Sport

Snoei zwijgt als het graf over De Graafschap: 'Geen olie op het vuur'

Mike Snoei is terug bij Telstar, vanavond ontvangt hij zijn oude club De Graafschap
Mike Snoei is terug bij Telstar, vanavond ontvangt hij zijn oude club De Graafschap © Orange Pictures
ARNHEM - Mike Snoei staat bekend als een voetbaltrainer met een uitgesproken mening. Die geeft hij vaak zonder blikken of blozen aan een ieder die het horen wil. Maar als het gaat om zijn oude club De Graafschap koos hij deze week voor stilte. Vanavond ontvangt Snoei met Telstar de Achterhoekers in Velsen, een pikante en beladen clash.
Zaterdag dook Snoei weer eens op bij de voetbalclub die hij diep in zijn hart heeft gesloten. Als analist voor ESPN liet de voormalig trainer van Vitesse zijn licht schijnen over de sportieve crisis waarin de Arnhemse club zichzelf al zo vroeg heeft gestort. Hij zal voor rust tegen RKC geschrokken zijn van het matte en matige spel, maar ook van de duizenden lege stoeltjes in stadion GelreDome die pijnlijk de huidige situatie rond de gevallen club weergeven.
Onze interesse ging vooral uit naar het gevoel van Snoei bij een heel andere ontmoeting die donderdagavond in de luwte (van veel andere grotere wedstrijden door), wordt afgewerkt op het nostalgische sportpark Schoonenberg in Velsen-Zuid.

Sportieve rampweek

De kleurrijke oefenmeester staat vanavond namelijk met cultclub Telstar tegenover zijn voormalige werkgever De Graafschap. Voor Snoei is dat een in alle opzichte pikante strijd. Op 19 mei raakte hij namelijk zijn baan kwijt in Doetinchem na een sportieve rampweek waarin tientallen kansen op promotie naar de eredivisie (tegen Jong Ajax en Helmond Sport) hopeloos werden verprutst. Het mocht blijkbaar niet zo zijn voor de gedreven coach en De Graafschap.

Weerstand en vijanden

Snoei kon die ballen er uiteraard zelf niet inschieten maar werd er zoals zo vaak in topsport wel op afgerekend. Als voetbaltrainer is de geboren Rotterdammer een dominante en veeleisende persoonlijkheid die ook van zijn directe omgeving het uiterste vraagt. Dat zorgde uiteindelijk voor weerstand en vijanden. In combinatie met de mislukte promotie besloten de beleidsbepalers in Doetinchem tot ontslag, daar waar Snoei nog best graag een derde poging had willen wagen.

Bovenin de eerste divisie

Misschien was dat achteraf niet eens zo onverstandig geweest. Met terugwerkende kracht moet namelijk worden vastgesteld dat Snoei het meer dan goed gedaan heeft bij De Graafschap. Het voetbal kon dan vaak niet zo bekoren, bijna twee jaar lang deden de Achterhoekers onafgebroken mee bij de eerste twee om een plek in de eredivisie. Wat volgde was een dramatisch seizoen onder de eveneens ontslagen Reinier Robbemond en clubicoon Jan Vreman, hoewel er voor laatstgenoemde weinig eer meer te behalen viel.

Dunne glimlach

En nu zet die neerwaartse spiraal zich onder Adrie Poldervaart, op wie ook alweer opvallend veel kritiek doorsijpelt, zich nog verder door. De Graafschap beleeft zijn slechtste start van het seizoen sinds de oprichting in 1954. Snoei volgt het allemaal met gemengde gevoelens vanuit zijn woonplaats Didam. Een dunne glimlach kan hij af en toe in de perskamer van Vitesse niet onderdrukken, niets menselijks is hem vreemd.
Mike Snoei in 2021 als trainer van De Graafschap .
Mike Snoei in 2021 als trainer van De Graafschap . © Orange Pictures
Snoei wil altijd winnen en toonde zich soms een slecht verliezer. Maar vanavond in Velsen zal een driepunter hem extra veel waard zijn, al is het maar om nog eens te onderstrepen dat De Graafschap misschien wel een inschattingsfout maakte door hem weg te sturen. Rancune is in sport de beste drijfveer. Zijn assistent Peter Hofstede, ook weggestuurd, zal er exact hetzelfde inzitten.

De plannen lagen klaar

Met Snoei gebeurde er voor de camera altijd wel iets. Hij zorgde voor vermaak en reuring, ook niet onbelangrijk in de grootste amusementsindustrie ter wereld. Dat paste wel bij De Graafschap. Soms liet Snoei zich uit de tent lokken, wat direct prachtige televisie opleverde. Hij kon ook snauwen en onsympathiek zijn, wat een aantal mensen bij De Graafschap weer niet op prijs stelden. Maar bovenal was de trainer ambitieus en geloofde hij heilig in de eredivisie. Hij had er al uitgeschreven (beleids)plannen voor klaar liggen.
Op de vraag in GelreDome of Snoei iets wilde vertellen over zijn beleving bij Telstar - De Graafschap, een weerzien dus met oude bekenden, begon hij eerst te lachen. Om vervolgens duidelijk te maken dat hij dat dit keer eens niet ging doen. "Ik ga geen olie op het vuur gooien", was het enige zinnetje dat geciteerd mocht worden. "Ga er maar creatief mee om."
Snoei zal tot het uiterste getergd zijn om zijn oude cluppie vanavond pootje te lichten.