Sport

Thomas Letsch zet de knop om en ziet uitdaging in het bouwen van een nieuw Vitesse

Thomas Letsch is strijdbaar: "Ik ga een nieuwe uitdaging aan."
Thomas Letsch is strijdbaar: "Ik ga een nieuwe uitdaging aan." © Orange Pictures
ARNHEM - Hij had een ander beeld van dit seizoen, twijfelde ook of hij iets anders moest gaan doen, maar Thomas Letsch zegt 'vol energie' te willen werken aan een nieuw Vitesse met veel jonge spelers. "Je hoort mij niet klagen, dit is de situatie."
Letsch is een positief ingesteld mens. Al was hij vorige week woedend en vooral ontgoocheld na de blamage thuis tegen SC Heerenveen (0-4). "Ik was toen echt down, nu niet. Tegen Heerenveen braken we nog verder na de 0-2. Nu toonden we energie en vochten we terug. Er was geloof in de ommekeer. Dat is voor mij cruciaal."

"Vitesse leeft nog"

En dus stak Letsch een strijdbaar en positief verhaal af na de puntendeling thuis tegen RKC Waalwijk (2-2). Vitesse knokte zich terug na een slechte eerste helft. "Ik vond ons ook voor rust beter, maar zij schieten die vrije trap ineens binnen terwijl wij kort daarvoor grote kansen laten liggen. Ik kijk door het resultaat heen vanavond. De mensen hebben gezien dat Vitesse nog leeft. Dit is een kleine stap, maar ik zag spirit in het team en dat is belangrijk."

Talenten Flamingo en Sankoh

Het geeft de Duitse coach, bezig aan zijn derde seizoen, ook weer extra kracht. Hij weet dat Vitesse een compleet ander seizoen gaat doormaken, met minder kwaliteit en heel veel jonge talentvolle spelers. "Ik zit vol energie en moet omgaan met de situatie zoals die is. Dat ga ik ook doen, want dit is hoe het is met inderdaad echt een jong team.
"Maar ik kan ook genieten van enorm talentvolle spelers zoals Flamingo en Sankoh. Flamingo had het tegen RKC even lastig, maar werd steeds beter aan de bal. Sankoh viel met veel energie in en natuurlijk hadden we nog moeten winnen met zijn grote kans op het eind. Maar moet ik dan kwaad zijn? Nee, want die jongen is 18 jaar en is geen Bas Dost die hem door zijn ervaring en rust wel zou maken."

Letsch ziet geloof en vechtlust

Vitesse heeft met één punt uit vier wedstrijden al een enorme achterstand opgelopen. Strijden voor Europees voetbal lijkt dit seizoen niet realistisch. De start van het seizoen blijft dramatisch slecht. Maar Letsch wilde er zaterdagavond niet teveel bij stilstaan. "Ik wil niet praten over de ranglijst nu. Iedereen weet hoe moeilijk het is om terug te komen van een 0-2 acherstand in de situtatie waarin wij zitten. Nogmaals, ik zag geloof en vechtlust."
Letsch moet en gaat bouwen aan een nieuwe ploeg. HIj zegt daarin een enorme uitdaging te zien al heeft de coach die Vitesse vorig seizoen in Europa op de kaart zette ook andere gedachten gehad.

Andere mind-set

"Natuurlijk, het klopt dat dit niet mijn idee was van het seizoen. Ik had andere plannen. Ik wilde de volgende stap zetten met Vitesse in het derde jaar. Het is een verandering in mind-set, want natuurlijk is dit voor mij nieuw en totaal anders. Maar ik zie het als een uitdaging. Ik hou van deze club, ik hou van de mensen en van de stad", aldus een strijdvaardige Letsch.
De oefenmeester van Vitesse is mede zo positief omdat hij weet dat er minimaal nog twee versterkingen gaan komen. De transfermarkt sluit 31 augustus. Vitesse is in onderhandeling met een centrale verdediger en een spits.

Huur of transfervrij

"Nieuwe spelers die ons direct moeten helpen", is de verwachting van Letsch. "Ik heb alle vertrouwen dat het goed gaat komen. We kunnen geen vijf miljoen euro neertellen voor een speler. Opties zijn huur of een transfervrije speler. Het gaat erom wat mogelijk is en wat ons in de selectie nog past."