Sport

Sporters proefkonijn bij onderzoek naar hartproblemen

Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels.
Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Sporten en bewegen is gezond. Het vermindert de kans op hart- en vaatziekten. Daar zijn alle wetenschappers het wel over eens. Maar het betekent niet dat je als fanatiek sporter die hart- en vaatziekten niet gaat krijgen. Met een nieuw onderzoek hopen wetenschappers hart- en vaatproblemen vroegtijdig op te sporen.
Onder leiding van inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels worden deelnemers van de Zevenheuvelentrail in Nijmegen onder de loep genomen voor en na de inspanning. Zowel voor als na het sporten wordt er bloed afgenomen. In dat bloed wordt vervolgens gekeken naar troponine-concentratie. Dat is een zogenoemde signaalstof.

Stresstest voor het hart

Eijsvogels legt uit: "We willen die signaalstoffen gaan gebruiken om vroegtijdig hart-en vaatziekten op te sporen. Zo'n trailrun of hike vergt een forse inspanning . Het is eigenlijk een stresstest voor het hart. Wij verwachten dat bij mensen van wie de gezondheid minder goed is of bij wie er misschien iets aan de hand is, dat die meer van die signaalstoffen produceren dan mensen die kerngezond zijn."
Op de Eerste Hulp wordt al gebruikgemaakt van de signaalstof. "Er wordt dan bloed afgenomen en als de uitslag dan positief is, dan is dat een indicatie dat er bijvoorbeeld sprake is van een (kleine) hartinfarct".

Vierdaagselopers onderzocht

Ook bij Vierdaagselopers is er jaren geleden al eens op deze manier onderzoek gedaan. "Daar zagen we bij heel veel wandelaars ook een stijging van deze signaalstof. Het is zeker niet zo dat het wandelen van de Vierdaagse ongezond is en een hartinfarct veroorzaakt, maar we zagen bij sommige mensen wel een stijging."
Eijsvogels en zijn team bleven die mensen ook de jaren daarna volgen. "De wandelaars bij wie we de allerhoogste stijging zagen, hadden vaker te maken met bijvoorbeeld een hartinfarct. Enkelen zijn daar zelfs aan overleden, de oudere deelnemers."
Voor het onderzoek bij de trailrun en de hike die in het weekend van 10 september in Nijmegen plaatsvinden, is Eijsvogels nog op zoek naar meer sporters die bloed willen afgeven. "We willen nu dus eigenlijk vroegtijdig onbekende hart- en vaatziekten opsporen bij deze deelnemers." Volgens Eijsvogels kan ernstiger leed in de toekomst dan mogelijk voorkomen worden door er op deze manier eerder bij te zijn.