Sport

Doelman 'Beer van de Meer' Piet Schrijvers overleden

Piet Schrijvers werd 75 jaar oud.
Piet Schrijvers werd 75 jaar oud. © ANP
ERMELO - De Beer van de Meer, de Bolle van Zwolle, het lek van PEC. Doelman Piet Schrijvers, die op 75-jarige leeftijd is overleden, had een reeks bijzondere bijnamen. Maar beleefde in zijn leven ook veel succes.
Hij woonde jarenlang in Ermelo en leed de laatste jaren aan de Ziekte van Alzheimer. Drie jaar geleden werd dat bekend toen zijn levensverhaal werd vastgelegd in het boek De Beer van de Meer.
Die naam verwierf Schrijvers als doelman van Ajax. Daar beleefde hij de meeste van zijn successen, nadat hij eerder al furore maakte bij FC Twente. Schrijvers werd met Ajax vijf keer landskampioen. Zijn tijd bij Ajax was vlak na de succesperiode van spelers als Johan Cruijff, Johan Neeskens en John Rep. Met Ruud Krol groeide hij uit tot de leider van een wat minder frivool Ajax, dat in Nederland veel prijzen pakte. Internationaal kwam de Amsterdamse club met Schrijvers als doelman niet verder dan de halve finale van de Europacup 1.

Geen WK-finale

In die fase was Schrijvers over het algemeen ook vaste keeper van Oranje, al was de concurrentie pittig met Jan van Beveren, Jan Jongbloed, Pim Doesburg, Eddy Treijtel en later ook Hans van Breukelen. Schrijvers ging mee naar het WK van 1974, maar toen kreeg Jongbloed de voorkeur.
In 1978 was dat opnieuw het geval, maar na een matige poulefase voerde de toenmalige bondscoach Ernst Happel een keeperswissel door. Schrijvers keepte tegen Oostenrijk (5-1) en Duitsland (2-2), maar in de beslissende wedstrijd tegen Italië (2-1) werd hij uit de wedstrijd geschopt door zijn medespeler Ernie Brandts.
Door die blessure miste hij de WK-finale, waarin met 3-1 werd verloren tegen Argentinië. Jongbloed ging bij enkele tegentreffers niet vrijuit en veel voetbalkenners zijn ervan overtuigd dat er met Schrijvers in het doel zou zijn gewonnen.
Piet Schrijvers bij DWS in 1965.
Piet Schrijvers bij DWS in 1965. © Joop van Bilsen - Wikipedia

Flink tekeer gaan

De jaren daarna was Schrijvers niet altijd de nummer één bij Oranje, maar in 1983 stond hij wel aan de basis van de wederopstanding van het Nederlands elftal. Bij de interland uit tegen Ierland ging hij bij een 2-0 ruststand enorm tekeer in de kleedkamer en na rust stond er een ander Oranje met uitblinkers als Marco van Basten, Ruud Gullit, Ronald Koeman en Gerald Vanenburg. De Beer van de Meer had de boel op scherp gezet en die generatie zou vijf jaar later Europees kampioen worden.

Lek van PEC

Piet Schrijvers was toen al lang gestopt. In 1983 verliet hij Ajax voor PEC Zwolle, dat heel ambitieus was met naast Schrijvers ook John Rep en Cees van Kooten in de selectie. Het eerste seizoen verliep prima en de doelman kreeg de bijnaam De Bolle van Zwolle. Het succes was van korte duur, want een seizoen later stortte PEC in elkaar en volgde er zelfs degradatie voor Het Lek van PEC, zijn weinig flatteuze bijnaam in die fase.

Trainer Schrijvers

Daarna begon hij aan een carrière als trainer, maar heel succesvol was dat niet. Schrijvers begon bij FC Wageningen en werkte ook nog bij TOP Oss en AZ. Ook was hij keeperstrainer bij meerdere clubs.
Piet Schrijvers zal herinnerd worden als een fysiek imponerende doelman met, voor zijn forse lichaam, toch verrassende reflexen. In het veld een echte winnaar, die enorm tekeer kon gaan. Maar buiten het veld een aimabele persoonlijkheid, altijd goed voor een gezellig praatje.
Maar De Beer van de Meer is niet meer.