Sport

'Als nieuwe eigenaar zich bemoeit met de opstelling, ben ik weg'

Thomas Letsch na de training van vrijdag.
Thomas Letsch na de training van vrijdag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De pers liep donderdag massaal uit voor de toekomstige eigenaar van Vitesse, de Amerikaan Coley Parry. In de zaal zat ook trainer Thomas Letsch, die veel te maken krijgt met de Amerikaan. Maar scenario's waarin de eigenaar zich bemoeit met de opstelling, zoals bij andere clubs wel eens gebeurt, gaan in Arnhem niet plaatsvinden, zo bezweert de Duitse coach.
Voor Letsch was het natuurlijk geen verrassing dat de 'Common Group' Vitesse gaat overnemen. De trainer sprak al meerdere keren met eigenaar Parry, voordat hij gepresenteerd werd. "Maar ik ben blij dat we nu echt duidelijkheid hebben en dat de club weet hoe we verder kunnen. Gister veranderde er niet zoveel voor mij, maar we hebben natuurlijk al gesproken over de mogelijkheden op de korte termijn. Dat is dan ook goed gegaan, want we kregen extra spelers en ik ben blij met deze selectie nu."
Nu zal de Duitse trainer Parry de komende tijd wat minder spreken. "Er moeten zaken besproken worden die belangrijker zijn voor de rest van de club. Ik hoef bijvoorbeeld nog niet te praten over de transfers voor de winter. Dat is ook eerst aan anderen. Maar laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat hij er is."

De trainer eruit?

Bij ADO Den Haag, maar ook bij Fortuna Sittard hebben overnames voor veel reuring gezorgd. Vaak is een gevolg van de overname ook dat er veel veranderingen binnen een club komen. Bepaalde posities, zoals de directeur of de trainer komen dan ook wel eens meteen ter discussie te staan. Maar bij Vitesse hoeven ze daar niet voor te vrezen, denkt Letsch.
Ik heb niet de indruk dat er qua posities veel veranderd gaat worden
"Hij heeft gister nogmaals gezegd dat hij niks gaat omgooien binnen de club, maar dat hij een toevoeging wil zijn. Natuurlijk moeten er wel veranderingen komen, want met nieuwe ideeën kun je jezelf weer ontwikkelen. Maar ik heb niet de indruk dat er qua posities veel veranderd gaat worden. Niet dat ik het daar met hem over gehad heb, maar die indruk krijg ik niet van hem."

'Niet met de opstelling bemoeien'

Ook gebeurt het wel eens dat een eigenaar bij een club zich bemoeit met de opstelling. Omdat zij gehaalde spelers dan in de basis willen zien. "Maar ook dat gaat hier niet gebeuren. Dat geloof ik niet. Ik ben ook de enige die over de opstelling gaat. Daar hoeft geen technisch directeur of eigenaar zich tegenaan te bemoeien. Dat is absoluut geen thema voor mij. Als dat gaat veranderen, dan ben ik weg. Dan ben ik niet de juiste trainer."
Dus bepaalt Letsch voor aankomende zondag, als Vitesse in Utrecht speelt, in ieder geval weer de opstelling. Daarin staat Kjell Scherpen weer op doel. Hij is terug na een buikblessure.
De nieuwste aanwinst Mitchell Dijks is nog een vraagteken. "We moeten zondag dezelfde energie brengen als zondag tegen FC Groningen (0-1 winst, red.) Dan kunnen we iets bereiken. Wat ons doel is voor het hele seizoen, is ook na de overname, nog niet te zeggen. Het is daarvoor nog te vroeg. We zijn een nieuw team en heel slecht gestart. We moeten nu gewoon punten gaan pakken."