Sport

Ajacied met Braziliaans bloed wil via De Graafschap alsnog naar de top

'Ajacied' Rio Hillen is een lichtpuntje bij het tot nu toe dramatisch presterende De Graafschap
'Ajacied' Rio Hillen is een lichtpuntje bij het tot nu toe dramatisch presterende De Graafschap © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Graafschap beleeft de slechtste seizoensstart in 63 jaar. Maar niet alles is kommer en kwel. In de verdediging dient zich geruisloos een echte aanwinst aan. Het is Rio Hillen, overgekomen van Ajax die nu al een zekerheidje en rustpunt lijkt bij de zwalkende Superboeren.
Zijn voornaam verraadt zijn afkomst. Direct toont de stoere centrumverdediger een vrolijk gezicht. "Ik ben geboren in Rio de Janeiro, mijn moeder is Braziliaanse, mijn vader Nederlands. Sinds mijn elfde ben ik er alleen nooit meer geweest. Thuis gaat het dan ook niet echt over Brazilië, want ik ben opgegroeid in Amsterdam. Toen ik klein was gingen we er nog wel bijna ieder jaar naartoe op vakantie. Ik spreek de taal ook niet meer. In het begin nog wel een beetje, maar ik ben het nu verleerd."
Het voetbal in Brazilië staat bekend om zijn verfijnde techniek en aanvalslust. "Ik hou daar ook van, al is het altijd mijn eerste taak om duels te winnen als verdediger. Maar het voetballende deel zit er dus ook dus wel in."

'De top is voor mij realiteit'

De afgelopen twee jaar speelde de centrumverdediger voor Jong Ajax in dezelfde competitie als De Graafschap. Een doorbaak in Ajax 1 zat er nog niet in. "Deze club zie ik daarom als een stap omhoog in mijn ontwikkeling. Ooit hoop ik in de Johan Cruyff Arena te spelen."
"Ik kon nu nog niet aanhaken. Maar het is zeker mijn droom en ik denk ook dat ik dat doel kan bereiken. Daarom ben ik nu ook zo gedreven. Als ik er elke dag vol voor blijf gaan, denk ik dat het mogelijk is om de top te halen. Zo sta ik erin. Dat is voor mij de realiteit. Als je denkt dit is mijn grens, kom je ook niet verder."

Thiago Silva voorbeeld

Hillen heeft ook een voorbeeld waar hij zich aan kan optrekken. Zijn idool komt uit Brazilië, bekend van het sambavoetbal met wereldsterren als Romario, Ronaldo en Ronaldinho. Zelf kiest Hillen, natuurlijk, voor een pure verdediger. "Thiago Silva van Chelsea is zelfs nu op 37-jarige leeftijd nog één van de besten vind ik. Hij is altijd mijn voorbeeld geweest. Silva kan goed voetballen, maar is ook als verdediger een beest. Dat moet je in eerste instantie ook laten zien naar je tegenstander.
"Hij was net als ik ook nooit zo lang. Later ben ik toch nog een paar centimeter extra gegroeid tot 1 meter 87", lacht Hillen. "Ook vind ik het mooi om naar Virgil van Dijk te kijken. Hij is ook een leider met een hele mooie uitstraling."

Onomstreden bij De Graafschap

Op een heel ander niveau moet De Graafschap na een dramatische competitiestart met drie nederlagen op rij snel gaan winnen. De druk op vanavond, een thuisduel met FC Dordrecht, is niet te onderschatten. Bij Hillen is van stress en spanning weinig te merken. Hij miste nog geen minuut en staat ook vanavond op de eigen Vijverberg weer aan de aftrap. Voorlopig is hij onomstreden. "Het is fijn dat ik zelf meteen heb kunnen laten zien wat ik kan. Vanaf dag één wilde ik ook alles spelen."
"Nu moeten we nog als team heel snel punten gaan pakken, maar ik vind wel dat we in alle wedstrijden tot nu toe best al wat hebben laten zien. Alleen 5-1 verliezen bij Jong Ajax is superslecht. Nee, ik voel geen paniek. Het is gebeurd en nu moeten we door. Als je nu je koppie laat hangen, heb je straks echt een kloteseizoen."
Hillen (19), die vijf jaar in de opleiding van AZ speelde, is deze zomer verhuisd van het bruisende Amsterdam naar de rustige Achterhoek. Hij woont voor het eerst op zichzelf in Doetinchem. "Ik voel me hier thuis, echt. Ik ben een relaxte gozer buiten het veld. En we hebben een fijne groep. Ik ga af en toe ook gewoon even terug naar huis. Amsterdam is gelukkig niet heel ver."