Sport

Liegende Sylla Sow 'bedriegt' De Graafschap in unieke transfersoap

Sylla Sow, hoofdpersoon in een bizarre soap, in het shirt van Sheffield Wednesday
Sylla Sow, hoofdpersoon in een bizarre soap, in het shirt van Sheffield Wednesday © Orange Pictures
DOETINCHEM - "We moeten dit even laten bezinken", is één van de reacties die algemeen directeur Hans Martijn Ostendorp geeft op een voetballer die vandaag gepresenteerd zou worden, maar vannacht liet weten toch voor Go Ahead Eagles te willen spelen. "Dit is ronduit schandalig."
De woorden van Ostendorp geven de verbijstering in het Achterhoekse kamp perfect weer. De club is de afgelopen dagen beland in een ongekende transfersoap rond de 26-jarige voetballer Sylla Sow uit Nijmegen. Die gaf na lang wachten uiteindelijk zijn akkoord om bij De Graafschap te gaan spelen. Mondeling was er overeenstemming.
De Doetinchemse club had ook alles afgewikkeld met zijn vorige club Sheffield Wednesday. Maandagochtend zou de aanvaller medisch gekeurd worden. De komst van de speler was zelfs al aangekondigd op de eigen clubsite. Alleen ontbrak de handtekening van de hoofdpersoon nog en dat is De Graafschap fataal geworden.

Vlucht en auto geregeld voor Sow

"We hebben zijn vlucht van Engeland naar Nederland betaald en vanochtend zou hij om 09.00 uur in Zeist medisch gekeurd worden", vertelt Ostendorp het bizarre verhaal. "Er stond een auto voor hem klaar, door ons geregeld en hij meldde mij gisteravond zelfs nog dat hij was geland. "Ik ben blij met deze overstap", vertelde Sow nog.
Maar later was er opnieuw contact met Ostendorp. "Hij vond het allemaal heel vervelend, maar hij meldde dat hij toch voor Go Ahead had gekozen", verwoordt de directeur het verhaal van Sow. De Graafschap bleef machteloos achter. "Hij komt zijn afspraken niet na, dat heb ik hem ook gezegd. Dit is natuurlijk schandalig. Hij heeft gelogen en bedrogen. Als je ziet wat voor inzet wij gepleegd hebben om dit allemaal te regelen..."
De zaakwaarnemer van Sow kon zich waarschijnlijk ook niet vinden in de handelwijze van zijn cliënt en brak met de Nijmegenaar, die opgeleid werd bij NEC en later voor onder meer RKC Waalwijk speelde. Sow regelde met zijn nieuwe zaakwaarnemer dat hij naar eredivisieclub Go Ahead Eagles in Deventer kon. "Hij is niet naar Doetinchem gereden, maar naar een andere plaats", reageert technisch manager Peter Bijvelds van De Graafschap.

Deur opengehouden

Bijvelds was al sinds 28 juni bezig met de transfer. "Ik heb de deur altijd voor hem opengehouden, want hij wilde graag terug naar Nederland en naar De Graafschap. Ik had ook met hem te doen en geloofde hem ook steeds."
Maar gisteren werd ook Bijvelds dus compleet verrast. "Hij appte mij dat het zeker niet persoonlijk was en dat ik altijd oprecht ben geweest naar hem. Maar ook dat hij aan zijn carrière moest denken. Toen voelde ik al nattigheid, want daarvoor kregen we nog hele andere berichten. Op dat moment wist hij natuurlijk al andere dingen. Er is voor hem iets mooiers voorbijgekomen."

Bedonderd en belogen

De Brabander heeft er geen goed woord voor over. "Ik voel me bedonderd en belogen", zegt Bijvelds. "Of ik naïef ben geweest? Ik kan me voorstellen dat mensen zo denken, maar ik zou het de volgende keer precies zo doen. Ik heb een bepaalde wijze van werken en in al die tientallen jaren is dit pas de tweede keer in mijn voetballeven dat ik echt bedrogen word. We hadden alles afgekaart onder voorbehoud van de medische keuring. Pas daarna kon er door hem getekend worden. Ik denk dus niet dat ik naïef was."
De Graafschap gaat nu onderzoeken of het juridische stappen kan nemen, maar de kans dat Sow alsnog naar Doetinchem komt lijkt uitgesloten. "We laten dingen uitzoeken, er is veel bewijs. Zelfs een handtekening van zijn vorige zaakwaarnemer." Ostendorp vult aan: "Mijn inschatting is dat het wel moeilijk wordt, maar dit gaat nog wel een vervolg krijgen. We moeten het eerst even laten bezinken allemaal. Dit is inderdaad echt een soap."