Sport

Boegbeeld Siem de Jong voelt de pijn en machteloosheid bij De Graafschap

Siem de Jong houdt twee spelers van Almere City van zich af.
Siem de Jong houdt twee spelers van Almere City van zich af. © Orange Pictures
DOETINCHEM - Hij werd gehaald om het elftal aan te sturen en vorm te geven. En om zelf belangrijk te zijn bij doelpunten. Dat is er nog nauwelijks van gekomen bij boegbeeld Siem de Jong. De aanvoerder neemt plaats op de praatstoel en legt na de nederlaag tegen Almere City in een monoloog de pijnpunten van De Graafschap bloot.
"We waren in de voorbereiding goed met elkaar bezig en in de eerste wedstrijden zat er ook wel frisheid en energie in de ploeg. We toonden toen aan dat er echt wel wat in zit. Dat is nu veel minder. Als het niet loopt komt er veel druk op. Je draagt dat toch met je mee."
"Het gevolg is dat iedereen in het veld meer met zichzelf bezig is. Spelers willen de bal niet meer hebben, terwijl je juist moet zoeken naar het bewaren van de rust aan de bal. Als je minder presteert, gaat het vertrouwen omlaag. Er komt angst in de ploeg en je zit niet meer goed in je vel. Dat zie je nu steeds meer gebeuren bij ons. Het vertrouwen ontbreekt."

Zware last

"Almere voetbalde vrijer en makkelijker dan wij, ook tussen de linies. Bij ons was het veel minder soepel. Het klopte vaak ook niet zoals we stonden. En aan de bal zal het beter moeten, zeker ook voorin. Deze wedstrijd was het voetballend een stuk minder terwijl je weet dat je in een moeilijke en zware fase zit. De last op onze schouders is zwaar, die voel je echt. Maar juist dan moet je er alles aan doen om duels te winnen en de drie punten eruit te slepen. Het maakte in deze wedstrijd even niet uit hoe."
Siem de Jong probeert zijn elftal aan te sturen
Siem de Jong probeert zijn elftal aan te sturen © Orange Pictures
"In het veld zal je dan extra moeten laten zien dat je er alles aan wilt doen. Het vechten om de punten. Ik vind dat we dat te weinig hebben gedaan. We hebben niet genoeg laten zien dat we er echt voor wilden knokken. Die energie miste ik."

Achillespeesklachten

"Mijn rol is inderdaad vooral om het team aan te sturen. Ik ben constant bezig om te zorgen dat het beter staat en dat we druk op de tegenstander krijgen. Ja, ook ik ben natuurlijk wel meer met mezelf bezig als het niet loopt. Dat ik werd gewisseld in de tweede helft was gezien mijn achillespeesklachten wel de verwachting. Ik heb twee weken weinig kunnen doen."
"Ik snap ook wel dat de trainer toen wat zekerheid wilde inbouwen, want we stonden op dat moment nog met 1-0 voor. Dan komen er twee momenten en draaien zij het om. Ook met die penalty waarbij gezegd werd dat Jan Lammers de bal op zijn kin kreeg, zit het dan niet mee. Heel pijnlijk allemaal en zuur. Als je dan net langs de kant zit, voelt het ook extra klote dat ik nog niet volle bak 90 minuten kon spelen."

Harde woorden

"Ik heb het ook wel bij Ajax meegemaakt als het een tijdje minder ging. Je gooit het allemaal niet zomaar van je af als je in een moeilijke situatie zit. Nee, harde woorden uitspreken heeft hier niet veel zin. Dat gebeurt echt wel in de kleedkamer. Natuurlijk is dit De Graafschap-onwaardig en had ik me er iets heel anders van voorgesteld. We zullen het weer samen moeten oppakken. Onderling, ook met de trainers, zijn we echt wel met elkaar bezig om dit om te draaien. Die verstandhouding is goed, daar ligt het niet aan."