Sport

Toptennisster aan de slag bij De Graafschap: 'Ik kan me niks mooiers voorstellen'

Tennister Richel Hogenkamp is de nieuwe teammanager van De Graafschap
Tennister Richel Hogenkamp is de nieuwe teammanager van De Graafschap
DOETINCHEM - Richel Hogenkamp verruilt het tennis voor het voetbal. De voormalig Nederlands kampioene gaat met onmiddellijke ingang werken bij haar favoriete club De Graafschap. De Doetinchemse volgt Marc Teloh op als teammanager bij het eerste.
Hogenkamp heeft vanochtend haar afrondende gesprek gevoerd op stadion De Vijverberg en begint morgen. Haar tenniscarrière stond al geruime tijd op een laag pitje vanwege aanhoudend blessureleed. "Dit is een baan die ik voor 100 procent wil aangaan, minimaal voor een jaar. Daar past dan geen toptennis meer bij."

Randvoorwaarden managen

De 30-jarige Hogenkamp kwam uit op alle grote grandslams en hoorde in 2017 bij de beste 100 tennissters van de wereld in het enkelspel. Ze won in haar loopbaan 16 ITF-toernooien, de laatste was vorig jaar in Zuid-Afrika. In 2016 viel ze op door met Nederland in de FED Cup de Russische Svetlana Koeznetsova te verslaan. En een jaar later was Hogenkamp op Roland Garros in de eerste ronde te sterk voor de voormalige nummer 1 van de wereldranglijst Jelena Janković.
Ze verwacht dat de nieuwe functie bij De Graafschap haar goed zal passen. "Het is een heel veelzijdige en drukke baan denk ik. Door mijn eigen ervaringen weet ik wat wat er gevraagd wordt en wat sporters nodig hebben. De randvoorwaarden moeten altijd goed zijn, dat hoop ik goed te kunnen managen. Daarnaast denk ik dat ik redelijk stressbestendig ben, ook door ervaringen uit mijn eigen carriere."
Bij De Graafschap liet Doetinchemmer Marc Teloh onlangs weten te willen stoppen met zijn rol als teammanager. Hij wordt communicatie-adviseur bij de gemeente Montferland. Toen Hogenkamp dat hoorde, besloot ze direct te reageren.
"Ik had op eigen initiatief al eens een gesprek aangevraagd voor een soort snuffelstage. Toen heb ik mogen meekijken bij de opleiding en de meidentak om zo dingen te ontdekken en te leren. Twee weken later werd bekend dat Marc zou stoppen. Ik heb gesolliciteerd en was direct erg enthousiast."

Chronische enkelblessure

Toch zegt Hogenkamp het tennis nog niet definitief vaarwel. "In juni heb ik mij vlak voor Wimbledon moeten terugtrekken. Ik heb al heel lang last van een pees in mijn linkerenkel. Die pijn blijft maar aanhouden. Daarom heb ik voor minimaal zes maanden de stekker eruit getrokken, waardoor ik eventueel op mijn oude ranking later nog wel weer door zou kunnen gaan. Maar in principe stopt het hier. Deze baan bij De Graafschap is natuurlijk ook niet te combineren met topsport. We gaan eerst maar eens kijken hoe het bevalt."
Als klein meisje stond Hogenkamp op de Spinnekop-tribune van De Graafschap. Daar staan de sinds jaar en dag de fanatieke supporters. Ze heeft altijd een passie voor voetbal gehad. "Ik kan me daarom niets mooiers voorstellen dan deze combinatie. Tot mijn twaalfde heb ik gespeeld bij VIOD in Doetinchem, tussen de jongens. Daarna moest ik kiezen en toen werd het tennis."

Snelle ommezwaai

Vrijdag speelt De Graafschap thuis tegen Almere City en loopt Hogenkamp in de schaduw van Teloh al mee. "Ik zal hem vragen stellen en kijken wat hij precies doet rondom een wedstrijd. Ik merk veel vertrouwen binnen de technische staf, ook al zijn de prestaties op dit moment nog niet goed. Maar een ommezwaai kun je zo maken in sport. Soms draait het heel snel om, als je er maar hard voor blijft werken. De Graafschap is natuurlijk een club die in de eerste divisie mee moet doen om promotie. Daar gaan we voor."