Sport

De Franse slag helpt Foppen terug aan de top

Mike Foppen
Mike Foppen © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Zijn carrière stagneerde en daarom sloeg Mike Foppen een nieuwe weg in. Hij sloot zich aan bij een trainingsgroep in Parijs en opeens keerde hij terug in de internationale top, met een vijfde plaats op het EK in München.
De 25-jarige Nijmegenaar deed dat op de 5000 meter. En daarmee keerde hij eindelijk terug op het niveau van twee jaar geleden. Foppen debuteerde toen in de Diamond League met een vierde plaats en een Nederlands record. Maar 2021 werd een kwakkeljaar. De Nijmegenaar deed er lang over om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen en in Tokio viel hij geblesseerd uit.
Mike Foppen terug aan de top
Ook dit jaar begon niet best, voor het eerst in jaren werd Foppen verslagen tijdens een NK. En toen kwam de omslag met zijn vertrek naar Frankrijk. "De tijden vielen aanvankelijk nog tegen, maar op het belangrijkste moment was ik wel heel erg scherp. In het verleden was het vaak andersom. Heel veel mooie tijden in het seizoen en dan kwam het er niet helemaal uit op een toernooirace."

Alles voor EK

"Ik zocht constant naar bevestiging in de wedstrijden en die kreeg ik pas op het EK. Mijn coach had het al gezegd. Toen mijn prestaties tegenvielen, zei hij dat het niet uitmaakte, omdat alles in het teken stond van het EK."

Nijmeegse roots

Foppen zit veel in het buitenland, maar hij blijft Nijmegenaar. "Ik ben hier geboren en getogen en niet weg te krijgen. Nijmegen blijft altijd mijn uitvalsbasis. Ik wil nu eindelijk ook meedoen aan de Zevenheuvelenloop. Vorig jaar wilde ik al meedoen, maar toen werd die door corona last minute afgelast. Het is nu mijn eerstvolgende doel, het staat met rood omcirkeld in mijn agenda."