Sport

'Ruimte voor investeringen', nieuwe Vitesse-eigenaar legt lat hoog

Coley Parry (rechts) is gelukkig met Vitesse, links directeur Pascal van Wijk.
Coley Parry (rechts) is gelukkig met Vitesse, links directeur Pascal van Wijk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Common Group toonde donderdag op Papendal zijn ambities met Vitesse. "Deze club heeft groeimogelijkheden, daarom ook deze keuze. We gaan voor de lange termijn", sprak zakenman Coley Parry.
De Amerikaan is oprichter van de Common Group uit New York. Twee jaar geleden stortte de 'sportliefhebber' zich in voetbal en nam hij een bescheiden derdeklasser in België en een kleine club in Londen over. Daar komt nu Vitesse bij. In eerste instantie is een termijn voor vijf jaar afgesproken. De overname moet nog wel formeel langs de KNVB, maar volgens algemeen directeur Pascal van Wijk is dat een formaliteit.

'Boeiende wereld'

"Voetbal is het meest interessant", zegt een goedlachse Parry. "Ik vind het een boeiende wereld. De promotiemogelijkheden in deze sport zijn enorm. Ik heb bij veertig clubs rondgekeken, het is Vitesse geworden. In mijn ogen hebben zij de meeste ruimte voor groei", vertelde de Amerikaan voor het oog van tientallen journalisten en Vitesse-medewerkers op Papendal.
Ik zal niet rond het veld rennen met een arend op mijn arm, maar wil wel zichtbaar zijn
Coley Parry
Waar de vorige eigenaar, de Rus Valery Oyf, zich nauwelijks liet zien en nooit interviews gaf, oogt Parry een stuk transparanter. "Ik zal niet rond het veld rennen met een arend op mijn arm, maar wil wel zichtbaar zijn. Het is de bedoeling dat ik aanwezig ben bij veel wedstrijden van Vitesse, maar ik blijf ook de andere clubs bezoeken. Volgende week is de jaarlijkse Airborne wedstrijd in GelreDome. Daar ben ik zeker bij."

Statistieken en data

Hij zegt opgegroeid te zijn in het basketbal en houdt van statistieken en data. Tijdens de druk bezochte persconferentie op de trainings-accommodatie vertelde Parry er gepassioneerd over. Ook over Vitesse sprak hij mooie woorden. "Het voelt bevoorrecht hier te zijn. Een club met historie en ambitie. Daar wil ik graag een klein onderdeel van zijn. De lat ligt hoog. We willen sowieso vaker Europees voetbal gaan spelen. Het plan is dat op structurele basis te gaan doen, want dat is ook interessant."
Hoeveel de Amerikaanse partij gaat investeren in Vitesse, werd niet bekend gemaakt. Parry wil zeker niet zo ver gaan als de Russen die naar verluidt meer dan 150 miljoen euro in de Arnhemse club pompten. "Bedragen zijn geen dingen waar je over praat. Maar er is ruimte om te investeren, dat kan ik wel zeggen."

'Excuses aan de supporters'

Pascal van Wijk keek met een tevreden blik de zaal rond. De algemeen directeur van Vitesse was de afgelopen weken niet te benijden in het ingewikkelde proces rond de overname. "Wij hebben er uiteindelijk acht maanden over gedaan. Daarmee is het één van de snelste overnames in het voetbal denk ik. Dit kost tijd, zorgvuldigheid staat voorop. Excuses aan de supporters voor het feit dat we weinig konden zeggen. Dat we niet meer open konden zijn."
Proosten op de nieuwe eigenaar, links trainer Letsch
Proosten op de nieuwe eigenaar, links trainer Letsch © Omroep Gelderland
Vitesse laat weten de identiteit en continuïteit van de club te kunnen waarborgen, waarbij ook het zogeheten Golden Share (met afspraken over bijvoorbeeld de kleuren van het tenue en de vesting plaats, RvdM) aandeel in handen van Vitesse blijft. Ook het ambitieniveau blijft volgens Van Wijk overeind.
"Dat waren onze twee belangrijkste voorwaarden. Bij sommigen bestaat een misverstand over de schulden. Zelf hebben we die nooit gehad. Die zaten in een aparte holding van de vorige eigenaar. Vitesse heeft een positief eigen vermogen van rond de 14 miljoen euro."
Van Wijk zegt niet overwogen te hebben om zelfstandig verder te gaan, dus zonder buitenlandse investeerder. Dan had Vitesse zijn ambities ook niet kunnen blijven waarmaken. Nu worden de tekorten, ook door de Amerikanen, voorlopig afgedekt. "We putten juist uit onze kansen, dus dat is ook niet aan de orde geweest. Het verleden met vorige eigenaren heeft ons geen windeieren gelegd. Gezien onze huishouding had het ook niet gekund."
Veel belangstelling voor de presentatie van de nieuwe Amerikaanse eigenaar
Veel belangstelling voor de presentatie van de nieuwe Amerikaanse eigenaar © Omroep Gelderland
En dan is er nog het hoofdpijndossier GelreDome. Vitesse vindt dat het teveel huur betaalt en heeft die per oktober 2023 ook opgezegd. Stadioneigenaar Van de Kuit won een kort geding en is niet van plan de huur te verlagen. Mogelijk kan Vitesse dus volgend jaar niet meer in GelreDome spelen.

Koopt Parry GelreDome?

Pragende vraag is daarom of Parry geen enorme risico's neemt en of hij ook in gesprek is met Van de Kuit. "Ik ken hem niet en zal dus eerst met hem aan tafel moeten. Het liefst face-to-face." Maar wil hij GelreDome misschien ook gaan kopen. "Het stadion is een belangrijk onderwerp dat in mijn hoofd zeker niet van tafel is."