Sport

IJslandse voetbaltopper traint de dames van Lochem

Goran Kristófer Micic op het veld in Lochem.
Goran Kristófer Micic op het veld in Lochem. © Omroep Gelderland
LOCHEM - "Ik dacht wel even dat het een grapje was", zegt Amber Pijnen, voetbalster bij de dames van Lochem. En ook Fabiènne Horstman was verbaasd. "Hij is heel professioneel en dan denk je toch: wat moet hij bij ons team?" Maar het was geen grapje. Vanaf dit seizoen is de IJslandse oud-prof Goran Kristófer Micic trainer bij de amateurs van Lochem.
Hij had ook de dames van FC Twente in de eredivisie mogen trainen, maar Goran Kristófer staat elke maandag en woensdag gewoon op het veld in Lochem.
Kristófer doet alles in het Engels, want een woordje IJslands is nog net te veel gevraagd in Lochem. Maar de speelsters zijn blij met hun nieuwe coach, die ze tot voor kort niet kenden. "Ik heb hem wel even gegoogeld, ja. Maar ik kon niet heel veel vinden", vertelt Amber.
Inmiddels kennen de dames hem al een stuk beter. "Hij is heel motiverend, heel positief en je ziet dat hij weet wat hij moet doen. Hij heeft het ook over spieropbouw en voeding. Dat krijgen we nu ook mee en dat is handig voor de trainingen en de wedstrijden", zegt Fabiènne.

Waarom Lochem?

En dat is ook precies wat Kristófer de dames mee wil geven. "Ik wil ze wat meer kennis bijbrengen over hoe je voetbal moet spelen. Want als je het spelletje beter begrijpt, wordt het ook leuker om te spelen."
Fabiènne hoopt dat het helpt. "Ik hoop dat we hard vooruit gaan, want dat mag ook wel een keer. En dat de tegendoelpunten een stuk minder worden."
Fabiènne Horstman aan de bal.
Fabiènne Horstman aan de bal. © Omroep Gelderland
Maar hoe komt deze IJslandse trainer nou in Lochem terecht? "Mijn vrouw kreeg een vaste baan in Enschede", legt Kristófer uit. "Ik kwam hier op 15 juni en wilde aan het werk. Ik was te laat om een team op een hoger niveau te trainen, die teams hadden allemaal al een trainer. Maar ik ben een coach die graag de uitdaging zoekt. Ik houd van de uitdaging en die is hier in Lochem. We willen hier het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau tillen. Ik ben dan ook erg blij met deze club. En ik vind Lochem ook erg leuk."

'Wennen aan niveau'

Wel geeft hij eerlijk toe dat hij moet wennen aan het niveau: de derde klasse. "Maar ik weet zeker dat ik méér uit ze kan halen. Ze zijn allemaal heel getalenteerd en er zit veel karakter in het team. Om ze echt goed vooruit te krijgen, heb je wel drie of vier jaar nodig. Of ik ook zolang blijf? Ik wil zo lang mogelijk blijven, maar ik ben eerlijk. Ik ambieer natuurlijk wel het professionele niveau. Maar zolang ik hier ben, zal ik mijn stinkende best doen."

De kroeg in

Mocht het nou allemaal niet zo goed uitpakken als gedacht, dan kan het op een andere manier ook nog een leuk seizoen worden. "Op IJsland weten ze heel goed hoe je moet feesten", vertelt de trainer. "Misschien haakt hij dan op zaterdag aan bij de derde helft", lacht Fabiènne Horstman. "Of, als het heel gezellig wordt, gaat hij wel mee de stad in", zegt Amber Pijnen.
Hoe komt een IJslandse oud-topvoetballer terecht bij de amateurs van Lochem?