veel beter uit de kleedkamer. En als een soort eerbetoon aan de Poolse troepen die hebben geholpen om Nederland te bevrijden, was de 1-1 van Vitesse ook een echte Poolse goal. Kacper Kozlowski bereidde het doelpunt voor en Bartosz Bialek kon van dichtbij binnen tikken. Dat zorgde voor opluchting op de tribune, want een nederlaag in de Airbornewedstrijd zou een enorme domper zijn op een prachtige avond.

Shirt naar veteraan

Maar een gelijkspel was dat ook, vond aanvoerder Matus Bero. De middenvelder bracht na afloop zijn shirt naar de oudste veteraan.
"Het was een geweldige atmosfeer vandaag. Ik was ook blij dat ik de veteranen kon zien en ze een shirt kon geven. Het was mooi voor mij om te doen, want het is lastig om aanvoerder te zijn in zo'n belangrijke wedstrijd voor de omgeving. Het is echt heel zonde dat we de veteranen en onze fans de drie punten niet konden geven."
Ook Arnhemmer Enzo Cornelisse baalt dat juist deze wedstrijd niet gewonnen werd. "Dat is extra zuur. De wedstrijd op zich was minder leuk, maar alles eromheen was top. Ik heb een prachtige sfeeractie gezien en ik genoot ook van alle vlaggetjes. Aan de supporters heeft het zeker niet gelegen."
Een prachtig doek maakten de supporters van Vitesse.
Een prachtig doek maakten de supporters van Vitesse. © Omroep Gelderland